Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань проходження державної служби

Редакція ББ
Лист від 14.05.2010 р. № 3990/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ПРОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Лист від 14.05.2010 р. № 3990/12-10

 

Головним управлінням державної служби України у межах повноважень розглянуто <…> звернення <…> щодо надання роз’яснення стосовно окремих питань проходження державної служби.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про державну службу» граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок. У разі необхідності керівник державного органу за погодженням з Начальником Головного управління державної служби може продовжити термін перебування на державній службі, але не більш як на п’ять років.

У виняткових випадках після закінчення цього терміну державні службовці можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Посилаючись на лист Міністерства юстиції України від 10.09.2008 р. № 10503-0-33-08-21 та враховуючи положення розділу 6 Довідника типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, затвердженого наказом Головдержслужби України від 01.09.99 р. № 6,

посади радників та консультантів є, як правило, посадами державних службовців патронатної служби, які здійснюють, зокрема, науково-консультативний та аналітичний супровід діяльності керівника відповідного державного органу.

Таким чином, особа, якій було продовжено термін перебування на державній службі на п’ять років, після завершення цього терміну за рішенням керівника відповідного державного органу може бути залишена на службі на посаді радника чи консультанта.

Проходження зазначеною особою державної служби в такому випаду не припиняється.

Згідно із статтею 33 вказаного Закону заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Посадові оклади державних службовців установлюються залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних службових обов’язків.

Водночас схеми посадових окладів радників визначені постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268.

Статтею 35 Закону України «Про державну службу» визначено, що державним службовцям надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Враховуючи викладене, за рішенням керівника відповідного державного органу особа, у якої закінчився термін перебування на державній службі, може бути залишена на службі на посаді радника чи консультанта та на неї розповсюджуються всі соціальні гарантії, що передбачені чинним законодавством.

 

Заступник Начальника Головдержслужби О. Тертишна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПРОДОВЖЕННЯ ДЕРЖСЛУЖБИ НА ПОСАДІ РАДНИКА АБО КОНСУЛЬТАНТА

Частиною першої ст. 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII

(далі — Закон про держслужбу) встановлено граничний вік перебування на державній службі. Він становить:

— для чоловіків — 60 років;

— для жінок — 55 років.

Водночас керівник державного органу за погодженням з начальником Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України може

продовжити держслужбовцю термін перебування на держслужбі, але не більше ніж на п’ять років. Нагадаємо, що питання продовження терміну перебування на держслужбі розглядалися в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 23.

У виняткових випадках після закінчення терміну продовження перебування на держслужбі (5 років)

ч. 2 ст. 23 Закону про держслужбу дозволяє залишити працівника на держслужбі, але тільки на посаді радника або консультанта.

Роз’яснення деяких нюансів продовження перебування на держслужбі на посаді радника або консультанта надано Головдержслужбою в

листі від 14.05.2010 р. № 3990/12-10 (наведено на с. 8) і Мін’юстом у листі від 10.10.2008 р. № 105-0-33-08-21 (наведено на с. 7). Далі зупинимося на основних моментах, викладених у цих листах.

1.

Як оформляються трудові відносини з радником або консультантом? Чи необхідно звільняти держслужбовця та укладати з ним новий трудовий договір на посаді радника (консультанта)?

У

листах, що коментуються, Мін’юст і Головдержслужба роз’яснили, що посади радників і консультантів, як правило, є посадами державних службовців патронатної служби.

Зазначимо, що патронатна служба є складовою частиною загальної державної служби, яку було запроваджено з прийняттям

Закону про держслужбу. Так, згідно зі ст. 15 Закону про держслужбу Президент України, Голова Верховної Ради України, члени Уряду України, голови місцевих державних адміністрацій мають право самостійно обирати та приймати осіб на посади своїх помічників, керівників прес-служб, радників і секретарів згідно зі штатним розписом і категорією, що відповідає посаді (патронатна служба). Порядок перебування на державній службі таких осіб установлюється відповідними органами. Особливості патронатної служби регулюються спеціальними правилами, зокрема Порядком перебування на державній службі працівників патронатної служби членів Кабінету Міністрів України та голів місцевих державних адміністрацій, затвердженим постановою КМУ від 19.05.99 р. № 851. Працівники патронатної служби є держслужбовцями.

Зважаючи на це, на думку Мін’юсту, у разі продовження терміну перебування на держслужбі на 5 років, або продовження перебування на держслужбі після завершення цього строку на посаді радника або консультанта,

державна служба не припиняється. Аналогічної думки дотримується і Головдержслужба.

Отже, звільняти працівника з посади, яку він раніше обіймав, і укладати з ним новий трудовий договір немає необхідності. Держслужбовець призначається на посаду радника або консультанта в порядку переведення. У трудовій книжці держслужбовця в розділі «Відомості про роботу» робиться запис про переведення його на посаду радника (консультанта):

— у графі 1 ставиться порядковий номер запису, що вноситься;

— у графі 3 пишеться «Переведено на посаду радника»;

— у графі 4 зазначається, на підставі чого внесено запис (наказ керівника, його дата і номер).

2.

Як визначити розмір заробітної плати радника або консультанта? Чи має він право на оплачувану відпустку, лікарняні?

Посадові оклади радників і консультантів визначаються відповідно до

постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268. Також зазначені працівники мають право на встановлення надбавок і доплат, передбачених цією постановою.

Як і решта працівників, які працюють за трудовими договорами, радники та консультанти мають право на всі трудові й соціальні гарантії (оплачувана відпустка, лікарняні тощо), що і підтвердила Головдержслужба в

листі, що коментується.

Крім того, як зазначив Мін’юст, період роботи на посаді радника або консультанта зараховується до стажу державної служби. Підставою для цього служить факт проходження зазначеної категорії осіб державної служби на посадах, віднесених до посад державних службовців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі