Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) при відчуженні автомобілів, визнаних гуманітарною допомогою

Редакція ББ
Наказ від 03.06.2010 р. № 569

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ УЗАГАЛЬНЮЮЧОГО ПОДАТКОВОГО РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО СПЛАТИ ПОДАТКІВ ТА ЗБОРІВ (ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖІВ) ПРИ ВІДЧУЖЕННІ АВТОМОБІЛІВ, ВИЗНАНИХ ГУМАНІТАРНОЮ ДОПОМОГОЮ

Наказ від 03.06.2010 р. № 569

 

З метою забезпечення однозначного розуміння окремих положень законодавства з питань оподаткування, керуючись підпунктом 4.4.2 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», та відповідно до Порядку надання митними органами роз’яснень окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом Державної митної служби України від 26.07.2005 № 703 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.08.2005 за № 864/11144,

наказую :

1. Затвердити Узагальнююче податкове роз’яснення щодо сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) при відчуженні автомобілів, визнаних гуманітарною допомогою, що додається.

2. Начальникам регіональних митниць, митниць проінформувати суб’єктів підприємницької діяльності про вимоги цього наказу шляхом висвітлення його в місцевих засобах масової інформації, у тому числі на наочних інформаційних стендах у місцях розташування підрозділів регіональної митниці, митниці й у пунктах пропуску через митний кордон України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Дериволкова С. Д.

 

Голова Служби І. Калєтнік

ПОГОДЖЕНО:

Міністр фінансів України Ф. Ярошенко

 

 

Затверджено наказом Державної митної служби України від 03.06.2010 р. № 569

Узагальнююче податкове роз’яснення щодо сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) при відчуженні автомобілів, визнаних гуманітарною допомогою

 

Статтею 111 Закону України «Про гуманітарну допомогу» встановлено, що після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи праці та соціального захисту населення і користувався менше 10 років, може бути переданий у власність одному із членів сім’ї за рішенням Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України за умови сплати податків і зборів за ставками, діючими на день здійснення митного оформлення автомобіля. Якщо інвалід, дитина-інвалід користувався автомобілем більше 10 років, за бажанням членів його сім’ї автомобіль може бути переданий у їх власність безкоштовно.

У разі несплати членом сім’ї інваліда, дитини-інваліда податків і зборів (обов’язкових платежів) автомобіль повертається (вилучається) органам праці та соціального захисту населення.

Також пунктом 2 розділу II «Прикінцевих положень» Закону України від 07.12.2000 № 2134-III «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання ринку автомобілів в Україні» визначено, що сплата у повному обсязі всіх податків та зборів у разі відчуження або передання у володіння, або (та) у користування, або (та) у розпорядження автомобіля, що був попередньо ввезений в Україну без сплати (повної або часткової) передбачених законодавством податків та зборів на підставі пільг, наданих законодавством, не поширюється на випадки, передбачені Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Статтею 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» визначено такі випадки, а саме — інвалідам і дітям-інвалідам за наявності відповідного медичного висновку можуть надаватись безоплатно чи на пільгових умовах, у тому числі визнані гуманітарною допомогою, автомобілі, які після їх смерті за бажанням членів їх сімей можуть бути передані у власність членів сім’ї померлого інваліда, дитини-інваліда у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Власниками транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою, є головні управління соціального захисту й вони ними залишаються, поки цими транспортними засобами користуються інваліди, які їх отримали безоплатно.

У випадку, коли транспортний засіб залишається члену сім’ї, який на час смерті інваліда проживав та був зареєстрований за місцем проживання і реєстрації інваліда та який не є інвалідом, право власності переходить від головного управління соціального захисту до такого члена сім’ї інваліда.

У такому випадку відбувається перереєстрація транспортного засобу на члена сім’ї і він, у разі користування зазначеним транспортним засобом інвалідом чи дитиною-інвалідом менше 10 років, зобов’язаний сплатити до бюджету податки і збори, встановлені законодавством на день здійснення митного оформлення такого транспортного засобу.

Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» митні органи визначено контролюючими органами зі справляння акцизного збору та податку на додану вартість, ввізного та вивізного мита, інших податків і зборів (обов’язкових платежів), які відповідно до законів справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України.

Відповідно до підпункту 3.1 глави 3 Порядку розрахунково-касового обслуговування через органи Державного казначейства України митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України та Державної митної служби України від 24.01.2006 № 25/44, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.01.2006 за № 64/11938, сплата коштів у національній валюті, призначених для забезпечення справляння митних та інших платежів, здійснюється платниками до/або під час митного оформлення товарів з рахунків, відкритих ними в банках, у вигляді передоплати та/або доплати, а також готівкою через банки на депозитні рахунки 3734, відкриті на ім’я митних органів в Головному управлінні Державного казначейства України у місті Києві.

Реквізити рахунків для зарахування сум коштів митних платежів фізичні особи — члени сімей померлих інвалідів можуть отримати, звернувшись до митного органу, яким було здійснено митне оформлення автомобіля у якості гуманітарної допомоги.

 

Заступник Голови Служби С. Дериволков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ОПОДАТКУВАННЯ АВТОМОБІЛІВ, НАДАНИХ
 ІНВАЛІДАМ ЯК ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

У документі, що

коментується, Держмитслужба роз’яснює порядок оподаткування автомобілів, які було надано інвалідам як гуманітарна допомога і після їх смерті передаються членам їх сімей.

Правові основи забезпечення інвалідів автомобілями врегульовано такими документами:

Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII (далі — Закон № 875), Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, Законом України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 р. № 1192-XIV (далі — Закон № 1192) і Порядком забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженим постановою КМУ від 19.07.2006 р. № 999 (далі — Порядок № 999).

Так, згідно зі

ст. 38 Закону № 875 інвалідам і дітям-інвалідам надано право на безоплатне отримання або отримання на пільгових умовах автомобілів (за наявності відповідного медичного висновку). Після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно або на пільгових умовах, у тому числі визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням членів його сім’ї може бути передано в їх власність безоплатно в порядку, визначеному Кабміном.

Зазначимо, що можливість передачі автомобіля, визнаного гуманітарною допомогою, у власність членів сім’ї інваліда, дитини-інваліда в разі смерті останніх, з’явилася тільки після прийняття

Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями» від 15.12.2009 р. № 1760-VI, що набув чинності 31.12.2009 р.

Так,

Закон № 1192 було доповнено ст. 111, у якій передбачено, що після смерті інваліда, дитини-інваліда, автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи праці та соцзахисту населення і користувався ним менше 10 років, може бути передано у власність одному з членів сім’ї за рішенням Комісії з питань гуманітарної допомоги при КМУ. При цьому така передача можлива тільки за умови сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), передбачених законодавством на день митного оформлення автомобіля. У випадку якщо інвалід, дитина-інвалід користувався автомобілем більше 10 років, за бажанням членів його сім’ї автомобіль може бути передано в їх власність безоплатно, тобто без сплати будь-яких податків та зборів.

Разом з цим згідно зі

ст. 6 Закону № 1192 звільняється від оподаткування гуманітарна допомога у вигляді робіт, надання послуг у грошовій або натуральній формі (крім підакцизних товарів), що надається, ввозиться, пересилається до України. При цьому Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабміні може визнати гуманітарною допомогою зі звільненням від оподаткування і обов’язкових платежів до бюджету такі підакцизні товари, як легкові автомобілі, які на момент увезення на територію України було виготовлено не більше 8 років тому, з об’ємом двигуна не більше 1800 см3, які отримують Міністерство праці та соціальної політики АР Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або Міністерство праці та соціальної політики України для подальшої передачі інвалідам, що перебувають в установленому порядку на обліку для отримання спеціального транспорту, на строк, установлений законодавством.

Із цього випливає, що спочатку автомобіль, увезений до України з метою передачі інвалідам як гуманітарна допомога,

звільняється від сплати передбачених законодавством податків і зборів, проте в разі передачі такого автомобіля комусь із членів сім’ї інваліда, на них покладаються зобов’язання зі сплати податків і зборів, передбачених законодавством на день ввезення такого автомобіля на митну територію України.

По суті цією нормою держава має на меті компенсувати втрачену вигоду в момент отримання інвалідом, дитиною-інвалідом автомобіля як гуманітарної допомоги. Проте в цьому випадку чомусь не враховується той факт, що автомобіль, який є об’єктом передачі у власність членам сім’ї померлого інваліда, дитини-інваліда, може мати значний ступінь фізичного та морального зносу. І тому при передачі такого автомобіля у власність членам сім’ї його фактична (реальна) вартість не відповідатиме тій вартості, виходячи з якої необхідно буде сплатити відповідні податки та збори.

На сьогодні основним документом, що визначає механізм забезпечення інвалідів легковими автомобілями, які мають право на їх безоплатне отримання або на пільгових умовах, зокрема автомобілів, визнаних гуманітарною допомогою, а також умови передачі автомобіля в разі смерті інваліда, якому його було надано, у власність членів його сім’ї є

Порядок № 999.

Як передбачено

п. 41 Порядку № 999 , інвалідів може бути забезпечено головними управліннями соціального захисту автомобілями, ввезеними до України та визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою. Такі автомобілі інваліди отримують без права продажу, дарування, передачі (у тому числі за дорученням) іншій особі, тобто тільки на праві користування.

У зв’язку з цим власниками транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою, є головні управління соціального захисту, і залишаються ними доти, доки цими транспортними засобами користуються інваліди. Якщо після смерті інваліда транспортний засіб передається комусь із членів сім’ї інваліда, то до нього переходить право власності від головного управління соціального захисту на такий автомобіль.

При наданні транспортного засобу інваліду реєстраційні документи на автомобіль оформляються на інваліда. При цьому в документах зазначається, що такий автомобіль видано головному управлінню соцзахисту або виконавчої дирекції та забороняється відчуження автомобіля і передача права управління ним без дозволу зазначених органів.

Якщо транспортний засіб передається члену сім’ї інваліда, то необхідно перереєструвати реєстраційні документи на такий автомобіль, оскільки право власності переходить від органів соцзахисту до такого члена сім’ї. При цьому слід мати на увазі, що такий автомобіль може бути передано не будь-якому члену сім’ї інваліда, а тільки тим особам, які відповідають вимогам, зазначеним у п. 16 і 41 Порядку № 999.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі