Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ЗМІНА ЗАКОНІВ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ

16 червня 2010 р. набув чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI (далі — Закон № 2275), який уніс зміни до чинного законодавства в частині проведення податкових перевірок, стягнення ПДВ тощо.

Перевірки.

Законом № 2275 викладено в новій редакції ч. 2 ст. 259 КЗпП, згідно з якою центральні органи виконавчої влади здійснюють контроль за дотриманням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні, крім органів державної податкової служби, які мають право з метою перевірки дотримання податкового законодавства здійснювати такий контроль на всіх підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування.

Крім того,

ст. 35 Закону України «Про оплату праці» доповнено частиною п’ятою, згідно з якою податковий орган має право на проведення позачергової перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством. Відповідні зміни внесено й до Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Підставою для позачергової перевірки може стати отримання податковою міліцією інформації про ухилення суб’єкта господарювання від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) оподатковуваного доходу найманій особі. Способами такого ухилення можуть бути неукладення трудового договору з працівником, здійснення госпдіяльності без реєстрації тощо.

Крім того,

збільшено можливу тривалість податкових перевірок і строки, на які перевірка може продовжуватися. Також передбачено можливість припиняти перевірку на строк не більше 30 робочих днів з подальшим поновленням перевірки.

ПДВ.

Починаючи зі звітного періоду, наступного за періодом набуття чинності Законом № 2275, разом з декларацією з ПДВ мають подаватися копії реєстрів отриманих і виданих податкових накладних, причому в електронному вигляді (при цьому ДПАУ доручено забезпечити платників податків відповідним програмним забезпеченням). Крім того, у Прикінцевих положеннях Закону № 2275 йдеться про впровадження специфічного перенесення від’ємного значення ПДВ до 2011 року. Суть його в тому, що до складу податкового кредиту наступного періоду включається тільки сплачена частина від’ємного значення. Не сплачена частина має обліковуватися в декларації окремим рядком, її можна буде включити до складу податкового кредиту тільки починаючи з першого звітного періоду 2011 р.

Пільги.

Частину 2 ст. 1 Закону України «Про систему оподаткування» викладено в новій редакції, згідно з якою Верховна Рада АР Крим і сільські, селищні, міські ради можуть установлювати додаткові пільги щодо обкладення місцевими податками та зборами, земельного податку і податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у межах сум, що надходять до їх бюджетів. Надання таких пільг не може порушувати принципів рівності, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації відповідно до ст. 3 цього Закону.

 

ЗАКУПІВЛЯ МІНОБОРОНИ ПОСЛУГ З ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Кабмін

постановою «Про особливості закупівлі Міністерством оборони послуг з харчування військовослужбовців Збройних Сил» від 09.06.2010 р. № 423 з метою безперервного забезпечення харчування особового складу Збройних Сил дозволив Міноборони у 2010 році укладати з суб’єктами господарювання — переможцями процедур закупівлі у 2007 — 2009 роках додаткові угоди щодо продовження дії договорів про закупівлю послуг з харчування в межах відповідних бюджетних призначень Міноборони до 1 вересня 2010 року.

 

ЗМІНИ В ПОРЯДКУ ОФОРМЛЕННЯ ЛІЦЕНЗІЙНИХ ДОКУМЕНТІВ НА ЗДІЙСНЕННЯ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОЇ ТА СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Наказом від 09.02.2010 р. № 302

Мінсім’ямолодьспорту виклало в новій редакції форму Заяви на видачу ліцензії, а також Методичні рекомендації з питань оформлення та подання суб’єктами господарювання і підприємництва до Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту документів для отримання ліцензії на провадження фізкультурно-оздоровчої і спортивної діяльності, затверджені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про організацію ліцензування фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності» від 05.09.2007 р. № 3162.

 

ОСНОВНІ НАПРЯМИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ НА 2011 РІК

Постановою Верховної Ради України «Про Основні напрями бюджетної політики на 2011 рік» 04.06.2010 р. № 2318-VI

доручено Кабміну при підготовці Закону про Держбюджет на 2011 рік урахувати основні напрями бюджетної політики на 2011 рік, визначені цим документом. Зокрема:

— забезпечити щоквартальне системне підвищення мінімальної заробітної плати, посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, прожиткового мінімуму для всіх соціальних і демографічних груп населення та рівня забезпечення прожиткового мінімуму;

— вжити заходів із затвердження державних соціальних стандартів і нормативів надання послуг бюджетними установами у відповідних сферах;

— здійснити поетапну передачу відомчих бюджетних установ соціально-культурного призначення у сферу управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, відповідальних за реалізацію державної політики у відповідній галузі;

— упорядкувати перелік бюджетних установ, що утримуються за рахунок держбюджету, шляхом надання окремим з них статусу одержувачів бюджетних коштів, виходячи з питомої ваги платних послуг, юридичних підстав і наявності госпрозрахункових підприємств, установ та організацій аналогічного профілю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі