Теми статей
Обрати теми

Питання обчислення стажу держслужби для встановлення надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Тетяна ОДЕГОВА, головний спеціаліст нормативно-правової роботи і представництва в судах, аналізу та адаптації законодавства у сфері державної служби до законодавства Європейського Союзу Головного управління державної служби України

 

Чи зараховуються до стажу державної служби для обчислення надбавки за вислугу років такі періоди роботи (див. таблицю на с. 27)?

(Луганська обл.)

 

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу) державним службовцям щомісячно виплачується надбавка за вислугу років у відсотках до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг залежно від стажу державної служби в таких розмірах: більше 3 років — 10, більше 5 років — 15, більше 10 років — 20, більше 15 років — 25, більше 20 років — 30, більше 25 років — 40 %.

Загальний стаж державної служби обчислюється відповідно до

Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), що застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток і призначення пенсії.

Згідно з /font>п. 4 Порядку № 283 основний документ для визначення стажу держслужби — трудова книжка та інші документи, що підтверджують стаж роботи.

Далі зазначимо, які періоди роботи із запитання читача включаються до стажу державної служби для встановлення надбавки за вислугу років.

 

Період і місце роботи

Місце роботи та посада

Уключення періоду до стажу державної служби

з 14.08.86 р. по 31.12.87 р.

Попаснянське відділення Держбанку СРСР на посаді старшого інженера

Згідно з п. 2 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховується робота на посадах керівних працівників та спеціалістів державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР, зокрема на посадах керівних працівників та спеціалістів таких банків: Держбанку СРСР, Зовнішекономбанку СРСР, Будбанку СРСР, Промбудбанку СРСР, Агропромбанку СРСР, Житлосоцбанку СРСР, Ощадного банку СРСР, їх республіканських банків (контор), краєвих обласних (міських) управлінь, а також міських та районних відділень.
До стажу державної служби може бути зараховано період роботи з 14.08.86 р. по 30.11.89 р. за умови, що посада старшого інженера належала до категорії посад, робота на яких оплачувалася на рівні оплати праці спеціалістів цих органів

з 01.01.88 р. по 30.11.89 р.

Держбанк СРСР реорганізовано в Агропромбанк СРСР, де співробітниця продовжує працювати на посаді старшого інженера

з 01.12.90 р. по 29.04.97 р.

Агропромбанк реорганізовано в Республіканський Агропромбанк «Україна», де вона працювала на тій самій посаді. 29.04.97 р. її звільнено за скороченням штату

Не зараховується до стажу державної служби, оскільки Республіканський Агропромбанк «Україна» не входить до переліку банків, зазначених у п. 2 Порядку № 283, період роботи в яких зараховується до стажу держслужби

з 12.05.97 р. по 29.10.98 р.

Була прийнята на посаду головного бухгалтера до госпрозрахункового виробничого бюро при Попаснянському районному відділі земельних ресурсів (самостійний відділ, не фінансувався з бюджету, але підпорядковувався районному відділу земельних ресурсів) і за сумісництвом вела бухгалтерію відділу земельних ресурсів (держбюджет)

Відповідно до ст. 1 Закону про держслужбу державна служба в Україні — це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Ці особи є державними службовцями і мають відповідні службові повноваження.

Оскільки фінансування вказаного відділу здійснювалось на основі госпрозрахунку, то вказаний період не може бути зарахований до стажу державної служби. Водночас зазначене бюро тільки підпорядковувалось відділу земельних ресурсів, а не входило до його апарату, що суперечить Закону про держслужбу

з 11.11.98 р. до сьогодні

Прийнята на конкурсній основі на посаду головного спеціаліста — головного бухгалтера до Попаснянського районного відділу земельних ресурсів, де працює і зараз, пройшовши через усі реорганізації відділу

Зараховується до стажу державної служби на підставі п. 2 Порядку № 283

 

 

Як визначити стаж держслужби при нарахуванні надбавки за вислугу років у такому разі:

— з 01.10.92 р. працівницю прийнято рахівником-касиром сільської ради;

— з 01.03.98 р. її переведено на 0,25 ставки начальника військово-облікового столу;

— з 02.01.2002 р. переведено на 0,5 ставки начальника військово-облікового столу;

— з 03.11.2003 р. переведено на 0,5 ставки начальника військово-облікового столу та 0,5 ставки землевпорядника за сумісництвом;

— з 02.01.2007 р. призначено за конкурсним відбором спеціалістом-землевпорядником. Прийняла присягу посадової особи місцевого самоврядування з присвоєнням 15 рангу 7 категорії.

— з 02.01.2009 р. присвоєно 14 ранг 7 категорії.

(Черкаська обл.)

 

Згідно зі ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи на (в) яких зараховується до стажу державної служби.

Загальний стаж державної служби обчислюється відповідно до

Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), що застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток і призначення пенсії.

Згідно з

п. 4 Порядку № 283 основний документ для визначення стажу держслужби — трудова книжка та інші документи, що підтверджують стаж роботи.

Згідно з

абз. 13 п. 2 Порядку № 283 до стажу держслужби зараховується робота на посадах в органах місцевого самоврядування, зазначених у ст. 14 Закону № 2493, а також на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених КМУ до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Згідно зі

ст. 2 Закону № 2493 посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих і консультативно-дорадчих функцій та отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

1.

Період роботи з 01.10.92 р. по 01.03.98 р. на посаді рахівника-касира. Посада касира належить до посад апаратів апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів службовців, до 09.03.2006 р. — згідно з додатком 46 до постанови КМУ «Про упорядкування умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 13.12.99 р. № 2288, після 09.03.2006 р. — згідно з додатком 55 до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

2. період роботи з 01.03.98 по 03.11.03 на посаді 0,25;0,5 ставки начальника військово-облікового столу і 0,5 ставки землевпорядника за сумісництвом.

Згідно з

Порядком № 286 до стажу державної служби зараховується період роботи на посадах керівних працівників та спеціалістів виконавчих комітетів місцевих рад, їх управлінь, самостійних підрозділів, інших структурних підрозділів. Згідно з Положенням про військовий облік військовозобов’язаних та призовників, затвердженим постановою КМУ від 09.06.94 р. № 377, виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад, в яких немає військових комісаріатів, забезпечують облік, ведення особових карток, оформлення бронювання, унесення до особових карток військовозобов’язаних змін тощо. Інакше кажучи, працівники військово-облікових столів не виконують передбачені Законом № 2493 організаційно-розпорядчі та консультативно-дорадчі функції.

Крім того, згідно з таблицею 55

постанови № 268 посади начальників військово-облікового столу (бюро) належать до категорії посад службовців.

До стажу державної служби відповідно до

Порядку № 283 включаються періоди роботи на посадах службовців в органах, зазначених у п. 2 вказаного Порядку і додатку до нього, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Просування по службі — це безпосередній перехід з посади службовця на посаду державного службовця у період роботи в державних органах, які передбачені в

п. 2 Порядку № 263 та в додатку до нього, а у разі переходу після 1 січня 1994 року — за умови, що перехід (переведення) відбувся через конкурс.

У нашому випадку, як випливає із запитання, перехід з посади службовця (начальник військово-облікового столу) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст-землевпорядник) відбувся через конкурс

Постановою КМУ «Про доповнення постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1994 р. № 758» від 08.06.95 № 397

передбачено, що для службовців, які після прийняття цієї постанови при просуванні по службі, зайняли посади державних службовців, стаж державної служби для надання додаткової оплачуваної відпустки та призначення пенсії державного службовця обчислюється з дня призначення на посаду державного службовця. Стаж для виплати надбавок за вислугу років за період роботи на посадах службовців обчислюється відповідно до постанови КМУ від 20.12.93 № 1049, а за період роботи на посадах державних службовців — відповідно до Порядку № 268.

Ураховуючи викладене та інформацію, зазначену у листі дописувача, період роботи на вказаних посадах може бути включено до стажу державної служби виключно для виплати надбавки за вислугу років, за умови, що період роботи на цих посадах був основним місцем роботи, а не роботою за сумісництвом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі