Теми статей
Обрати теми

Види помилок у пенсійній звітності та порядок їх виправлення: загальні моменти

Редакція ББ
Стаття

ВИДИ ПОМИЛОК У ПЕНСІЙНІЙ ЗВІТНОСТІ ТА ПОРЯДОК ЇХ ВИПРАВЛЕННЯ: ЗАГАЛЬНІ МОМЕНТИ

 

З початку року звітність до Пенсійного фонду подають за новою формою. Про порядок її заповнення ми вже говорили на сторінках газети (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 5, с. 32). І оскільки при заповненні будь-якої звітної форми, тим більше якщо вона заповнюється вперше, можливі помилки, у сьогоднішньому номері розповімо, як виправляти помилки, допущені під час складання пенсійної звітності. Розпочнемо із загальних моментів.

Дар’я ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

КпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. 2181-III.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 16-6

— Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.2001 р. № 16-6.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Починаючи з січня 2010 року до Пенсійного фонду подається «

Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України», за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку № 26-1 (далі — Звіт).

Щодо виправлення помилок, допущених під час складання Звіту, то в самому

Порядку № 26-1 про це зазначено небагато. Так, виправленню помилок присвячено пп. 2.15 — 2.17 Порядку № 26-1, проте вони не охоплюють усього переліку можливих помилок. Водночас деякі роз’яснення на цю тему фахівці Пенсійного фонду надали в листах, які опубліковано на с. 36, 37, 38 цього номера. Зважаючи на них, а також спираючись на усні консультації працівників Пенсійного фонду, розповімо, як правильно виправити помилки у Звіті.

Перш за все зазначимо, що терміни давності щодо стягнення недоїмки, штрафів і пені для помилок, допущених

після 01.01.2004 р., не застосовуються (п. 15 ст. 106 Закону № 1058). Тому будь-яку помилку, допущену під час складання пенсійної звітності після цієї дати, має бути виправлено. Інакше не уникнути чималих штрафів, установлених ст. 106 Закону № 1058 (див. консультацію, наведену на с. 61 цього номера).

Що стосується помилок, допущених

до 01.01.2004 р., то вони виправленню не підлягають, оскільки фінансові санкції щодо них уже не застосовуються.

Вид помилки (наприклад, помилка в сумових показниках або персональних даних працівника), а також своєчасність її виявлення, визначають порядок її виправлення. Так, якщо помилку виявлено:

до граничного строку подання Звіту, то п. 2.15 Порядку № 26-1 надає право страхувальнику до кінцевого строку подання цього Звіту повторно сформувати та подати новий Звіт. При цьому чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності. При формуванні повторного Звіту його подають повністю у правильному вигляді з відмітками типу Звіту «Початкова» у відповідних його таблицях.

Приклад.

10 червня 2010 року до органу Пенсійного фонду було подано Звіт за травень 2010 року. Водночас 14 червня з’ясувалося, що під час складання Звіту було допущено помилку. У цьому випадку, оскільки граничний строк подання Звіту за травень 2010 року (а саме — 21 червня)* ще не настав, слід подати новий Звіт з правильними показниками, що вважатиметься чинним, а поданий раніше анулюється;

після граничного строку подання Звіту, то в цьому випадку подати новий Звіт замість старого вже не можна, тобто помилку слід виправляти шляхом подання необхідних таблиць Звіту з відмітками «коригуюча» або «скасовуюча» за недостовірними даними.

* Нагадаємо, граничний строк подання Звіту не пізніше ніж через

20 календарних днів з дня закінчення базового звітного місяця (п. 2.1 Порядку № 26-1). Якщо такий останній день припадає на вихідний, святковий та інший неробочий день, то його переносять на перший після нього робочий день (п. 2.7 Порядку № 26-1).

Коли саме це зробити, вирішувати вам, оскільки для самостійного виправлення виявлених помилок строків не встановлено. Проте правильніше буде виправитися якнайшвидше. Якщо ж недостовірні відомості про застрахованих осіб, які подано та/або накопичено в електронних базах даних персоніфікованого обліку,

виявили співробітники ПФУ, то вони про це повідомлять роботодавця протягом 2 робочих днів. У цьому випадку роботодавець повинен виправити помилку у Звіті протягом наступних 10 робочих днів (п . 2.16 Порядку № 26-1).

Залежно від виду помилки вона виправлятиметься одним з нижченаведених способів:

1.

Помилка в сумових показниках (помилки, пов’язані з заниженням або завищенням об’єкта обкладення внесками та сум страхових внесків).

Перш за все слід пам’ятати, що виправлення, пов’язані з донарахуванням (доутриманням) внесків, має бути відображено у Звіті

за той місяць, в якому виправлено помилку.

Приклад.

У червні 2010 року виявлено, що у вересні 2009 року з матеріальної допомоги не сплачено внески, у зв’язку з цим здійснюються відповідні донарахування в червні 2010 року. Відповідно виправити помилку необхідно у Звіті за червень 2010 року.

Немає значення, в якому періоді допущено помилку, до чи після 01.01.2010 року, така помилка виправляється

однаково таким чином:

— у

Таблиці 1 в рядках 6 або 7 із заповненням рядка «Зміст помилки»;

— у

Таблиці 7 з кодом типу нарахувань 4 або 5 із зазначенням місяця, в якому допущено помилку.

Таблиця 5 типу «

Скасовуюча» або «Коригуюча» не формується.

2.

Помилки в даних страхувальника або працівника (неправильно зазначений код страхувальника, звітний місяць, дані працівника, тобто його код або дані страхового свідоцтва, П. І. Б., код підстави для обчислення спецстажу).

У цьому випадку помилки виправляються шляхом подання

Таблиць 5, 6, 7 і 8 типу «Скасовуюча» і «Коригуюча» (для Таблиці 5), які складено за той період, за який виправляють допущену помилку.

При такому способі виправлення

дані про суми заробітку застрахованої особи і суми внесків у виправленому документі мають бути ідентичні тим даним, які було подано раніше (п. 2.17.2 Порядку № 26-1). Таблиця 1 у цьому випадку не складається.

Якщо ж одночасно було допущено помилку і в грошових показниках Звіту і в реквізитах, то такі помилки слід виправити кожну окремо двома способами. Незалежно від виду помилки до сформованих таблиць складається

Перелік таблиць звіту.

3.

Донарахування зарплати. Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування (п.п. 1.6.2 Інструкції № 5). Тобто донараховані суми відображаються в Таблиці 6 Звіту в місяці здійснення нарахувань.

Водночас виняткова ситуація склалася у 2010 році у зв’язку з донарахуванням заробітної плати

за січень — квітень 2010 року у зв’язку з перерахунком заробітної плати, пов’язаним з установленням заднім числом підвищених розмірів мінімальної заробітної плати. Для відображення сум донарахованої заробітної плати за січень — квітень 2010 року Пенсійним фондом запроваджується додатковий код типу нарахувань 9 «Суми донарахувань заробітку (доходу) за січень — квітень 2010 року, пов’язані з прийняттям закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» у таблиці 7 Звіту. Порядок застосування цього коду детально описано в листі ПФУ від 02.06.2010 р. № 9396/05-01, наведеному на с. 38 цього номера.

Далі на виправленні помилок зупинимося детальніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі