Теми статей
Обрати теми

Штрафні санкції за порушення порядку подання та складання пенсійної звітності

Редакція ББ
Стаття

Штрафні санкції за порушення порядку подання та складання пенсійної звітності

 

За подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, законодавством передбачено накладення штрафних санкцій. Розміри штрафних санкцій та їх кількість залежать від виду допущеної помилки.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Подання недостовірних відомостей

Згідно зі

ст. 106 Закону № 1058 за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, накладається штраф:

на страхувальника (установу) в розмірі 10 % сум страхових внесків, які були сплачені чи підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожен повний або неповний місяць затримки подання звітності, але не менше 10 нмдг (170 грн.). За повторне порушення протягом року — 20 % зазначених сум, але не менше 340 грн. (п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058);

Водночас, як роз’яснив Пенсійний фонд у

листі від 25.02.2009 р. № 3165/05-10, при застосуванні штрафу за подання недостовірних відомостей, для розрахунку суми штрафу відсутня складова «кількість повних (неповних) місяців затримки подання відомостей». У зв’язку з цим сума штрафу в такому разі складатиме 10 нмдг (170 грн.), а в разі повторного протягом року такого порушення — не менше 20 нмдг (340 грн.).

на посадових осіб установи в розмірі від 20 до 30 нмдг (від 340 до 510 грн.), а за повторне порушення протягом року — від 30 до 40 нмдг (від 510 до 680 грн.) (п. 6 ч. 16 ст. 106 Закону № 1058; ст. 1651 КпАП).

Що слід вважати недостовірними відомостями, які використовуються в системі персоніфікованого обліку, Пенсійний фонд роз’яснив у

листі від 25.02.2009 р. № 3165/05-10. Так, недостовірними відомостями є невідповідність даних щодо:

— розміру заробітної плати;

— розміру страхових внесків;

— підстав пільгового обчислення страхового стажу;

— періодів, за які нараховано внески, зазначені страхувальником у Звіті, даних, які містяться в документах первинного обліку страхувальника та інших документів, що підтверджують підставу для обліку страхового стажу;

— сум лікарняних і сум нарахувань за час відпусток;

— ідентифікаційного номеру застрахованої особи згідно з довідкою Державної податкової адміністрації України тощо.

При цьому фінансові та адміністративні санкції не застосовуються, якщо помилку була допущено в написанні прізвища, імені, по батькові застрахованої особи.

 

Якщо занижені зобов’язання зі сплати внесків

Суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та не сплачені страхувальниками, у тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду, вважаються

недоїмкою та стягуються з нарахуванням пені і застосуванням фінансових санкцій (ч. 2 ст. 106 Закону № 1058).

У разі самостійного виявлення помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, унаслідок якої виникла недоїмка, відповідно до

ч. 1 ст. 106 Закону № 1058 страхувальник зобов’язаний самостійно обчислити та сплатити суму недоїмки з нарахуванням пені.

1.

Пеня. Згідно з ч. 8 ст. 106 Закону № 1058 у тому випадку, якщо помилка спричинила заборгованість зі сплати внесків (недоїмці), на суму недоїмки нараховується пеня в розмірі 0,1 % від суми недоїмки за кожен день прострочення платежу. Для розрахунку пені застосовується така формула (п.п. 10.1 Інструкції № 21-1):

Y = S х К х 0,1 %

,

де

Y — сума пені, нарахована на фактично погашену суму недоїмки зі сплати страхових внесків і фінансових санкцій (округляється до другого знаку після коми);

S

— фактично погашена сума недоїмки зі сплати страхових внесків і фінансових санкцій;

К

— кількість днів прострочення платежу (рахують з першого календарного дня за днем настання строку платежу).

На практиці пеню розраховують співробітники ПФУ після отримання Звіту з виправленнями. У Звіті пеню не відображають, складають до нього бухгалтерську довідку, в якій зазначають суму нарахованої та сплаченої пені. На підставі цієї довідки працівники ПФУ проведуть її нарахування.

2

. Штраф. Він накладається згідно з п. 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 за донарахування страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків у розмірі 5 % зазначених сум за кожен повний або неповний місяць, за який їх донараховано.

Для розрахунку штрафу кількість місяців обчислюється з місяця, на який припадає строк подання звітності за період, за який донараховано (розраховано) суми внесків, до місяця отримання страхувальником акта перевірки від Пенсійного фонду або подання страхувальником звітності з зазначеними в ній донарахованими сумами.

Суму штрафу розраховують співробітники ПФУ після отримання Звіту з виправленнями.

Відповідно до

п.п. 10.5 Інструкції № 21-1 рішення про нарахування пені посадові особи органів Пенсійного фонду виносять одночасно з прийняттям рішення про застосування штрафних санкцій і надсилають страхувальнику з повідомленням про вручення протягом трьох робочих днів з дня винесення такого рішення.

Суми штрафу та пені підлягають сплаті страхувальником

протягом десяти робочих днів з дня отримання відповідного рішення Пенсійного фонду.

Наявність переплати не звільняє від 5 % штрафу (

лист Головного управління ПФУ в м. Києві від 11.06.2007 р. № 9688/03). Водночас за наявності переплати, що перевищує суму недоїмки, відсутні підстави для нарахування пені.

Якщо ж помилка призвела до

надмірної сплати страхових внесків або пені, то сума переплати повертається страхувальнику за його заявою або зараховується до рахунку майбутніх платежів страхових внесків (п.п. 10.10 і п.п. 11.17 Інструкцій № 21-1). Надмірно або помилково сплачені суми пені за заявою повертаються страхувальнику або за його згодою зараховуються до рахунку сплати майбутніх платежів страхових внесків (п.п. 10.10 Інструкції № 21-1).

Строки давності щодо стягнення недоїмки, штрафів і пені для помилок, допущених після 01.01.2004 р., не застосовуються (ч. 15 ст. 106 Закону № 1058).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі