Теми статей
Обрати теми

Що робити, коли аліменти повертаються установі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩО РОБИТИ, КОЛИ АЛІМЕНТИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ УСТАНОВІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установа за виконавчим листом стягує аліменти з працівника та перераховує одержувачу аліментів через пошту. Але останнім часом декілька разів аліменти повертались поштою у зв’язку з відсутністю їх одержувача. Як обліковувати суми повернутих аліментів і що з ними робити далі?

(Запорізька обл.)

 

Нагадаємо, що

аліменти — це утримання, яке у визначених законом або договором випадках надається одним членом сім’ї іншому, якщо останній не має власних коштів для існування.

Детально питання, що стосуються стягнення аліментів, їх нарахування і утримання, були розглянуті нами у статті «Аліменти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 27, с. 22).

В осіб, які отримують заробітну плату, аліменти утримуються

з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом.

Згідно з

п. 13 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146), утримання аліментів провадиться із суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків (мається на увазі податку з доходів фізичних осіб, внесків до Пенсійного фонду, фондів соцстрахування та інших обов’язкових платежів), тобто аліменти утримуються з чистого заробітку.

Підставою для утримання аліментів служать виконавчі листи або письмові заяви громадян про добровільну сплату аліментів.

При добровільному стягненні аліментів працівник-боржник надає керівнику установи письмову заяву про утримання аліментів і перерахування до одержувача чи видачу їх із каси. У заяві вказується розмір (у відсотках від зарплати або «тверда» сума) і термін, протягом якого утримуються аліменти, а також дані одержувача: прізвище, ім’я, по батькові, домашня чи інша адреса, за якою потрібно відправляти утримані суми.

Утримання аліментів за рішенням суду здійснюється в тому самому порядку, що і при їх добровільній сплаті, але підставою для їх утримання буде не заява працівника, а

виконавчий лист, який є документом про примусове виконання рішення суду, що надсилається державним виконавцем за місцем роботи відповідача і є обов’язковим для виконання.

Згідно з

п. 1.4 Інструкції про проведення виконавчих дій, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 15.12.99 р. № 74/5 (далі — Інструкція № 74/5), у виконавчому документі повинні бути зазначені:

— назва документа, дата видачі та найменування органу, посадової особи, що видали виконавчий документ;

— дата й номер рішення, за яким видано виконавчий документ;

— найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційний код суб’єкта господарської діяльності стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індивідуальний ідентифікаційний номер стягувача та боржника за його наявності (для фізичних осіб — платників податків), а також інші відомості, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню, зокрема, дата і місце народження боржника та його місце роботи (для фізичних осіб), місцезнаходження майна боржника тощо;

— резолютивна частина рішення;

— дата набрання чинності рішенням;

— строк пред’явлення виконавчого документа до виконання.

Виконавчі листи про утримання аліментів, як і заяви працівників, реєструються бухгалтерією установи, в якій працює платник, у спеціальному журналі із зазначенням часу їхнього надходження.

Відповідно до

п.п. 7.5.9 Інструкції № 74/5 адміністрація підприємства, установи, організації тощо на підставі письмової заяви платника аліментів або виконавчого листа зобов’язана щомісяця утримувати аліменти із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших сум і перераховувати їх не пізніше ніж у 3-денний термін з дня виплати заробітної плати, пенсії, стипендії, інших сум особі, зазначеній у заяві чи виконавчому листі.

Таким чином, установа, що здійснює утримання аліментів, направляє їх одержувачеві за адресою, зазначеною у виконавчому документі, або за адресою, зазначеною державним виконавцем у супровідних документах (розпорядженні).

Оплата грошових переказів

через відділення зв’язку проводиться відповідно до п. 14 Переліку № 146 за рахунок платника аліментів. Таким чином, при перерахуванні аліментів поштовим переказом, окрім утримання із заробітної плати (доходу) суми аліментів, із заробітної плати (доходу) платника аліментів також утримується поштовий збір.

Тарифи на поштові послуги (без ПДВ) встановлено

наказом Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» від 24.11.2009 р. № 925 у відсотках від суми переказу:

 

Пересилання поштових переказів у межах України

— до 500 грн. включно

4,0 %

— понад 500 грн. до 1000 грн.

2,0 %

— понад 1000 грн.

1,2 %

терміновий поштовий переказ — додатково до вищевказаних тарифів

5,0 %

Пересилання поштових переказів до іноземних держав

— до 500 грн. включно

6,0 %

— понад 500 грн. до 1000 грн.

5,0 %

— понад 1000 грн.

4,0 %

 

При відправленні переказу, особі, яка здійснювала цей переказ, у відділенні зв’язку видають

чек. Цей чек підтверджує здійснення переказу і потрібен працівнику установи, відповідальному за здійснення переказу, як підтверджуючий документ.

У випадку повернення сум аліментів у зв’язку з неотриманням їх одержувачем відповідальність установи

чинним законодавством не передбачена за умови, якщо дотримані строки перерахування і кошти були перераховані зазначеній особі згідно з наданими даними.

У такому випадку установі слід письмово звернутися до державного виконавця із проханням уточнити адресу одержувача та вказати реквізити рахунку в банку, на який установі необхідно перераховувати аліменти до уточнення даних. Адже відповідно до

ст. 441 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV грошові суми, стягнені з боржника, зараховуються державним виконавцем на депозитний рахунок відповідного органу державної виконавчої служби.

Правила обліку повернутих сум аліментів також чинними нормативними документами не передбачені, у зв’язку з тим, що випадків повернення аліментів взагалі не повинно бути.

Але якщо вже так сталось, що суми аліментів з незалежних від установи обставин повернулись, вважаємо за доцільне обліковувати такі аліменти

на субрахунку 328 «Інші рахунки в казначействі» до моменту, коли їх можна буде перерахувати на рахунок органу державної виконавчої служби або на вірну адресу одержувача. Такий облік проводитиметься аналогічно обліку депонованих сум (див. лист Держказначейства від 23.12.2005 р. № 07-04/2393-11338).

Наведемо основні бухгалтерські проводки, що стосуються нарахування аліментів, їх перерахування одержувачу, повернення на рахунок установи та їх перерахування органу державної виконавчої служби.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Нараховано заробітну плату працівнику

801, 802

661

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб та внески до Пенсійного фонду, ФСС з тимчасової втрати працездатності, ФСС на випадок безробіття

661

641, 651, 652, 653

3

Утримано аліменти

661

668

4

Утримано суму поштового збору (з ПДВ)

661

675

5

Перераховано аліменти

668

321

6

Перераховано поштовий збір (з ПДВ)

675

321

7

Повернено аліменти поштою

328

668

8

Перераховано суму аліментів на рахунок органу виконавчої служби

668

328

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі