Теми статей
Обрати теми

За якою вартістю оприбутковувати земельну ділянку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗА ЯКОЮ ВАРТІСТЮ ОПРИБУТКОВУВАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відділом освіти отримано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, а також документи про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Чули, що для оприбуткування земельних ділянок необхідно мати не тільки акти на право власності, а ще й документи, що підтверджують проведення експертної грошової оцінки. Однак у кошторисі установи не передбачено видатки на проведення експертної оцінки.

Чи можемо ми оприбуткувати земельну ділянку виходячи з нормативної грошової оцінки до проведення її експертної оцінки?

(м. Запоріжжя)

 

Правові основи проведення оцінки земельних ділянок урегульовано

Законом України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 р. № 1378-IV (далі — Закон № 1378) . Залежно від призначення та порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною та експертною.

Випадки, коли проведення грошової оцінки є обов’язковим, наведено у

ст. 13 Закону № 1378.

Так,

експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться для відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками в бухгалтерському обліку відповідно до законодавства України.

Щодо

нормативної грошової оцінки земельних ділянок, то вона, зокрема, використовується для визначення розміру земельного податку, розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. При цьому дані про нормативну грошову оцінку земельної ділянки оформляються у вигляді витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки. Такі документи видаються відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Починаючи з моменту набуття чинності

Законом № 1378 , тобто з 13.01.2004 р. бюджетні установи, що мають державні акти на право власності на земельні ділянки або право на постійне користування ними, повинні обліковувати такі земельні ділянки в бухгалтерському обліку за експертною грошовою оцінкою (див. лист Державного казначейства України від 26.05.2009 р. № 15-06/1394-8434, консультацію фахівця ДКУ «Облік земельних ділянок» // «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 47, с. 24).

Раніше до набуття чинності зазначеним

Законом , тобто до 13.01.2004 р., бюджетні установи обліковували земельні ділянки в бухгалтерському обліку за нормативною грошовою оцінкою, зазначеною в державному акті на право постійного користування.

Однак після набуття чинності

Законом № 1378 установи, що мають державні акти на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування нею, а також документи про нормативну грошову оцінку, не можуть на підставі цих документів оприбуткувати на баланс земельні ділянки.

Таким чином, бюджетні установи, що отримали сьогодні державний акт на право власності на земельну ділянку або акт на право постійного користування земельною ділянкою, не можуть на підставі документів, де зазначена нормативна грошова оцінка земельної ділянки, оприбуткувати таку ділянку.

Щоб зарахувати на баланс земельні ділянки, необхідно мати в наявності документи, що підтверджують проведення експертної грошової оцінки землі.

Крім того, офіційну позицію ГоловКРУ щодо порядку відображення в обліку земельних ділянок, які перебувають у власності, постійному або тимчасовому користуванні установ та організацій, викладено в

роз’ясненні ГоловКРУ від 03.10.2007 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 38), де також зазначається, що на сьогодні згідно із Законом № 1378 для відображення вартості земельних ділянок та права користування земельною ділянкою в бухгалтерському обліку обов’язково має бути проведено експертну оцінку.

Механізм проведення такої оцінки, оформлення її результатів установлено

Методикою експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженою постановою КМУ від 11.10.2002 р. № 1531 (далі — Методика № 1531), та Порядком проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженим наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 09.01.2003 р. № 2.

Питання, що стосуються бухгалтерського обліку земельних ділянок, розглядалися у статті «Облік земельних ділянок» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 27).

Природно, щоб провести експертну грошову оцінку земельної ділянки, бюджетна установа повинна передбачити такі видатки в кошторисі. Як бути в разі, якщо такі видатки в кошторисі не передбачено?

Відповідно до

п. 5 ст. 51 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють видатки тільки в межах бюджетних асигнувань, передбачених кошторисами.

Також у

п. 5 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог щодо виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, визначено, що бюджетні установи можуть брати бюджетні зобов’язання та витрачати бюджетні кошти на цілі та в межах, установлених затвердженими кошторисами, планами асигнувань загального фонду бюджету, планами надання кредитів із загального фонду бюджету, планами спеціального фонду, а вищі навчальні заклади та наукові установи — також передбаченими затвердженими планами використання бюджетних коштів та щомісячними планами використання бюджетних коштів.

У зв’язку з цим установі необхідно звернутися до вищої за рівнем організації з проханням

про виділення додаткових асигнувань на зазначені цілі.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, видатки на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок здійснюються за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі