Теми статей
Обрати теми

Включення до стажу для виплати надбавки за вислугу років медичним працівникам періоду проходження інтернатури

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВКЛЮЧЕННЯ ДО СТАЖУ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ ПЕРІОДУ ПРОХОДЖЕННЯ ІНТЕРНАТУРИ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Спеціалістам, які навчалися в установах освіти за контрактом, період проходження інтернатури зараховується до стажу, який дає право на надбавку за вислугу років, передбачену постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, за умови, що в трудовій книжці такого спеціаліста записано про його зарахування на посаду лікаря-інтерна.

Хто має вносити запис до трудової книжки лікаря-інтерна, який навчається на контрактній основі: вищий навчальний заклад чи лікувальний заклад, у якому він проходить інтернатуру (до штату лікувального закладу він не зараховується)?

(м. Одеса)

 

Згідно з роз’ясненнями Міністерства освіти, наведеними в

листі від 22.01.2010 р. № 10.03.67/136, лікарі-інтерни після закінчення вищих медичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації отримують диплом лікаря-спеціаліста і для проходження інтернатури зараховуються до штату закладів охорони здоров’я, на базі яких вони проходять інтернатуру на посадах лікарів-інтернів, про що до трудової книжки вноситься відповідний запис. Це регулюється п. 7.3 наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів» від 19.09.96 р. № 291.

Відповідно до

п. 30 Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, стажування лікарів (провізорів) — інтернів у базових закладах охорони здоров’я на умовах контракту проводиться за умови, якщо ці лікарі (провізори) — інтерни:

— закінчили недержавні вищі медичні (фармацевтичні) навчальні заклади;

— закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) навчальні заклади на умовах контракту;

— прийняті на роботу в недержавні заклади охорони здоров’я (недержавні фармацевтичні заклади, підприємства);

— повторно проходять інтернатуру;

— бажають отримати другу спеціальність в інтернатурі.

Із закладом освіти і охорони здоров’я та інтерном можуть укладатися договори як окремо, так і в тристоронній формі. За проходження інтернатури на умовах контракту лікарі-інтерни вносять відповідну плату, а установа охорони здоров’я надає робочі місця для проходження інтернатури.

Що стосується спеціалістів, які навчалися у вищих навчальних закладах

за контрактною формою, то період проходження інтернатури зараховується до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років, за умови, що в трудовій книжці такого спеціаліста записано про його зарахування на посаду лікаря-інтерна.

Згідно з

п. 5 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і спеціалістам з базовою та неповною вищою медичною освітою державних і комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, документом для визначення стажу роботи, який дає право на отримання надбавки за вислугу років, є трудова книжка та інші документи, які згідно із законодавством підтверджують стаж роботи.

Після закінчення строку підготовки в інтернатурі лікарі (провізори) — інтерни підлягають атестації для визначення знань і практичних навичок з присвоєнням звання лікаря (провізора) — спеціаліста за конкретною спеціальністю. Після закінчення атестації лікарі-інтерни отримують відповідний сертифікат.

Тому якщо лікувальним закладом, у якому лікар-інтерн проходив інтернатуру на контрактній основі, не було зроблено запис про його зарахування на посаду лікаря-інтерна, то документом, що підтверджує проходження інтернатури, буде сертифікат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі