Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів та встановлення доплат працівникам територіального медичного об’єднання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ТА ВСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ ПРАЦІВНИКАМ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

До складу міського територіального медичного об’єднання входять протитуберкульозне відділення, поліклініка та лікарня.

1. Чи має право дезінфектор протитуберкульозного відділення на отримання одночасно:

— 30 % за роботу в протитуберкульозному відділенні;

— 15 % за роботу в шкідливих умовах праці та 10 % за роботу з дезінфікувальними засобами?

2. Чи мають право дезінфектори лікарні та поліклініки на отримання 15 % за роботу в шкідливих умовах праці та 10 % за роботу з дезінфікувальними засобами одночасно?

3. У центральному стерилізаційному відділенні лікарні працюють молодші медичні сестри, які обслуговують автоклави. Чи мають вони право на отримання доплати за шкідливі умови праці?

(м. Євпаторія)

 

1. Оплата праці працівників установ охорони здоров’я регламентується

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п. 4 додатка 3 до Умов № 308/519 працівники усіх посад, незалежно від найменування, які працюють у туберкульозних (протитуберкульозних) лікарнях, диспансерах, санаторіях, відділеннях, палатах, ізоляторах закладів охорони здоров’я та відділень клінік при НДІ для хворих на активні форми туберкульозу, протитуберкульозних кабінетах амбулаторно-поліклінічних закладів (підрозділів), мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 30 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Таким чином, дезінфектор протитуберкульозного відділення

має право на підвищення посадового окладу на 30 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в протитуберкульозному відділенні.

Крім зазначеного підвищення, дезінфектор протитуберкульозного відділення

має право на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.24 додатка 3 до Умов № 308/519 на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

При одночасному праві на декілька підвищень обирається лише одне, якщо такі підвищення передбачені

розділами 1 та 2 додатка 3 до Умов № 308/519 (примітка до додатка 3 до Умов № 308/519).

Якщо підвищення працівника передбачено

розділами 2 та 3 додатка 3 до Умов № 308/519, то він має право на одночасне отримання таких підвищень, тобто дезінфектор протитуберкульозного відділення має право на підвищення посадового окладу одночасно з двох підстав — на 30 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці та на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Також

п.п. 3.4.7 Умов № 308/519 передбачено, що працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, установлюється доплата в розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки).

Як визначалося в

листі Міністерства праці та соціальної політики України від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09, конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов’язках працівників.

Дезінфектор протитуберкульозного відділення має право на встановлення доплати за роботу з дезінфікувальними засобами у розмірі 10 % незалежно від підвищення посадового окладу на 30 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в протитуберкульозному відділенні, на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці дезінфектора.

Нагадаємо, що доплати установлюються до посадового окладу

з урахуванням підвищень (п. 3.5 Умов № 308/519).

2. Ураховуючи вищезазначене, і дезінфектори лікарні та поліклініки мають право на встановлення їм

підвищення посадового окладу на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці відповідно до п.п. 2.24 додатка 3 до Умов № 308/519 та на встановлення їм доплати в розмірі 10 % посадового окладу за використання у роботі дезінфікувальних засобів одночасно.

3. Що стосується молодших медичних сестер, які обслуговують автоклави, то право на встановлення їм доплати за шкідливі умови праці ні Умовами № 308/519, ні іншими нормативно-правовими документами не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі