Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до пункту 2 Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування

Редакція ББ
Постанова від 17.02.2010 р. № 245

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІНИ ДО ПУНКТУ 2 ПОРЯДКУ ОТРИМАННЯ БЛАГОДІЙНИХ (ДОБРОВІЛЬНИХ) ВНЕСКІВ І ПОЖЕРТВ ВІД ЮРИДИЧНИХ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ БЮДЖЕТНИМИ УСТАНОВАМИ І ЗАКЛАДАМИ ОСВІТИ, ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ, КУЛЬТУРИ, НАУКИ, СПОРТУ ТА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДЛЯ ПОТРЕБ ЇХ ФІНАНСУВАННЯ

Постанова від 17.02.2010 р. № 245

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести зміну до пункту 2 Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2000 р. № 1222, виклавши абзац другий в такій редакції:

«Частина коштів, отриманих як благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб, може спрямовуватися на виплату заробітної плати працівників установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів з дотриманням вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» у разі, коли такий напрям видатків визначений благодійником.».

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

БЛАГОДІЙНУ ДОПОМОГУ МОЖНА СПРЯМОВУВАТИ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ,
ЯКЩО ЦЬОГО заБАЖАВ БЛАГОДІЙНИК

Питанню витрачання благодійних внесків на виплату заробітної плати останнім часом приділяється багато уваги. Нагадаємо його історію.

Так, у первісної редакції

Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженому постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222 (далі — постанова № 1222), було чітко зазначено, що кошти благодійних внесків не можуть спрямовуватися на виплату заробітної плати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання.

Потім

постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 368 було внесено зміни до постанови № 1222, відповідно до яких цю вимогу було змінено на абсолютно протилежну: благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб можуть спрямовуватися на виплату заробітної плати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання. Ця норма набрала чинності 25.04.2009 р.

Згодом зміни, унесені

постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 368 до постанови № 1222, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 28.12.2009 р. № 28-рп/2009 (вони втратили чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення).

Урахував свої помилки, які були ним припущені під час прийняття

постанови від 14.04.2009 р. № 368 та на які звернув увагу Конституційний Суд України, Кабмін повернувся до питання можливості використання благодійних внесків на виплату заробітної платі та прийняв постанову від 17.02.2010 р. № 245, що коментується. Нею п. 2 Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою № 1222, викладено в новій редакції, згідно з якою частина коштів, отриманих як благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб, може спрямовуватися на виплату заробітної плати працівників установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів з дотриманням вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР у разі, коли такий напрям видатків визначений благодійником .

Тобто відтепер благодійні внески можна спрямовувати на виплату зарплати, але з деякими умовами, а саме:

— на виплату заробітної плати може спрямовуватися

частина благодійних коштів;

— ця частина благодійних коштів може спрямовуватися на виплату заробітної плати

лише в тому разі, якщо це передбачено благодійником.

Постанова, що коментується, набула чинності 11.03.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі