Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості віднесення послуг, які надаються Держспоживстандартом, до державних, у тому числі адміністративних

Редакція ББ
Лист від 09.10.2009 р. № 2504-84/757

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ України

ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ВІДНЕСЕННЯ ПОСЛУГ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТОМ, ДО ДЕРЖАВНИХ, У ТОМУ ЧИСЛІ АДМІНІСТРАТИВНИХ

Лист від 09.10.2009 р. № 2504-84/757

 

На лист <…> стосовно надання роз’яснення щодо можливості віднесення послуг, які надаються Держспоживстандартом та підприємствами, які належать до його сфери управління, до державних, у тому числі до адміністративних, Мінекономіки повідомляє.

Відповідно до пункту 1 Тимчасового порядку надання державних, у тому числі адміністративних, послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 737 «Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг», до державних послуг належать послуги, що надаються органами виконавчої влади, державними підприємствами, установами та організаціями в порядку виконання ними делегованих державою згідно з нормативно-правовими актами повноважень, а також послуги, що надаються іншими підприємствами, установами та організаціями, яким делеговані закріплені згідно з нормативно-правовими актами за органами виконавчої влади повноваження щодо їх надання.

Адміністративна послуга — це державна послуга, яка є результатом здійснення суб’єктом повноважень щодо прийняття згідно з нормативно-правовими актами на звернення фізичної або юридичної особи адміністративного акта, спрямованого на реалізацію та захист її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків (отримання дозволу (ліцензії), сертифіката, посвідчення та інших документів, реєстрація тощо).

Відповідно до статті 13 Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.93 р. № 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію» сертифікація продукції в Україні поділяється на обов’язкову та добровільну.

Обов’язкова сертифікація на відповідність обов’язковим вимогам нормативних документів проводиться виключно в державній системі сертифікації (стаття 15 вищезазначеного Декрету Кабінету Міністрів України), яка створюється центральним органом виконавчої влади з питань технічного регулювання.

Отже, послуги з обов’язкової сертифікації належать до адміністративних послуг.

Слід також зазначити, що згідно із Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність»:

«повірка засобів вимірювальної техніки — встановлення придатності засобів вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, до застосування на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик;

метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки — дослідження засобів вимірювальної техніки з метою визначення їх метрологічних характеристик та встановлення придатності цих засобів до застосування».

Крім того, рішення центрального органу виконавчої влади у сфері метрології, прийняті в межах його повноважень, є обов’язковими для виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, організаціями і фізичними особами (стаття 14 вищезазначеного Закону), а підприємства, організації та фізичні особи зобов’язані своєчасно (з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів) подавати засоби вимірювальної техніки на повірку (абзац 2 пункту 2 статті 28 вищезазначеного Закону).

Отже, повірка засобів вимірювальної техніки та їх метрологічна атестація здійснюються органами Держспоживстандарту в порядку делегування їм державою повноважень щодо метрологічного контролю засобів вимірювальної техніки і належать до адміністративних послуг.

Також до державних (адміністративних) послуг належать:

державна реєстрація державних стандартів України в центральному органі виконавчої влади з питань технічного регулювання (стаття 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію та сертифікацію») та державна реєстрація технічних умов і стандартів підприємств, технічних умов на продукцію та змін до них у територіальних органах центрального органу виконавчої влади з питань технічного регулювання (стаття 7 вищезазначеного Декрету);

атестація аудиторів з сертифікації (стаття 6 Закону України «Про підтвердження відповідності»).

Крім того, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 р. № 959-р «Деякі питання надання державних, у тому числі адміністративних послуг (щодо інвентаризації послуг)» Комісією з питань удосконалення порядку надання державних та адміністративних послуг створено під головуванням Держкомпідприємництва тимчасову робочу групу для проведення інвентаризації послуг, які надаються центральними органами виконавчої влади та підприємствами, установами й організаціями, що належать до їх сфери управління. У ході роботи тимчасової робочої групи буде проаналізовано інші послуги, які надаються Держспоживстандартом та підприємствами, які належать до його сфери управління, щодо їх належності до державних, у тому числі адміністративних.

Стосовно вартості адміністративної послуги слід зазначити, що відповідно до абзацу 3 пункту 3 Тимчасового порядку надання державних, у тому числі адміністративних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 737 «Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг», розміри плати за надання адміністративних послуг установлюються з урахуванням економічно обґрунтованих витрат і Методики визначення собівартості платних адміністративних послуг, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

На даний час Мінекономіки разом з Мінфіном, Держкомпідприємництва,

Антимонопольним комітетом на виконання пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 737 «Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг» розроблено та подано на розгляд Кабінету Міністрів України проект Методики визначення собівартості платних адміністративних послуг 01.10.2009 р. проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики визначення собівартості платних адміністративних послуг» схвалено на засіданні Урядового комітету з питань економічної політики.

До прийняття вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України розрахунок вартості адміністративної послуги здійснюється з урахуванням Методичних рекомендацій щодо визначення собівартості платних адміністративних послуг, затверджених наказом Мінекономіки від 28.09.2007 р. № 329.

 

Перший заступник Міністра економіки України С. Романюк

 

Коментар редакції

 

АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ У СФЕРІ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ

У

листі, що коментується, Мінекономіки нагадує, що до державних послуг належать послуги, які надаються органами виконавчої влади, державними підприємствами, установами та організаціями в порядку виконання ними делегованих державою згідно з нормативно-правовими актами повноважень, а також послуги, що надаються іншими підприємствами, установами та організаціями, яким делеговані закріплені згідно з нормативно-правовими актами за органами виконавчої влади повноваження щодо їх надання.

У свою чергу,

адміністративні послуги — це державні послуги, які є результатом здійснення суб’єктом повноважень щодо прийняття згідно з нормативно-правовими актами на звернення фізичної або юридичної особи адміністративного акта, спрямованого на реалізацію та захист її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків (отримання дозволу (ліцензії), сертифіката, посвідчення та інших документів, реєстрація тощо).

Мінекономіки в

листі , який коментується, звертає увагу на те, що до державних адміністративних послуг належать:

— обов’язкова сертифікація на відповідність обов’язковим вимогам нормативних документів (здійснюється органами з сертифікації продукції, які призначає національний орган України з сертифікації);

— повірка засобів вимірювальної техніки (здійснюється органами Держспоживстандарту);

— метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки (здійснюється органами Держспоживстандарту);

— державна реєстрація державних стандартів (здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань технічного регулювання);

— державна реєстрація технічних умов і стандартів підприємств, технічних умов на продукцію та змін до них (здійснюється територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань технічного регулювання);

— атестація аудиторів з сертифікації (здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань оцінки відповідності).

Нагадаємо, що постановою КМУ від 27.01.2010 р. № 66 було затверджено Методику визначення собівартості платних адміністративних послуг (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 7, с. 4), відповідно до якої слід визначати вартість адміністративних послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі