Теми статей
Обрати теми

Щодо штатів загальноосвітніх навчальних закладів та оплати праці педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 10.02.2010 р. № 2/1-13-264

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ України

щодо штатів загальноосвітніх навчальних закладів та оплати праці педагогічних працівників

Лист від 10.02.2010 р. № 2/1-13-264

 

У департаменті загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто звернення про надання роз’яснення з питань формування штатів загальноосвітніх навчальних закладів та з інших питань.

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальну середню освіту» штатні розписи державних і комунальних закладів незалежно від підпорядкування і типів установлюються відповідним органом управління освітою на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів.

До затвердження в установленому порядку Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів міністерство розробило і направило для практичного користування в роботі Методичні рекомендації з питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів.

Чисельність штатних посад у навчальних закладах приводиться у відповідність з фондом оплати праці і затверджується відповідними органами управління освітою. Штатний розпис навчального закладу затверджує його керівник у межах фонду заробітної плати, дотримуючись номенклатури посад, передбачених Методичними рекомендаціями. Посада «методиста» у загальноосвітніх навчальних закладах не передбачена.

Водночас зазначеними Методичними рекомендаціями визначено, що для надання платних послуг за рахунок спеціального фонду можуть утримуватися інші посади, необхідні для надання цих послуг. Перелік платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.97 р. № 38.

Щодо оплати праці педагогічних працівників, які працюють за сумісництвом, роз’яснюємо, що відповідно до ст. 1021 Кодексу законів про працю України такі працівники одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Умови роботи за сумісництвом визначені постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43.

Порядок обчислення заробітної плати педагогічних працівників урегульовано Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (зі змінами) та зареєстрованою Міністерством юстиції України 27.05.93 р. за № 56, та здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ».

Щодо присвоєння педагогічним працівникам звання «

вихователь-методист» роз’яснюємо, що музичним керівникам дошкільних навчальних закладів присвоєння зазначеного педагогічного звання не передбачено.

 

Заступник директора департаменту, начальник відділу І. Буденна

 

Коментар редакції

 

ФОРМУВАННЯ ШТАТІВ, УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ СУМІСНИКАМ,
 ПРИСВОЄННЯ ЗВАННЯ «ВИХОВАТЕЛЬ-МЕТОДИСТ»:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

У

листі, що коментується, Міністерство освіти і науки України дало відповідь на низку запитань щодо трудових відносин і оплати праці педагогічних працівників.

Наведемо зміст поставлених запитань, а також прокоментуємо роз’яснення Міносвіти.

1. До штатного розпису загальноосвітнього навчального закладу за рахунок платних послуг (за рахунок коштів спецфонду) запроваджено посаду методиста. Як визначити тривалість щорічної відпустки такого працівника?

Згідно зі

ст. 45 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV штатні розписи державних та комунальних загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування та типів установлюються відповідним органом управління освітою на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти України.

Водночас на сьогодні Типові штати

не затверджено. Як випливає з листа, що коментується, з цього питання слід керуватися Методичними рекомендаціями з питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів. Нагадаємо, що зазначені Методичні рекомендації було доведено листом Міністерства освіти і науки України від 19.06.2001 р. № 1/9-234.

Дійсно,

Методичними рекомендаціями посаду методиста в загальноосвітніх навчальних закладах не передбачено, але ними передбачено, що для надання платних послуг за рахунок коштів спеціального фонду можуть запроваджуватися інші посади, необхідні для надання таких послуг. Через це введення посади методиста до штатного розпису загальноосвітнього навчального закладу за рахунок коштів спеціального фонду правомірне.

Проте питання полягало в іншому, а саме: як установити такому працівнику тривалість щорічної відпустки? Із цього приводу зазначимо таке.

Відповідно до

ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу та посад, які обіймають такі працівники.

Водночас

тривалість щорічної основної відпустки методиста, який є штатним працівником загальноосвітнього навчального закладу, Порядком № 346 не визначено.

У зв’язку з цим вважаємо, що при визначенні тривалості основної відпустки методиста загальноосвітнього навчального закладу слід виходити із загальної норми

ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки, згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів.

2.

Чи встановлюється доплата за перевірку зошитів педагогу, який працює за сумісництвом?

На це запитання Міносвіти також не дало чіткої відповіді, обмежившись тільки перерахуванням документів, якими керуються при оплаті праці працівників-сумісників.

Зі свого боку зазначимо, що порядок установлення доплат і надбавок працівникам-сумісникам роз’яснило Мінпраці в

листі від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 38). У ньому фахівці Мінпраці наголосили: незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок і доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників. Однак при встановленні надбавок і доплат потрібно зважати на встановлені чинним законодавством заборони щодо встановлення ним окремих видів надбавок і доплат.

Оскільки чинним законодавством, що регулює питання оплати праці педагогічних працівників, не встановлено заборону щодо встановлення доплати за перевірку зошитів працівникам-сумісникам, така доплата встановлюється їм

на загальних підставах.

3.

Чи можна присвоїти звання «вихователь-методист» музичному керівнику дошкільного навчального закладу?

Нещодавно на сторінках нашої газети ми порушували це питання, коментуючи інший

лист Міносвіти від 16.03.2009 р. № 1/9-165 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 46, с. 11). У ньому Міносвіти висловлювало думку, що музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу може бути присвоєно звання «вихователь-методист».

У свою чергу, коментуючи роз’яснення Міносвіти, ми зазначали, що на сьогодні встановлення звання «вихователь-методист» музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу

суперечить чинному законодавству й наводили свої аргументи. Так, згідно з п. 2 ст. 32 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III за результатами атестації педагогічних працівників дошкільного навчального закладу визначається відповідність педагогічного працівника посаді, установлюється його кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії), може бути присвоєно відповідне педагогічне звання вихователям — «вихователь-методист», а вихователям-методистам — «старший вихователь», учителям усіх спеціальностей — «старший учитель», «учитель-методист». З цього випливає, що звання «вихователь-методист» установлюється тільки вихователям, а музичний керівник та інструктор з фізкультури ними не є.

Як видно з листа, що коментується, Міносвіти змінило свою позицію і констатувало: музичному керівнику дошкільного навчального закладу присвоєння звання «вихователь-методист» не передбачено, підтвердивши тим самим наші роз’яснення з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі