Теми статей
Обрати теми

Про надання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

Редакція ББ
Лист від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ України

ПРО НАДАННЯ ДОДАТКОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКАМ, ЯКІ МАЮТЬ ДІТЕЙ

Лист від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (із змінами, внесеними Законом України від 19 травня 2009 року № 1343-VI).

Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Тому тривалість невикористаних соціальних додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, за минулі роки, тобто до введення в дію з 1 січня 2010 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», має визначатися відповідно до норм законодавства, які були чинними на той час.

Якщо одинока мати у 2010 році бере соціальну відпустку за 2009 рік, то вона має бути надана їй тривалістю 7 календарних днів.

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад тривалість щорічної відпустки, передбаченої статтями 6, 7 і 8 Закону «Про відпустки», а також понад тривалість щорічних відпусток, встановлених іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Оскільки зазначена відпустка є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних, то вона може надаватися у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

У разі коли працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено статтею 24 Закону України «Про відпустки».

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА «НА ДІТЕЙ» ПІДВИЩЕНОЇ ТРИВАЛОСТІ
НАДАЄТЬСЯ ПОЧИНАЮЧИ З ВІДПУСТКИ ЗА 2010 РІК

Нагадаємо, що з 1 січня 2010 року тривалість

додаткової відпустки «на дітей» збільшено до 10 календарних днів (раніше — 7 календарних днів), а за наявності декількох підстав її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (раніше — 14 календарних днів). Відповідні зміни внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI до ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР і до ст. 1821 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

При цьому, оскільки додаткова відпустка «на дітей» не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток, вона може надаватися в будь-який час

календарного року, а не за відпрацьований робочий рік. Інакше кажучи, працівник має право на її використання в повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в році або дати народження дитини (до чи після надання відпустки), що й підтверджує Мінпраці в листі, що коментується.

Отже, працівник має право скористатися відпусткою підвищеної тривалості починаючи

з 1 січня 2010 року. Водночас це твердження справедливе для того випадку, коли надається відпустка за 2010 рік.

Фахівці Мінпраці вже неодноразово підкреслювали, що чинним законодавством не передбачено строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку «на дітей». Через це якщо працівник не скористався правом на додаткові відпустки «на дітей» за минулі роки, то він має повне право використати їх (або отримати компенсацію у разі звільнення). Проте тривалість такої відпустки має визначатися відповідно до норм законодавства, чинних на той момент. Справа в тому, що згідно з Конституцією закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Отже, якщо у 2010 році працівник бажає використати відпустку «на дітей» за 2009 рік, то тривалість такої відпустки має складати 7 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі