Теми статей
Обрати теми

Як оплачуються витрати на відрядження, якщо працівник виїхав у відрядження раніше встановленого терміну

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ОПЛАЧУЮТЬСЯ ВИТРАТИ НА ВІДРЯДЖЕННЯ, ЯКЩО ПРАЦІВНИК ВИЇХАВ У ВІДРЯДЖЕННЯ РАНІШЕ ВСТАНОВЛЕНОГО ТЕРМІНУ

 

Олена СОКОЛ, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

На підставі наказу керівника установи працівника було відряджено з 16.03.2010 р. по 19.03.2010 р. до м. Києва для участі в семінарі, що проводився 17 і 18 березня. Проте фактично працівник виїхав у відрядження на один день раніше (тобто 15.03.2010 р.) через те, що в залізничній касі не було квитків на 16.03.2010 р. у потрібному напрямку.

Після повернення з відрядження працівник подав авансовий звіт, до якого додав посвідчення про відрядження (з відмітками сторони, яка відряджає, та сторони, яка приймає), а також оригінали проїзних документів. При цьому в посвідченні про відрядження стоять відмітки про те, що працівник вибув у відрядження до м. Києва 16.03.2010 р., прибув туди 17.03.2010 р., вибув з м. Києва 18.03.2010 р. і прибув до м. Харкова на місце роботи 19.03.2010 р.

Як у цьому випадку установа повинна відшкодувати працівнику витрати на придбання проїзних документів і добові витрати?

(м. Харків)

 

Основним документом, що визначає порядок направлення працівників у відрядження, оформлення всіх необхідних документів, а також компенсації витрат на відрядження, є

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Перш за все необхідно звернути увагу на те, що направлення працівника у відрядження здійснюється керівником установи (його заступником) та оформляється

наказом (розпорядженням) про відрядження. У наказі в обов’язковому порядку зазначаються дані про пункт призначення, назву підприємства (установи, організації), до якого відряджено працівника, строк та мета відрядження.

У свою чергу, на підставі наказу про направлення працівника у відрядження оформляється

посвідчення про відрядження. На його зворотному боці проставляються відмітки про вибуття у відрядження, прибуття до пунктів призначення, вибуття з них і прибуття до місця постійної роботи. При заповненні зворотного боку посвідчення про відрядження слід мати на увазі, що днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника.

Відмітки в посвідченні про відрядження про прибуття та вибуття працівника завіряються підписом відповідної посадової особи, на яку наказом (розпорядженням) керівника організації покладено обов’язки здійснювати реєстрацію осіб, які вибувають у відрядження та прибувають з нього, а також завіряються печаткою (але не штампом), якою установа користується у своїй господарській діяльності.

За відмітками в посвідченні про відрядження про вибуття з місця постійної роботи та прибуття до місця постійної роботи визначається

фактичний час перебування у відрядженні. Якщо працівника відряджено до різних населених пунктів, відмітки про дні прибуття та вибуття проставляються в кожному пункті.

У цій ситуації працівник вибув у відрядження на день раніше терміну, визначеного наказом, тобто не 16.03.2010 р., а 15.03.2010 р. Причина таких дій працівника — відсутність квитків у залізничній касі на 16.03.2010 р. у потрібному напрямку. Ситуація, звісно, житейська. Проте працівник не мав права самостійно приймати рішення про перенесення терміну відрядження. Крім того, усі документи, необхідні для направлення працівника у відрядження (наказ, посвідчення про відрядження, строки проведення семінару), свідчать про те, що такий працівник повинен був виїхати у відрядження саме 16.03.2010 р. Тому відшкодування витрат відрядженому працівнику необхідно здійснювати в такому порядку.

Згідно з

п. 1.7 Інструкції № 59 витрати на проїзд до місця відрядження та назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов’язаних з придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

Отже, обов’язковою умовою відшкодування понесених витрат на проїзд є їх документальне підтвердження. Тому за умови відповідного документального підтвердження (транспортні квитки, рахунки (багажні квитанції) тощо) відрядженому працівнику відшкодовуються

витрати на проїзд до місця відрядження і назад у повному розмірі.

Окремим видом витрат, що не вимагає спеціального документального підтвердження, є добові витрати (видатки на харчування і фінансування інших особистих потреб фізичної особи), норми яких установлено

постановою КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

У зв’язку з тим, що

фактичний час перебування працівника у відрядженні визначається на підставі відміток у посвідченні про відрядження, а дата вибуття у відрядження визначається керівником (і фіксується в наказі), то працівнику відшкодовуються добові витрати тільки з 16.03.2010 р. по 19.03.2010 р.

Отже, у цій ситуації працівнику буде відшкодовано витрати на проїзд до місця відрядження і назад у повному обсязі (за наявності відповідних проїзних документів), а добові витрати — тільки за 4 дні (з 16.03.2010 р. по 19.03.2010 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі