Теми статей
Обрати теми

Чи необхідно проводити атестацію працівників закладу охорони здоров’я, посади яких належать до робочих

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ НЕОБХІДНО ПРОВОДИТИ АТЕСТАЦІЮ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, ПОСАДИ ЯКИХ НАЛЕЖАТЬ ДО РОБОЧИХ

 

Лариса ШЕВЕЛЕНКО, головний спеціаліст відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати й умов праці Міністерства праці та соціального захисту населення

 

До закладу охорони здоров’я прийнято працівника на посаду слюсаря-сантехніка 2-го розряду (за наявності документа про присвоєння йому кваліфікації електрогазозварника 3-го розряду; контролера зварювальних робіт 2-го розряду).

Чи має право кваліфікаційна комісія присвоїти такому працівнику 3-й кваліфікаційний розряд і через який період часу?

(м. Дзержинськ)

 

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519

(далі — Умови № 308/519), передбачено посадові оклади лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, фахівцям з вищою немедичною освітою, інженерно-технічному персоналу, а також робітникам залежно від їх кваліфікаційної категорії.

Рівень кваліфікації працівників робочих спеціальностей і відповідність посаді визначаються шляхом проведення

атестації, за результатами якої приймається рішення щодо підвищення (підтвердження, відміни) кваліфікаційної категорії працівника, через що може змінитися розмір його посадового окладу.

Такі категорії працівників закладів охорони здоров’я, як лікарі, середній медичний персонал та фахівці з вищою немедичною освітою, яких допущено до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, в обов’язковому порядку проходять атестацію на відповідність посаді згідно з

наказами МОЗ України «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359, «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742 і «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 р. № 588.

Відповідних нормативно-правових актів, які регламентували б порядок проведення атестації працівників інженерно-технічних і бухгалтерсько-економічних служб закладів охорони здоров’я,

немає. Водночас для проведення атестації цієї категорії працівників можна керуватися актами, прийнятими в Радянському Союзі, які відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII діють в Україні. Такими є:

постанова Ради Міністрів СРСР «Про введення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців підприємств і організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку» від 26.07.73 р. № 531;

Типовий перелік посад керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту і зв’язку та інших галузей народного господарства, що підлягають атестації відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 26 липня 1973 р. № 531, затверджений постановою ДКНТ СРСР і Держкомпраці СРСР від 22.10.79 р. № 528/445;

Положення про порядок проведення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців підприємств і організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку, затверджене постановою ДКНТ СРСР і Держкомпраці СРСР від 05.10.73 р. № 470/267.

Щодо атестації працівників, посади яких належать до робочих спеціальностей (у тому числі слюсаря-сантехніка та електрогазозварника), то законодавчої підстави для атестації такої категорії працівників немає.

Але оскільки посадові оклади таким працівникам згідно з

Умовами № 308/519 установлюються залежно від кваліфікаційної категорії, то проведення їх атестації все ж таки необхідне.

Керівні працівники закладу охорони здоров’я мають право самостійно розробити Положення про атестацію обслуговуючого персоналу (робочих спеціальностей), яке має бути затверджено керівником та

погоджено з профспілковою організацією, сформувати склад атестаційної комісії для проведення атестації таких працівників.

Порядок проведення атестації має відповідати загальним правилам, які передбачають видання наказу про проведення атестації та склад комісії, повідомлення працівників про проведення атестації, характеристики працівників, які атестуються. Під час проведення атестації заповнюється протокол, в якому відображаються рекомендації комісії та результати проведення атестації.

До складу атестаційної комісії, головою якої є керівник закладу, входять керівники структурних підрозділів закладу, співробітник відділу кадрів, представник профспілкової організації, представник організації вищого рівня. До складу атестаційної комісії можна також уключити і незалежних експертів.

Особи, які пропрацювали на посаді менше одного року або працівники, які обіймають посаду менше одного року після підвищення кваліфікації, атестації не підлягають.

При проведенні атестації робітників необхідно керуватися

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності»), затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

При атестації робітників, які обіймають професії слюсаря-сантехніка та електрогазозварника, слід керуватися

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 42 «Обробка металів», затвердженим наказом Міністерства промислової політики України від 22.03.2007 р. № 120.

Відповідно до кваліфікаційних характеристик електрогазозварник і слюсар-сантехнік 2-го кваліфікаційного розряду повинні мати повну загальну середню освіту та професійну підготовку на виробництві без вимог до стажу роботи. Для отримання наступного кваліфікаційного розряду працівник повинен підвищити свою кваліфікацію і мати стаж роботи за фахом не менше року.

У вашому випадку питання про присвоєння 3-го кваліфікаційного розряду слюсарю-сантехніку доцільно розглядати не менше ніж через один рік з початку його роботи за фахом після проходження підвищення кваліфікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі