Теми статей
Обрати теми

Якщо в період перебування на лікарняному змінився розмір оплати лікарняного листка

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯКЩО В ПЕРІОД ПЕРЕБУВАННЯ НА ЛІКАРНЯНОМУ ЗМІНИВСЯ РОЗМІР ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНОГО ЛИСТКА

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник тривалий час перебував на лікарняному. Період тимчасової непрацездатності підтверджується декількома листками непрацездатності, які є продовженням першого. У період перебування на лікарняному у працівника збільшився страховий стаж і відповідно розмір оплати лікарняного листка (з 60 до 80 %). Як у цьому випадку оплатити лікарняний?

(м. Київ)

 

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) під страховим стажем розуміється період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Залежно від

страхового стажу застрахованої особи виплачується допомога по тимчасовій втраті працездатності в таких розмірах (ст. 37 Закону № 2240):

60 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем до 5 років;

80 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем від 5 до 8 років;

100 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем понад 8 років.

Окремим категоріям осіб допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі

100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

До страхового стажу зараховуються періоди (сума періодів):

— тимчасової втрати працездатності;

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів;

— загального трудового стажу працівника для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності до набуття чинності

Законом № 2240 (до 28 лютого 2001 року), який обчислювався відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.98 р. № 1658.

Тривалість страхового стажу визначається на день настання тимчасової непрацездатності.

Приклад.

Період тимчасової непрацездатності працівника підтверджується трьома лікарняними листками. При цьому другий і третій лікарняний є продовженням першого (у кінці попереднього лікарняного листка зазначено «продовжує хворіти», а в заголовній частині наступного лікарняного листка підкреслено фразу «продовження листка»).

На день настання першого страхового випадку страховий стаж працівника складав до 5 років (відсоток оплати лікарняного листка — 60 %).

У цьому випадку

всі лікарняні листки належать до одного страхового випадку та оплачуються виходячи із 60 %.

Оплата здійснюється виходячи із середньої заробітної плати, розрахованої для першого листка непрацездатності. При цьому за рахунок коштів установи оплачуватимуться тільки перші 5 календарних днів хвороби за першим листком непрацездатності, а інші дні — за рахунок коштів ФССТВП.

Якщо ж після першого лікарняного видано

новий лікарняний листок та між ними немає жодного відпрацьованого дня, це вважатиметься новим страховим випадком. У такому разі розраховувати середню заробітну плату слід окремо для кожного страхового випадку (абз. 2 п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

Якщо при визначенні страхового стажу для оплати другого лікарняного листка страховий стаж змінився (склав від 5 до 8 років), такий лікарняний листок оплачуватиметься в розмірі 80 % середньої заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі