Теми статей
Обрати теми

Установлення ненормованого робочого дня водію медичного закладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НЕНОРМОВАНОГО РОБОЧОГО ДНЯ ВОДІЮ МЕДИЧНОГО ЗАКЛАДУ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК,

головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Чи необхідно для встановлення водію медичного закладу доплати за ненормований робочий день подання профспілкового комітету за умови, що це зазначено в колективному договорі?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 3.4.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519, керівники закладів за погодженням з профспілковими комітетами можуть установлювати ненормований робочий день для водіїв легкових та санітарних автомобілів, автомобілів швидкої медичної допомоги з доплатою 25 % тарифної ставки за відпрацьований час.

Цим документом чітко не визначено, як саме необхідно погоджувати питання встановлення ненормованого робочого часу водія: через подання профспілкового комітету або достатньо засвідченого профспілковим комітетом договору.

Особливості встановлення робочого часу водіїв визначені в спеціальному документі —

Положенні про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженому наказом Міністерства транспорту України від 17.01.2002 р. № 18 (далі — Положення № 18), дія якого поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від організаційно-правових форм та форм власності, на яких працюють за трудовим договором (контрактом) водії.

Як визначено в

п. 2.4 Положення № 18, тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника автотранспортного засобу або уповноваженого ним органу і профспілкового органу на основі типових правил, та графіками змінності, які затверджує власник за погодженням з профспілковим органом або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (особою), а за їх відсутності — після погодження з працівником, яке закріплюється укладанням трудового договору (контракту) або додатка до нього з додержанням установленої законодавством тривалості робочого тижня.

З цього випливає, що для встановлення ненормованого робочого дня водія подання профспілкового органу

потрібне.

Відповідно до

п. 2.7 Положення № 18 водіям легкових автомобілів у разі потреби може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу. Ця робота не вважається надурочною, і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу.

Кількість годин перепрацьованого часу при такій роботі може визначатися у колективному договорі.

Відпрацьованим водієм часом вважаються години, проставлені в табелі обліку робочого часу.

Доплата встановлюється в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі.

Доплата установлюється до посадового окладу з урахуванням підвищень і без урахувань інших доплат та надбавок (

п. 3.5 Умов № 308/519).

Також нагадаємо, що відповідно до

п. 2 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР працівникам з ненормованим робочим днем мають право на додаткову відпустку тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі