Теми статей
Обрати теми

Щодо роз’яснення до постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 року № 1130

Редакція ББ
Лист від 17.02.2010 р. № 1/9-80, 1632/0/14-10/13

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ, МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОЗ’ЯСНЕННЯ ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 5 ЖОВТНЯ 2009 РОКУ № 1130

Лист від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13

 

Міністерство праці та соціальної політики України та Міністерство освіти і науки України, зважаючи на численні запити з місць стосовно виплати надбавки до посадового окладу (ставки заробітної плати) певним категоріям педагогічних працівників, що установлена згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. № 1130 «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам, майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників», роз’яснюють наступне.

1. Надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) установлюється з 1 січня 2010 року з метою підвищення престижності праці учителям усіх спеціальностей, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам, майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників (далі — надбавка), в тому числі педагогічним працівникам вищезгаданих закладів освіти, які обіймають посади, що є похідними від професійних назв робіт, а саме старший викладач, старший вихователь.

Педагогічним працівникам, які працюють на умовах контракту, мають бути внесені зміни до контракту щодо її встановлення.

2. Надбавка встановлюється до посадового окладу або ставки заробітної плати (в тому числі і годинної ставки) за займаною посадою, визначених з урахуванням підвищень, передбачених чинними нормативно-правовими актами з оплати праці, незалежно від установлених за іншими чинними нормативно-правовими актами надбавок і доплат.

3. Якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченою ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

4. У випадках коли за основним місцем роботи педагогічний працівник отримує неповну ставку та виконує педагогічну роботу на вищезгаданих посадах в інших навчальних закладах, надбавка встановлюється у кожному навчальному закладі.

5. Надбавка встановлюється учителям-логопедам логопедичних пунктів, оскільки згідно з чинним законодавством на них поширюються умови оплати праці вчителів спеціальних шкіл-інтернатів, які є загальноосвітніми навчальними закладами.

6. Обмежень щодо виплати такої надбавки працівникам, які працюють за сумісництвом, постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1130 не встановлено.

7. Надбавки в навчально-виховних комплексах «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад», «дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад» встановлюються керівникам та заступникам керівників закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителям та вихователям груп продовженого дня.

 

Заступник Міністра освіти і науки України П. Куліков

Заступник Міністра праці та соціальної політики України В. Іванкевич

 

Коментар редакції

 

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ:
ПЕРШІ РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД МІНПРАЦІ ТА МІНОСВІТИ

Як відомо,

постановою КМУ «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) з 1 січня 2010 року окремим категоріям педагогічних працівників установлено надбавку в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Гранична лаконічність

постанови № 1130 викликала безліч запитань на місцях щодо встановлення надбавки тієї чи іншої категорії педагогічних працівників. Від Мінпраці та Міносвіти як компетентних органів із нетерпінням чекали відповідних роз’яснень. Проте на сьогодні обіцяний порядок установлення надбавки так і не з’явився. А поки щодо окремих питань установлення надбавки Мінпраці та Міносвіти спільно надали роз’яснення в листі, що коментується. Розглянемо їх докладніше.

1.

Яким категоріям педагогічних працівників установлюється надбавка. У листі, який коментується, зазначено, що надбавка встановлюється:

— учителям

усіх спеціальностей та вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності;

— керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, якщо їх посади віднесено до педагогічних.

Як зазначено в

листі, що коментується, надбавка встановлюється також педагогічним працівникам, які обіймають посади, що є похідними від професійних назв робіт, а саме: старший учитель, старший вихователь.

Крім того, у

листі підкреслено: педагогічним працівникам, які працюють за контрактом, має бути внесено зміни до контракту щодо встановлення надбавки, передбаченої постановою № 1130.

Нагадаємо: контракт є формою трудового договору, в якому строк його дії може встановлюватися за згодою сторін. Типову форму контракту з педагогічними працівниками законодавством не встановлено. При розробці контракту для педагогічного працівника можна використовувати окремі пункти контракту з науково-педагогічним працівником вищого навчального закладу третього і четвертого рівнів акредитації, зразок якого наведено в

листі Міносвіти від 23.05.2006 р. № 1/9-356.

2.

Надбавка встановлюється незалежно від виплати інших надбавок та доплат. На це звертається увага в п. 2 листа, що коментується.

Наприклад

, якщо директору загальноосвітньої середньої школи встановлено надбавку за складність та напруженість у розмірі 50 % посадового окладу згідно з п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, то це не є перешкодою для встановлення йому, як керівнику загальноосвітнього навчального закладу, надбавки в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати), передбаченої постановою № 1130.

Крім того, зверніть увагу: розмір надбавки визначається

з урахуванням підвищень посадового окладу (п. 34 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102).

3.

Надбавка встановлюється пропорційно навчальному навантаженню. На це Мінпраці вже звертало увагу і раніше в листі від 22.12.2009 р. № 822/13/84-09. Надбавка, передбачена постановою № 1130, установлюється за відпрацьований час, тобто з урахуванням установленої норми навчального навантаження. Тому, якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

4.

Якщо педагогічний працівник працює в декількох навчальних закладах. Як зазначено в листі, що коментується, якщо педагогічний працівник за основним місцем роботи отримує неповну ставку та виконує педагогічну роботу на посадах, передбачених постановою № 1130, в інших навчальних закладах, надбавка встановлюється в кожному навчальному закладі.

5.

Учителі-логопеди логопедичних пунктів мають право на надбавку. У листі зазначено, що надбавка встановлюється вчителям-логопедам логопедичних пунктів, оскільки згідно з чинним законодавством на них поширюються умови оплати праці вчителів спеціальних шкіл-інтернатів, які є загальноосвітніми установами. Дійсно, п. 3.6 Положення про логопедичні пункти системи освіти, затвердженого наказом Міносвіти України від 13.05.93 р. № 135, установлено, що для вчителів-логопедів логопедичних пунктів передбачені всі пільги та переваги, тривалість чергової відпустки та порядок пенсійного забезпечення, установлені для вчителів спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку.

Актуальним залишається питання щодо встановлення надбавки практичним психологам та соціальним педагогам. Згідно з

п. 1.4 Положення про психологічну службу системи освіти України, затвердженого наказом Міносвіти України від 03.05.99 р. № 127, діяльність психологічної служби в системі освіти України забезпечується практичними психологами, соціальними педагогами, методистами та директорами (завідуючими) навчально-методичних кабінетів (центрів). За своїм статусом працівники психологічної служби належать до педагогічних працівників та відповідно до чинного законодавства користуються всіма правами та гарантіями, передбаченими для них.

Водночас зазначеним

Положенням не встановлено, що на таких працівників поширюються умови оплати праці вчителів загальноосвітніх навчальних закладів. Отже, формально практичні психологи та соціальні педагоги права на надбавку не мають. Очевидно, що це питання потребує додаткових роз’яснень з боку компетентних органів.

6.

Установлення надбавки сумісникам. Згідно з роз’ясненнями, наведеними Мінпраці в листі від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13, незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок та доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників. Водночас при встановленні надбавок та доплат слід ураховувати встановлені чинним законодавством заборони щодо встановлення їм окремих видів надбавок та доплат.

У

листі, що коментується, звертається увага на те, що постановою № 1130 не встановлено обмеження щодо виплати надбавки працівникам, які працюють за сумісництвом. Отже, працівнику-суміснику може встановлюватися надбавка, передбачена постановою № 1130, якщо її встановлення передбачено для посади, яку він обіймає за сумісництвом.

А як бути в ситуації, коли педагогічний працівник виконує додаткову роботу в цьому самому навчальному закладі на підставі

п. 91 Інструкції № 102, яка не є сумісництвом? У листі немає відповіді на це запитання.

Вважаємо, що за додаткові години педагогічної роботи, які виконуються на підставі

п. 91 Інструкції № 102, може бути встановлено надбавку, передбачену постановою № 1130 , за аналогією з надбавкою за вислугу років. Такої думки дотримуються і працівники ДКРС (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 8, с. 18). Залишилося тільки дочекатися підтвердження цієї думки від Міносвіти та Мінпраці.

7.

Установлення надбавки педагогічним працівникам навчально-виховних комплексів. У листі, що коментується, звертається увага на те, що в навчально-виховних комплексах «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад» надбавка встановлюється:

— керівникам та заступникам керівників закладів, посади яких віднесено до педагогічних працівників;

— учителям;

— вихователям груп продовженого дня.

Це означає, що вихователям навчально-виховних комплексів надбавка не встановлюється, оскільки це не передбачено постановою № 1130.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі