Теми статей
Обрати теми

Щодо розміщення інформації про заплановані закупівлі в міжнародних виданнях та мережі Інтернет

Редакція ББ
Лист від 13.02.2010 р. № 3308-21/30

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОЗМІЩЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЗАПЛАНОВАНІ ЗАКУПІВЛІ В МІЖНАРОДНИХ ВИДАННЯХ ТА МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

Лист-роз’яснення від 13.02.2010 р. № 3308-21/30

 

Мінекономіки на численні звернення суб’єктів сфери державних закупівель стосовно надання роз’яснення щодо розміщення замовниками інформації про заплановані закупівлі в міжнародних виданнях повідомляє.

Відповідно до пункту 14 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами) (далі — Положення), процедура закупівлі не може проводитися до публікації оголошення про неї в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» (далі — бюлетень) та на веб-порталі з питань державних закупівель, створеному уповноваженим органом (далі — веб-портал), крім випадків застосування замовником у порядку, встановленому Положенням, процедур торгів з обмеженою участю та закупівлі в одного учасника.

Згідно з пунктом 15 Положення у разі, коли у процедурі закупівлі можуть брати участь нерезиденти, оголошення про заплановану закупівлю чи про проведення попередньої кваліфікації учасників розміщуються у міжнародному виданні, визначеному уповноваженим органом, чи міжнародній мережі електронного зв’язку в разі, коли очікувана вартість предмета закупівлі перевищує суму, еквівалентну:

для товарів — 200 тис. євро;

для послуг — 300 тис. євро;

для робіт — 500 тис. євро.

При цьому Положенням не визначено конкретної спеціалізованої сторінки в мережі Інтернет та міжнародного видання, у яких мають розміщуватися такі оголошення.

Ураховуючи, що державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків «Держзовнішінформ» у відповідності з Генеральними директивами торговельно-економічних місій починаючи з 2000 року розміщує на безоплатній основі на веб-сторінці сайта www.ukrdzi.com інформацію щодо проведення міжнародних торгів-тендерів у світі, розміщення замовниками вищезазначених оголошень на його сайті або обраній замовником спеціалізованій сторінці з питань державних закупівель у мережі Інтернет є достатньою умовою щодо виконання пункту 15 Положення.

 

Міністр економіки України Б. Данилишин

 

Коментар редакції

 

КОЛИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЗАПЛАНОВАНУ ЗАКУПІВЛЮ
РОЗМІЩУВАТИ В МІЖНАРОДНИХ ВИДАННЯХ

Можливість здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг не тільки у вітчизняних виробників або їх представників, дилерів, дистриб’юторів, а й у нерезидентів передбачено

п. 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення № 921). Так, якщо товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, то закупівлі можуть здійснюватися у виробників товарів, виконавців робіт та надавачів послуг — нерезидентів або їх представників, дилерів, дистриб’юторів.

Відповідно до

п. 15 Положення № 921 якщо у процедурі закупівлі беруть участь нерезиденти, то оголошення про заплановану закупівлю або про проведення попередньої кваліфікації учасників розміщуються в міжнародному виданні, визначеному уповноваженим органом, або в міжнародній мережі електронного зв’язку за умови, що очікувана вартість предмета закупівлі перевищує суму, еквівалентну для товарів — 200 тис. євро, для послуг — 300 тис. євро, для робіт — 500 тис. євро.

Якщо очікувана вартість предмета закупівлі не перевищує зазначені граничні величини, то оголошення про такі закупівлі підлягають опублікуванні в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» та розміщенню на веб-порталі уповноваженого органу (me.gov.ua) у загальному порядку.

У зв’язку з тим, що

Положенням № 921 не встановлено, в якому саме міжнародному виданні та на якому сайті повинні розміщуватися такі оголошення, Мінекономіки в листі, що коментується, намагалося внести хоча б якусь ясність з цього питання.

Як роз’яснює Мінекономіки, замовники можуть розмістити оголошення про проведення міжнародних торгів на веб-сторінці державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків «Держзовнішнінформ» (www.ukrdzi.com) або на іншій спеціалізованій сторінці з питань державних закупівель у мережі Інтернет.

У зв’язку з цим варто звернути увагу на

наказ Мінекономіки «Про розміщення оголошень про державні закупівлі в міжнародному виданні» від 03.06.2009 р. № 535, де передбачено, яким вимогам має відповідати міжнародне видання для розміщення оголошень про державні закупівлі, а саме, воно повинно:

— мати державну реєстрацію із зарубіжною сферою поширення і тематичною спрямованістю — сфера державних закупівель;

— відповідно до національного стандарту ДСТУ 4515:2006 «Інформація і документація. Видання. Міжнародна стандартна нумерація серіальних видань (ISO 3297:1998, NEQ)» мати код ISSN — Міжнародний стандартний серійний номер (International Standard Serial Number).

На виконання вимог цього наказу у 2009 році було зареєстровано міжнародне видання «Бюлетень тендерів України», тематикою якого є державні закупівлі. Бюлетень направляється посольствам та консульствам України за кордоном у 60 країнах. З докладнішою інформацією про це видання можна ознайомитися за адресою www.eximbase.com.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі