Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ під час розрахунків за договорами цивільно-правового характеру із педагогічними, науково-педагогічними працівниками та іншими фахівцями за проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Редакція ББ
Лист від 09.11.2009 р. № 15-04/2791-19326

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС РОЗРАХУНКІВ ЗА ДОГОВОРАМИ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ХАРАКТЕРУ ІЗ ПЕДАГОГІЧНИМИ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ ТА ІНШИМИ ФАХІВЦЯМИ ЗА ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Лист від 09.11.2009 р. № 15-04/2791-19326

 

Державне казначейство України на виконання доручення Міністерств фінансів України до листа <…> регіонального центру оцінювання якості освіти <…> щодо надання роз’яснень повідомляє.

Договір підряду та договір про надання послуг є видами цивільно-правових договорів.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов’язаний одержати спеціальний дозвіл.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (пункт 1 статті 901 Цивільного кодексу України).

За договором про надання послуг замовник отримує конкретну послугу — дію, що не має, як правило, матеріального вираження, яка споживається в процесі її вчинення.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, оплата праці працівників, які не перебувають у штаті установи (організації), за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності), буде проводитися за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

Отже,

з 01.01.2010 р. розрахунки за договорами цивільно-правового характеру із педагогічними, науково-педагогічними працівниками та іншими фахівцями за проведення зовнішнього незалежного оцінювання (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності) будуть здійснюватися за кодом економічної класифікації 1111 «Заробітна плата».

 

Перший заступник Голови Т. Грицун

 

Коментар редакції

 

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПРИ ОПЛАТІ ДОГОВОРІВ ЗА ПРОВЕДЕННЯ
ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Уже не перший рік в Україні проводиться зовнішнє незалежне оцінювання (далі — ЗНО), організатором якого є Український центр оцінювання якості освіти та регіональні центри оцінювання якості освіти.

У 2010 році ЗНО відбуватиметься згідно з

Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2010 році, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 16.10.2009 р. № 937 (далі — Порядок № 937).

Пунктом 5.1 Порядку № 973

установлено: для проведення ЗНО залучаються особи з числа педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти, а також інші фахівці шляхом укладення з ними відповідних договорів. Оплата праці осіб, які залучаються до проведення ЗНО, здійснюється відповідно до чинного законодавства (п. 5.3 Порядку № 973).

Згідно з

п. 3 наказу Мінпраці «Про умови оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти» від 06.04.2006 р. № 109 Український центр оцінювання якості освіти та його регіональні центри залучають до роботи професіоналів і фахівців шляхом укладення цивільно-правових договорів.

Як зазначило Держказначейство в

листі, що коментується, видами цивільно-правових договорів є договір підряду та договір про надання послуг. Щодо оплати таких договорів з 01.01.2010 р. відбулися зміни в застосуванні КЕКВ.

Так, відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, оплата праці працівників, які не перебувають у штаті установи (організації), за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, уключаючи договір підряду (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності), з 01.01.2010 р. здійснюється за КЕКВ 1111 «Заробітна плата». Отже, розрахунки за договорами цивільно-правового характеру з педагогічними, науково-педагогічними працівниками та іншими фахівцями за проведення ЗНО (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності) повинні здійснюватися за КЕКВ 1111.

Крім того, нагадаємо, що в

листі від 10.11.2009 р. № 01/08-865 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 46, с. 7) Український центр оцінювання якості освіти зазначив, що законами та підзаконними актами не передбачено збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за педагогічними та іншими працівниками на період їх залучення до проведення ЗНО. Якщо період залучення працівника до ЗНО збігається з його робочими днями за основним місцем роботи, то працівник на власний розсуд та на свій вибір вирішує: погодитися на участь у ЗНО або залишитися на робочому місці. Про свій вибір він повідомляє керівника і в разі якщо працівник вирішує взяти участь у проведенні ЗНО, то на час його відсутності за вибором працівника надається або відпустка без збереження заробітної плати або тарифна відпустка.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі