Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ під час придбання запасних частин

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ПРИДБАННЯ ЗАПАСНИХ ЧАСТИН

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

За яким кодом економічної класифікації видатків бюджетна установа може здійснити видатки на самостійне придбання запасних частин до автотранспорту та комп’ютерної техніки: 1131 чи 2110? Відомо, що вартість таких запасних частин перевищує 1000 грн.

(м. Миколаїв)

 

Бюджетні установи можуть придбавати запасні частини та комплектуючі для ремонту транспортних засобів, комп’ютерної техніки та різного обладнання.

Відповідно до

п. 1.16 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64, при проведенні ремонту необоротних активів, під час якого відбулася заміна запасних частин, вартість таких запчастин не відноситься на збільшення вартості необоротних активів. Вартість запасних частин, використаних для ремонту необоротних активів, відноситься на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків (крім добудови, дообладнання, реконструкції, часткової ліквідації відповідних об’єктів та модернізації, яка спричинила додаткове укомплектування необоротних активів).

Як передбачено

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Держказначейства України від 10.12.99 р. № 114, на субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання» обліковуються запасні частини, призначені для ремонту та заміни спрацьованих частин машин (медичних, електронно-обчислювальних тощо), обладнання, тракторів, комбайнів, транспортних засобів (двигуни, автомобільні шини, уключаючи покришки, камери й обідні смужки тощо), незалежно від вартості.

Таким чином, запасні частини, придбані установою для заміни зношених механізмів та деталей до транспортних засобів і комп’ютерної техніки, бюджетні установи зараховують до складу запасів та обліковують з урахуванням вимог

Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 08.12.2000 р. № 125.

Згідно з

Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства України від 25.11.2008 р. № 495, за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» здійснюються, зокрема, витрати на придбання:

комплектуючих і дрібних деталей для ремонту виробничого та невиробничого обладнання, витратних та інших матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки (кабельних коробів-кабелеводів, монтажних та комутаційних панелей, розеток, конекторів-з’єднувачів, дискет, магнітних стрічок, оптичних дисків, картриджів, тонерів тощо), пасивного мережевого обладнання;

запчастин до транспортних засобів, придбання чохлів для автомобілів, державних номерних знаків, вогнегасників, автомагнітол для всіх видів транспортних засобів та інших комплектуючих; придбання охоронної сигналізації, засобів голосового та світлового оповіщення для транспортних засобів.

Таким чином, видатки на придбання запасних частин для транспортних засобів та комп’ютерної техніки здійснюють за КЕКВ 1131 незалежно від їх вартості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі