Теми статей
Обрати теми

Придбання пневматичної зброї навчальним закладом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИДБАННЯ ПНЕВМАТИЧНОЇ ЗБРОЇ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право вищий навчальний заклад I — II рівнів акредитації придбати пневматичну гвинтівку для навчального процесу (проведення допризовної підготовки)? Які документи для цього необхідно підготувати? За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання пневматичної гвинтівки?

(м. Глухів)

 

Допризовна підготовка включається до Державного стандарту системи освіти вищих навчальних закладів I та II рівнів акредитації, професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладів і проводиться відповідно до програм, затверджених та погоджених з Міністерством оборони України.

Навчальний час на допризовну підготовку для вищих навчальних закладів I і II рівнів акредитації визначається

освітньо-професійними програмами підготовки спеціалістів. Допризовна підготовка включає прикладну фізичну, вогневу, медико-санітарну, психологічну підготовку та підготовку з цивільної оборони і проводиться викладачами допризовної підготовки.

Питання щодо організації та проведення допризовної підготовки визначено

Положенням про допризовну підготовку, затвердженим постановою КМУ від 30.11.2000 р. № 1770 (далі — Положення № 1770). Цим документом передбачено, що для проведення допризовної підготовки в навчальних закладах має бути створено навчально-матеріальну базу, що має забезпечити виконання відповідних програм. За відсутності в навчальному закладі окремих елементів навчально-матеріальної бази (тиру, смуги перешкоди тощо) за рішенням місцевої держадміністрації чи органу місцевого самоврядування заняття з вогневої підготовки проводяться в інших навчальних закладах.

За загальним правилом навчальним закладам озброєння, боєприпаси та військове майно

видає Міністерство оборони України в користування через органи постачання оперативних командувань та військові комісаріати відповідно до норм, установлених програмами допризовної підготовки.

Згідно з програмами допризовної підготовки органи управління у справах цивільної оборони та органи охорони здоров’я забезпечують навчальні заклади навчальним майном на підставі

заявок, оформлених органами управління освітою. Крім того, обов’язки щодо забезпечення навчальних закладів озброєнням, боєприпасами та військовим майном, а також надання допомоги місцевим держадміністраціям та органам місцевого самоврядування у створенні навчально-матеріальної бази навчальних закладів, необхідної для проведення допризовної підготовки, покладаються на управління оперативного командування.

Озброєння та боєприпаси видають навчальним закладам за наявності

дозволу органу внутрішніх справ на їх зберігання. Основним документом, що визначає процедуру оформлення документів для отримання права на зберігання різного виду зброї, на які поширюється дозвільна система, є Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затверджена наказом МВС від 21.08.98 р. № 622 (далі — Інструкція № 622).

Щодо

пневматичної зброї, то, як передбачено п. 9.6 цієї Інструкції, такий вид зброї придбавається на заводах-виробниках, у підприємств, установ та організацій, господарських об’єднань, які мають ліцензії на реалізацію такої зброї за наявності дозволу , виданого органами внутрішніх справ. При цьому до пневматичної зброї належать пістолети, револьвери, гвинтівки калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, в яких снаряд (куля) приводиться в рух за рахунок стиснутих газів.

Як передбачено

п. 9.1 Інструкції № 622, пневматичну зброю може бути придбано установами та організаціями для навчальних потреб (забезпечення допризовної військової підготовки та спеціальної підготовки) за наявності дозволу на придбання такої зброї.

Таким чином, навчальні заклади I і II рівнів акредитації

мають право придбати пневматичну зброю для проведення допризовної підготовки. Головна умова — наявність дозволу на придбання такої зброї.

Для отримання

дозволу на придбання пневматичної зброї навчальному закладу необхідно подати пакет документів, зазначених у п. 9.17 Інструкції № 622. Такий дозвіл видають управління (відділи) адміністративної служби міліції ГУМВС України в АР Крим, м. Києві, Київській області, УМВС України в областях, м. Севастополі.

Крім того, протягом 10 днів з дня придбання пневматичної зброї навчальному закладу необхідно оформити

дозвіл на зберігання такої зброї в порядку, передбаченому п. 11.4 Інструкції № 622.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства України від 25.11.2008 р. № 495, видатки, пов’язані з придбанням пневматичної зброї, навчальний заклад здійснює за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування». Цей КЕКВ застосовується для здійснення видатків на придбання зброї для установ (організацій), які відповідно до законодавства мають право на її придбання, але не мають призначень за КЕКВ 1150 «Матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт та заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі