Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка перукаря та кухаря терцентру

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ПЕРУКАРЯ ТА КУХАРЯ ТЕРЦЕНТРУ

 

Владислав СТАНКУС, завідуючий сектором контролю установ та організацій, які фінансуються з бюджету, КРВ у м. Харкові

 

Чи мають право на отримання додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах праці перукар та кухар територіального центру обслуговування одиноких та непрацездатних громадян?

(м. Київ)

 

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 35 календарних днів надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів.

Перелік працівників, які мають право на отримання додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах праці, визначено у

Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженому постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (далі — Список № 1290).

Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Якщо узагальнити вимоги щодо надання додаткових відпусток за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, то вони будуть такі:

1) наявність посади у

Списку № 1290;

2) наявність атестації робочих місць за умовами праці;

3) зазначення конкретних посад та тривалості додаткової відпустки у колективному чи трудовому договорі;

4) робота в шкідливих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади.

У

додатку 1 до Списку № 1290 посада перукаря територіального центру обслуговування одиноких та непрацездатних громадян (далі — терцентр) не вказана. У зв’язку з цим перукар терцентру права на отримання додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці не має.

Що стосується

кухаря, то його посада визначена в додатку 1 до Списку № 1290. Тому якщо виконані інші умови надання додаткової відпустки (наявність атестації робочого місця кухаря, визначення посади кухаря як такої, що дає право на отримання додаткової відпустки у колективному договорі, та фактично кухар у шкідливих умовах працює не менше половини тривалості робочого дня), то такий кухар має право на отримання додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі