Теми статей
Обрати теми

Перенесення терміну атестації лікаря-анестезіолога

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕНЕСЕННЯ ТЕРМІНУ АТЕСТАЦІЇ ЛІКАРЯ-АНЕСТЕЗІОЛОГА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Лікар-анестезіолог знаходилася у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років з 18.07.2006 р. по 26.04.2009 р. Термін дії першої категорії в неї закінчився 29.12.2009 р. Чи переноситься їй термін атестації? Якщо переноситься, то на який їй термін і за чиїм наказом: медичної установи чи вищого органу охорони здоров’я?

(м. Харків)

 

Для роботи на посаді лікаря певної лікарської спеціальності необхідно мати вищу медичну освіту та сертифікат лікаря-спеціаліста з цієї спеціальності відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195.

Термін дії сертифіката

5 років, після чого право на подальшу роботу надає підтвердження звання лікаря-спеціаліста після стажування або атестації на кваліфікаційну категорію.

І перше, і друге надає право обіймати посаду протягом

5 років з наступною атестацією на підтвердження звання чи присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії (п. 1.10 наказу Міністерства охорони здоров’я «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 (далі — наказ № 359)). Тобто практикуючий лікар повинен кожні 5 років проходити атестацію незалежно від стажу роботи і віку.

Особи, які не працювали більше трьох років за конкретною лікарською спеціальністю, та особи, які своєчасно не пройшли атестацію на кваліфікаційну категорію або яким відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) другої кваліфікаційної категорії, не можуть займатися лікарською діяльністю з цієї спеціальності без попереднього проходження стажування у порядку, передбаченому

наказом Міністерства охорони здоров’я «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.93 р. № 48.

Відповідно до

п. 4.2 наказу № 359 та листа Міністерства охорони здоров’я від 08.04.94 р. № 10.01.04/230 від чергової атестації (переатестації) звільняються вагітні жінки та особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною, за наявності кваліфікаційної категорії, і термін їх чергової атестації (переатестації) відповідно переноситься, виплата заробітної плати також здійснюється виходячи з посадового окладу, встановленого з урахуванням наявної кваліфікаційної категорії протягом 5 років з дня затвердження наказом органу (закладу) охорони здоров’я рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження), не враховуючи час перебування фахівця у відпустці.

Тобто лікарю-анестезіологу, яка заходилася у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років з 18.07.2006 р. по 26.04.2009 р. і термін дії першої категорії якої закінчився 29.12.2009 р., термін атестації автоматично переноситься на два роки і чотири місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі