Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладу за звання «старший учитель»

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДУ ЗА ЗВАННЯ «СТАРШИЙ УЧИТЕЛЬ»

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ в м. Харкові

 

За основною роботою працівник обіймає посаду методиста, а за сумісництвом працює вчителем. Працівник має звання «старший учитель», яке йому було присвоєно на посаді вчителя. Чи підвищується посадовий оклад за обома посадами?

(Київська обл.)

 

Згідно з

п. 5.5 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310, педагогічне звання «старший учитель» може присвоюватися педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» або «спеціаліст I категорії», а за наявності освіти в обсязі вищого навчального закладу I — II рівня акредитації або іншого навчального закладу еквівалентного рівня — стаж безпосередньої педагогічної роботи не менше 8 років та найвищий відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати).

Відповідне педагогічне звання надається педагогічним працівникам, які досягли високого професіоналізму в роботі, систематично використовують прогресивний педагогічний досвід, беруть активну участь у його поширенні, надають практичну допомогу у становленні молодих педагогів, постійно працюють над своїм професійним самовдосконаленням.

Порядок установлення підвищення окладів педагогічним працівникам за наявність педагогічних звань регулюється

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

До травня 2007 року підвищення окладу за педагогічне звання «старший учитель» складало незначну суму — 10,70 грн. (0,33 мінімальної заробітної плати).

Становище педагогічних працівників, які досягли високого професіоналізму в роботі, поліпшилося з уведенням у дію

постанови КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643, на підставі якої було внесено зміни до Інструкції № 102.

Згідно з

п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 за звання «старший учитель» посадовий оклад (ставка заробітної плати) підвищується на 10 %.

Також

п. 24 Інструкції № 102 передбачено, що підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких було присвоєно відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади чи посади, що відповідають профілю предмета, дисциплін, які викладаються, доплата за звання зберігається до чергової атестації.

Проте для

методистів навчально-методичних, методичних кабінетів (центрів), інститутів підвищення кваліфікації (удосконалення) учителів було зроблено виняток. Згідно з приміткою 3 до п. 13 Інструкції № 102 за методистами навчально-методичних, методичних кабінетів (центрів), інститутів підвищення кваліфікації (удосконалення) учителів зберігається право на отримання підвищених посадових окладів, якщо в період роботи на посадах учителя, викладача, вихователя за результатами атестації їм було присвоєно відповідне звання.

Таким чином, у нашому випадку працівнику як за посадою методиста, так і за посадою вчителя підвищується посадовий оклад за звання «старший учитель». В інших випадках

право на отримання підвищених посадових окладів не зберігається.

Варто також зазначити, що згідно з п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 год. на рік не є сумісництвом, проте виконання такої роботи в робочий час допускається тільки з дозволу керівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі