Теми статей
Обрати теми

Питання виплати надбавки за вислугу років медпрацівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

 

Чи зараховується до стажу для виплати надбавки за вислугу років медичної сестри період роботи фельдшером у лікарні в Республіці Казахстан у період з 1996 року по 2000 рік?

 

Відповідно до

Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я залежно від стажу роботи в таких розмірах:

— понад 3 роки — 10 % до посадового окладу;

— понад 10 років — 20 % до посадового окладу;

— понад 20 років — 30 % до посадового окладу.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається зокрема,

час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою.

Питання зарахування стажу роботи на вказаних посадах у країнах, у тому числі колишніх союзних республік СРСР у період після отримання ними статусу незалежних держав,

Порядком № 1418 не визначено .

Разом з тим з метою врегулювання цього питання Міністерство охорони здоров’я ініціювало внесення змін до

Порядку № 1418 у частині зарахування часу роботи за межами України на посадах, визначених у Порядку № 1418, якщо міжнародними угодами (договорами) передбачено зарахування роботи до стажу, необхідного для призначення трудових пенсій.

До внесення вказаних змін підстав зараховувати медичній сестрі час роботи на посаді фельдшера в лікарні в Республіці Казахстан у період з 1996 року по 2000 рік до стажу для виплати надбавки за вислугу років

немає.

 

 

Чи має право на виплату надбавки за вислугу років медичний статистик, який не має медичної освіти, а має вищу економічну освіту і працює на посаді медичного статистика понад 14 років?

 

Відповідно до

п. 3 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, лікарям усіх лікарських спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, головним медичним сестрам, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей.

Відповідно до

Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 25.12.92 р. № 195 , фахівець з вищою економічною, економіко-статистичною, інженерно-економічною і статистичною освітою може обіймати в закладах охорони здоров’я посаду медичного статистика.

Тобто в зазначеному випадку медичний статистик, який не має медичної освіти, а має вищу економічну освіту і працює на посаді медичного статистика понад 14 років, має право на встановлення надбавки за вислугу років як професіонал з вищою немедичною освітою, що допущений до медичної діяльності в закладі охорони здоров’я та зарахування часу роботи на вказаній посаді до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі