Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ під час проведення видатків на страхування членів добровільних пожежних дружин

Редакція ББ
Лист від 17.03.2010 р. № 15-04/577-4832

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ВИДАТКІВ НА СТРАХУВАННЯ ЧЛЕНІВ ДОБРОВІЛЬНИХ ПОЖЕЖНИХ ДРУЖИН

Лист від 17.03.2010 р. № 15-04/577-4832

 

Державне казначейство України розглянуло лист <…> щодо застосування кодів економічної класифікації видатків і повідомляє.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про пожежну безпеку» працівники відомчої і місцевої пожежної охорони та члени добровільних пожежних дружин

(команд) підлягають обов’язковому особистому страхуванню на випадок загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії, у розмірі десятирічної заробітної плати за посадою, яку вони займали (займають).

Порядок та умови страхування визначені постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.95 р. № 232 «Про затвердження Положення про порядок і умови обов’язкового особистого страхування працівників відомчої та місцевої пожежної охорони і членів добровільних пожежних дружин (команд)» (далі — Положення).

Згідно з пунктом 1 Положення страхування працівників відомчої пожежної охорони і членів добровільних пожежних дружин (команд) здійснюється з метою захисту їхнього життя та здоров’я під час виконання своїх обов’язків за рахунок коштів, передбачених у кошторисах на їх утримання, підприємств, установ та організацій, де вони створені, а працівників місцевої пожежної охорони — за рахунок юридичних осіб, які утримують підрозділи цієї охорони, або за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495 (набула чинності з 01.01.2010 р.), оплата видатків на державне обов’язкове особисте страхування військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, працівників пожежної охорони, податкової міліції, правоохоронних органів та інших осіб відповідно до чинного законодавства здійснюється

за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

Зважаючи на викладене вище,

видатки на страхування членів добровільних пожежних дружин згідно зі статтею 30 Закону України «Про пожежну безпеку» мають здійснюватися за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

 

Перший заступник голови Т. Грицун

 

Коментар редакції

 

ВИДАТКИ НА СТРАХУВАННЯ ЧЛЕНІВ ДОБРОВІЛЬНИХ ПОЖЕЖНИХ
ДРУЖИН СЛІД ПРОВОДИТИ ЗА КЕКВ 1343

У цьому

листі Держказначейство повністю підтвердило нашу думку стосовно застосування КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню» щодо видатків на страхування членів добровільних пожежних дружин, висловлену в консультації «Добровільна пожежна дружина: тривалість додаткової відпустки та видатки на страхування» (див. газету «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 26, с. 19).

Застосування цього коду обумовлено тим, що члени добровільної пожежної дружини згідно зі

ст. 30 Закону України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 р. № 3745-XII підлягають обов’язковому особистому страхуванню на випадок загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії, та згідно з п. 3 ст. 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР страхування членів добровільних пожежних дружин (команд) належить до обов’язкового виду страхування.

Основним документом, який визначає напрями використання бюджетних коштів за кодами економічної класифікації видатків, з 01.01.2010 р. є Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, якою визначено, що оплата видатків на державне обов’язкове особисте страхування відповідно до законодавства має проводитися за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі