Теми статей
Обрати теми

Щодо оренди легкових автомобілів

Редакція ББ
Лист від 30.04.2004 р. № 31-03173-02-13/7485

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ОРЕНДИ ЛЕГКОВИХ АВТОМОБІЛІВ

Лист від 30.04.2004 р. № 31-03173-02-13/7485

 

Міністерство фінансів розглянуло листа <…> щодо надання роз’яснення з питань, пов’язаних з орендою легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями, і повідомляє наступне.

Відповідно до параграфа 5 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Істотними умовами договору оренди є об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації), строк, на який укладається договір оренди, орендна плата з урахуванням її індексації.

Згідно з нормами параграфа 5 Цивільного кодексу України договором найму (оренди) транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує. Сторони також можуть домовитися про надання наймодавцем комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

Витрати на утримання орендованого автомобіля до граничних сум витрат на придбання автомобілів

державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів, не включаються.

Відповідно до пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 04.04.2001 р. № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок державного, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів,

укладають договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених цією постановою.

 

Коментар редакції

 

ВИТРАТИ НА УТРИМАННЯ ОРЕНДОВАНОГО АВТОМОБІЛЯ НЕ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ
ДО ГРАНИЧНИХ СУМ ВИТРАТ НА ЙОГО ПРИДБАННЯ

Оренда автомобіля — це єдиний вихід із ситуації, коли на балансі установи немає транспортних засобів або коштів на придбання нового автомобіля недостатньо, а потреба у використанні автомобіля існує. При цьому слід мати на увазі, що орендувати можна не всі авто, які хочеться. Справа в тому, що Кабміном установлені обмеження щодо вартості автомобіля, який установа орендуватиме.

Так, відповідно до

п. 5 постанови КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332) установлено, що державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок державного, республіканського АР Крим і місцевих бюджетів, укладають договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених зазначеною постановою. Нагадаємо, що на сьогодні гранична сума витрат на придбання легкового автомобіля для керівників інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, бюджетних установ і організацій становить 60000 грн .

Для того щоб орендувати автомобіль, орендар повинен укласти з його орендодавцем договір оренди. Основні вимоги щодо укладання договорів визначені в

Цивільному кодексі України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Так, згідно зі ст. 798 ЦКУ за договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує. Крім того, сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

У зв’язку з цим виникає запитання: чи входять до граничної вартості автомобіля, встановленої

постановою № 332 (60000 грн.), витрати на утримання орендованого автомобіля? На це запитання і дає відповідь Держказначейство в листі, що коментується, і зазначає, що будь-які витрати, пов’язані з утриманням автомобіля, не включаються до граничної суми, встановленої постановою № 332.

Також нагадаємо: якщо орендодавцем автомобіля є бюджетна установа, надавати автомобіль в оренду вона повинна з урахуванням вимог п. 7 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, відповідно до якого розмір річної орендної плати в разі оренди окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) встановлюється за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі