Теми статей
Обрати теми

Про відповідальність за збиток, заподіяний підприємству, установі, організації

Редакція ББ
Лист від 15.02.2010 р. № 30/06/186-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗБИТОК, ЗАПОДІЯНИЙ ПІДПРИЄМСТВУ, УСТАНОВІ, ОРГАНІЗАЦІЇ

Лист від 15.02.2010 р. № 30/06/186-10

 

На лист <…> юридичне управління Мінпраці повідомляє таке.

Згідно зі статтею 130 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП)

працівники несуть матеріальну відповідальність за збиток, заподіяний підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на нього трудових обов’язків. При накладенні матеріальної відповідальності права та законні інтереси працівників гарантуються шляхом установлення відповідальності тільки за прямий дійсний збиток, тільки в межах та порядку, передбачених законодавством, і за умови, що такий збиток заподіяно підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника.

Відповідно до частини третьої статті 134 КЗпП у разі, коли збиток заподіяно діями працівника, що мають ознаки діянь, які переслідуються в

кримінальному порядку, працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі збитку, заподіяного з їх вини підприємству, установі, організації.

Стаття 212 Кримінального кодексу України визначає таким діянням

умисне ухилення від сплати податків, що входять до системи оподаткування, введених в установленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів коштів у значних розмірах (суми, які в тисячу та більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Отже, якщо внаслідок вчинення

посадовою особою підприємства діянь, передбачених статтею 212 Кримінального кодексу України, до підприємства було застосовано фінансові санкції й таким чином йому було заподіяно збиток, зазначена посадова особа несе матеріальну відповідальність у повному розмірі збитку, заподіяного з його вини підприємству.

 

Начальник юридичного управління І. Тубелець

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі