Теми статей
Обрати теми

Щодо затвердження кошторисів на проведення централізованих заходів

Редакція ББ
Лист від 23.03.2010 р. № 15-06/615-5051

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ КОШТОРИСІВ

НА ПРОВЕДЕННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНИХ ЗАХОДІВ

Лист від 23.03.2010 р. № 15-06/615-5051

 

Міністерство фінансів України листом від 05.03.2010 р. № 31-06040-03-24/5101 надало роз’яснення щодо порядку затвердження та погодження кошторису на проведення централізованого заходу.

На даний час питання контролю за дотриманням законодавства розпорядниками бюджетних коштів у частині проведення централізованих заходів урегульовано Порядком складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок).

А саме в пункті 21 Порядку визначено, що асигнування на централізовані заходи, які здійснюються головними розпорядниками, включаються до кошторисів тільки у разі, коли проведення таких заходів за рахунок коштів не суперечить законодавству. До централізованих заходів належать заходи з організації та здійснення безпосередньо апаратом головного розпорядника або апаратом уповноваженого ним розпорядника нижчого рівня або уповноваженою ним установою закупівель товарів, робіт і послуг у рамках реалізації затверджених у встановленому порядку державних цільових програм, а також загальнодержавних заходів програмного характеру з метою забезпечення відповідними товарами, роботами, послугами закладів та установ системи головного розпорядника та/або співвиконавців відповідних державних цільових програм. Пунктами 33 та 36 Порядку врегульовано питання про затвердження кошторису на проведення централізованих заходів окремо на кожний захід керівниками міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, держадміністрацій та виконавчих органів місцевих рад, що запланували зазначені заходи.

Кошторис на проведення централізованого заходу складається за формою кошторису, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 р. № 57 «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету».

Лист Державного казначейства України від 01.10.2009 р. № 15-06/2447-16408 у частині роз’яснень щодо надання кошторисів на централізовані заходи вважати таким, що втратив чинність.

 

Заступник голови Ю. Зоц

 

Коментар редакції

 

СКЛАДАННЯ КОШТОРИСІВ НА ПРОВЕДЕННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНИХ ЗАХОДІВ

Насамперед зазначимо, що

централізовані заходи — це заходи з організації та здійснення безпосередньо апаратом головного розпорядника або апаратом уповноваженого ним розпорядника нижчого рівня або уповноваженою ним установою закупівель товарів, робіт і послуг у рамках реалізації затверджених у встановленому порядку державних цільових програм, а також загальнодержавних заходів програмного характеру з метою забезпечення відповідними товарами, роботами, послугами закладів та установ системи головного розпорядника та/або співвиконавців відповідних державних цільових програм.

Як зазначено в

листі, що коментується, на централізовані заходи кошториси затверджуються окремо на кожний захід. Це обумовлено вимогами, визначеними п. 36 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, стосовно того, що кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду, передбачені на проведення централізованих заходів, затверджуються окремо на кожний захід керівниками міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, держадміністрацій та виконавчих органів місцевих рад, що запланували зазначені заходи.

Крім того, важливим моментом є те, що такі кошториси мають бути складені

за формою, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57.

Нагадаємо, що Держказначейство раніше в

листі від 01.10.2009 р. № 15-06/2447-16408 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 41, с. 12) вказував, що форма кошторису на проведення централізованих заходів не затверджена нормативними актами, зазначені кошториси складаються у довільній формі, однак мають містити перелік витрат, які забезпечують виконання цього централізованого заходу з обов’язковим визначенням кількісних і вартісних показників за кожним видом витрат.

Листом, що коментується, лист Держказначейства від 01.10.2009 р. № 15-06/2447-16408 визнаний таким, що втратив чинність у частині роз’яснень щодо надання кошторисів на централізовані заходи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі