Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняних коштами установи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЛІКАРНЯНИХ КОШТАМИ УСТАНОВИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бухгалтерією установи згідно з наданими працівниками лікарняними листками нарахована сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що перевищує суму нарахованих страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд).

Установою вчасно подано до Фонду довідки-розрахунки для отримання сум перевищення допомоги над сумою страхових внесків, але Фондом кошти не відшкодовуються, через що виникла заборгованість перед працівниками за несплаченими лікарняними.

На думку органу Держказначейства, що обслуговує нашу установу, оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності коштами установи є нецільовим використанням бюджетних коштів у зв’язку з тим, що Фонд відшкодовує витрати установи за нарахованою сумою допомоги коштами державного бюджету, у той час коли сама установа фінансується з місцевого бюджету.

Чи має право установа виплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок своїх коштів до відшкодування Фондом заборгованості або не має такого права і повинна обліковувати заборгованість перед працівниками за нарахованими лікарняними?

(Полтавська обл.)

 

Листок непрацездатності

— це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та за яким надається матеріальне забезпечення застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Слід чітко розуміти, що оплата тимчасової непрацездатності згідно з листком тимчасової непрацездатності

є обов’язковою соціальною гарантією застрахованим громадянам.

Так, відповідно до

п. 2 ст. 3 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) завданням законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є встановлення гарантій щодо захисту прав громадян на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг у разі тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім’ї), вагітності та пологів, смерті громадянина або члена його сім’ї.

Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам відповідно до

п. 6.7 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16 (далі — Інструкція № 16), виплачується в рахунок коштів Фонду з відповідним урахуванням проведених витрат при сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. Вона виплачується в найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. Це ж визначено і в п. 2 ст. 52 Закону № 2240.

Тобто установа

обов’язково має виплатити застрахованому працівнику допомогу по тимчасовій непрацездатності в найближчий день виплати заробітної плати після надання працівником листка непрацездатності.

Звернемо увагу: строк подання звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП установлено щоквартально, тобто пізніше*, ніж фактична оплата листків непрацездатності. У зв’язку з цим складається ситуація, коли установа має здійснити оплату власними коштами всіх днів непрацездатності з подальшим відшкодуванням Фондом установі таких витрат за дні непрацездатності починаючи з шостого.

* Один примірник звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП згідно з п. 7.5 Інструкції № 16 подається до органу Фонду не пізніше 20-го числа наступного за звітним періодом місяця.

Нагадаємо, що

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III установлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Перші п’ять днів

тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації за місцем роботи відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

Як зазначено в

п 6.8 Інструкції № 16 страхувальники-роботодавці не мають права припиняти виплату допомоги у випадках, коли сума нарахованих страхових внесків та інших платежів до Фонду не покриває фактичних витрат з виплати допомоги.

Таким чином, установа

обов’язково повинна виплатити працівникам належну їм суму допомоги по тимчасовій непрацездатності. І це не є нецільовим використанням бюджетних коштів.

Якщо витрати, проведені страхувальником-роботодавцем, за звітний квартал перевищують нараховану суму страхових внесків та інших платежів, то різниця між сумою витрат і сумою страхових внесків

зараховується в рахунок сплати наступного кварталу (п. 6.9 Інструкції № 16).

У випадку коли витрати не можуть бути покриті страховими внесками і в наступному кварталі, то сума перевищення, з урахуванням очікуваного результату в наступному кварталі, відшкодовується страхувальнику-роботодавцю органом Фонду

після одержання від нього звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за минулий квартал.

Нагадаємо, що страхувальники щоквартально складають у двох примірниках наростаючим підсумком з початку року звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП із зазначенням у ньому сум, нарахованих і сплачених страхових внесків та інших надходжень, а також сум, витрачених на виплату допомоги та здійснення інших заходів, фінансування яких проводиться за рахунок коштів Фонду.

Відшкодування

страхувальнику-роботодавцю суми перевищення над сумою страхових внесків у випадках, коли належна сума страхових внесків не покриває витрат, може провадитися і до одержання звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП при обов’язковому поданні довідки-розрахунку за підписом керівника, головного бухгалтера, завіреної печаткою установи.

Крім того, звернемо увагу: простроченої заборгованості щодо заробітної плати, у тому числі й щодо допомоги по тимчасовій непрацездатності, в обліку взагалі

не повинно бути.

Так, відповідно до

ст. 60 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI за наявності простроченої заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), стипендій, а також за спожиті комунальні послуги та енергоносії розпорядники бюджетних коштів у межах бюджетних асигнувань за загальним фондом не беруть бюджетні зобов’язання та не здійснюють платежі за іншими заходами, пов’язаними з функціонуванням бюджетних установ (крім захищених видатків бюджету), до погашення такої заборгованості.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі