Теми статей
Обрати теми

Перенесення терміну атестації медичної сестри

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕНЕСЕННЯ ТЕРМІНУ АТЕСТАЦІЇ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ

 

Галина ГАСЮК, головний спеціаліст Департаменту кадрової політики, освіти і науки Міністерства охорони здоров’я України

 

Термін дії першої кваліфікаційної категорії медичної сестри закінчився 18.12.2007 р. У період з 21.02.2007 р. по 08.12.2009 р. медична сестра перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. На який період переноситься термін її чергової атестації?

(м. Запоріжжя)

 

Атестація медичних сестер проводиться відповідно до

Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2007 р. № 742 (далі — Положення № 742).

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою відповідно до

п.п. 1.1 п. 1 Положення № 742 проводиться з метою підвищення їх кваліфікації, професійного рівня та спрямована на вдосконалення та поліпшення якості медичного обслуговування населення.

Право на атестацію мають

:

— молодші спеціалісти з медичною освітою всіх спеціальностей, що отримали освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» або «бакалавр» у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації;

— особи, що мають незакінчену вищу освіту та в установленому порядку допущені до медичної діяльності на посадах, які вони обіймають;

— особи, що не мають відповідної освіти, але допущені Міністерством охорони здоров’я України або МОЗ СРСР до роботи на посадах молодших спеціалістів з медичною освітою (середніх медичних працівників). Такі особи проходять атестацію за спеціальностями, до яких належать ці посади.

Атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії підлягають:

— вищезазначені особи, професійна назва роботи яких відповідає

Класифікатору професій ДК 003:2005, затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375;

— особи, які мають стаж роботи за спеціальністю, за якою атестуються,

не менше п’яти років;

— особи, які закінчили протягом останніх п’яти років у закладі (підрозділі) післядипломної освіти

курси підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною освітою;

— особи, які виявили

бажання атестуватися на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.

Відповідно до

п. 1.8 Положення № 742 атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється один раз на п’ять років.

Від атестації звільняються

вагітні жінки, а також особи, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною, згідно з чинним законодавством. Згідно з п. 1.10 Положення № 742 термін їх чергової атестації відповідно переноситься наказом керівника закладу.

Як визначено в

листі Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.94 р. № 10.01.04/230 у випадках, коли згідно з чинними наказами МОЗ України з атестації на кваліфікаційні категорії медичних працівників від чергової атестації (переатестації) звільняються вагітні жінки та особи, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною, і термін їх чергової атестації (переатестації) відповідно переноситься, виплата заробітної плати з урахуванням підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії також здійснюється протягом п’яти років з дня затвердження наказом органу (закладу) охорони здоров’я рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження), не враховуючи час перебування фахівця у відпустці.

Таким чином, термін атестації медичної сестри, про яку йдеться в запитанні, переноситься на 9 місяців 27 днів (період з 21.02.2007 р. по 18.12.2007 р.)

Крім того, нагадаємо, що для присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії медична сестра має подати документи, які вказані в п. 1.24 Положення № 742, до атестаційної комісії не пізніше ніж за два місяці до засідання комісії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі