Теми статей
Обрати теми

Питання встановлення надбавки за вислугу років працівникам СЕС

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПРАЦІВНИКАМ СЕС

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДСТАТИСТИКАМ САНЕПІДЕМСТАНЦІЇ

 

Чи мають право на надбавку за вислугу років медичні статистики, які працюють у санітарно-епідеміологічній станції (мають середню спеціальну медичну освіту) та на підставі якого документа?

(м. Суми)

 

Постановою КМУ від 26.08.2009 р. № 910

працівникам державної санітарно-епідеміологічної служби передбачено з 1 січня 2010 року виплату надбавки за вислугу років залежно від стажу роботи відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України (далі — Порядок № 910).

Згідно з

п. 1 Порядку № 910 надбавка за вислугу років установлюється посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби.

Хто належить до посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби з метою встановлення надбавки за вислугу років, розшифровано в

п. 2 Порядку № 910, а саме: головні державні санітарні лікарі та їх заступники, лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи, лікарі-бактеріологи, лікарі-вірусологи, лікарі-паразитологи, лікарі-дезінфекціоністи, лікарі-санологи, біологи, ентомологи, лаборанти з вищою освітою, помічники лікарів, фельдшери-лаборанти (лаборанти), медичні сестри, інструктори, крім тих, які мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи.

Згідно зі

ст. 31 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України є державні санітарні лікарі та їх заступники, інші працівники державної санітарно-епідеміологічної служби України, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Отже, особи, посади яких визначено в

п. 2 Порядку № 910, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд і відповідно є посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України, надбавка за вислугу років виплачується згідно з вимогами постанови КМУ від 26.08.2009 р. № 910.

Дія цієї

постанови не поширюється на інших медичних працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які не беруть безпосередньої участі у здійсненні санітарно-епідеміологічного контролю.

Крім того, дія

Порядку № 910 не поширюється на працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які не належать до посадових осіб СЕС, хоч і здійснюють санітарно-епідеміологічний нагляд. До них, зокрема, належать завідуючі структурних підрозділів СЕС*.

* Таким працівникам надбавка за вислугу років виплачується згідно з Порядком № 1418.

Згідно з

п. 1 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати яких визначаються згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Як уже зазначалося, згідно з

п. 2 Порядку № 910 медичні статистики не входять до переліку посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби з метою встановлення надбавки за вислугу років. У зв’язку з цим медичні статистики санітарно-епідеміологічної служби мають право на надбавку за вислугу років на підставі Порядку № 1418.

Згідно з

п. 3 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років виплачується:

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Отже, медичний статистик санітарно-епідеміологічної служби, який має середню спеціальну медичну освіту,

має право на встановлення надбавки за вислугу років як фахівець з базовою та неповною вищою медичною освітою на підставі Порядку № 1418, і зарахування часу роботи на зазначеній посаді до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

Згідно з

п. 2.1 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, санітарно-епідеміологічні станції належать до санітарно-профілактичних закладів охорони здоров’я.

 

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПРАЦІВНИКАМ ВІДДІЛУ ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНИХ ІНФЕКЦІЙ

 

Чи мають право працівники відділу особливо небезпечних інфекцій обласної санепідемстанції (лікарі, помічники лікарів, біологи, дезінструктори, фельдшер-лаборанти, дератизатори) на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 910 як працівники, яким установлено надбавку за тривалість безперервної роботи?

(м. Суми)

 

Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України» від 26.08.2009 р. № 910

передбачена виплата надбавок за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, до яких належать головні державні санітарні лікарі та їх заступники, лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи, лікарі-бактеріологи, лікарі-вірусологи, лікарі-паразитологи, лікарі-дезінфекціоністи, лікарі-санологи, біологи, ентомологи, лаборанти з вищою освітою, помічники лікарів, фельдшери-лаборанти (лаборанти), медичні сестри, інструктори, крім тих, що мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи (п. 2 Порядку № 910).

Статтею 31 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

від 24.02.94 р. № 4004-XII визначено, що посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України є головні державні санітарні лікарі та їх заступники, інші працівники державної санітарно-епідеміологічної служби України, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Отже, якщо особи, зазначені в

п. 2 Порядку № 910, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд і відповідно є посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України, то їм виплачується надбавка за вислугу років згідно з вимогами Порядку № 910. У такому випадку посадовим особам, які мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи, надбавка за вислугу років не виплачується.

Дія

Порядку № 910 не поширюється на інших працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які не уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Відповідно до

постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418 лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % до посадового окладу залежно від стажу роботи (понад 3 роки — 10 %; понад 10 років — 20 %; понад 20 років — 30 %).

Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, лікарям усіх лікарських спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, головним медичним сестрам, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей (у тому числі й лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, які мають право на встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи відповідно до

п. 4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Згідно з

наказом МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» від 28.10.2002 р. № 385 санітарно-епідеміологічні заклади є закладами охорони здоров’я.

Ураховуючи викладене, медичні працівники санітарно-епідеміологічних закладів мають право на встановлення надбавки за вислугу років відповідно до Порядку № 1418 за умови, що вони не є посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України. При цьому їм також установлюється надбавка за тривалість безперервної роботи відповідно до п. 4.1 Умов № 308/519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі