Теми статей
Обрати теми

Питання встановлення надбавки за вислугу років медичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

ВІДДІЛЕННЯ ЗАКРИТЕ НА РЕМОНТ: ЧИ БУДЕ НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ?

 

У колективному договорі лікарні записано, що на період профілактичного ремонту відділення його працівники залучаються до проведення цього ремонту. При цьому працівники не переводяться на інші посади та їм виплачується посадовий оклад відповідно до посади. Чи встановлюється на цей час надбавка за вислугу років?

(м. Київ)

 

Згідно з

п. 9.5 Санітарних правил улаштування, обладнання та експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів СанПіН 5179-90, затверджених Головним державним санітарним лікарем СРСР від 29.06.90 р., один раз на рік (а за необхідності частіше) повинен проводитися косметичний ремонт приміщень.

Під час ремонту приміщень медичні працівники не мають можливості виконувати свої прямі обов’язки з не залежних від них причин. При цьому оплачувати час ремонту виходячи з тарифної ставки (окладу)

не можна, оскільки оплата праці працівників має здійснюватися за фактично відпрацьований час. Так, згідно з п. 1.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), або залежно від виконання норм виробітку та відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат і надбавок, передбачених чинним законодавством.

Фактично відпрацьованим часом вважаються години, проставлені в табелі обліку робочого часу.

На період ремонту приміщень відносини з медичними працівниками можуть бути оформлені таким чином:

1.

Оформлення простою. Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП)).

Згідно зі

ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу). При цьому надбавка за вислугу років за період простою не нараховується, оскільки згідно з Порядком виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), вона встановлюється за фактично відпрацьований час.

2.

Переведення на іншу роботу. Згідно зі ст. 34 КЗпП у разі простою працівників може бути переведено за їх згодою з урахуванням спеціальності та кваліфікації на іншу роботу в установі, організації, не обумовлену трудовим договором, строком до одного місяця . При цьому здійснюється оплата праці за виконану роботу, але не нижче, ніж середній заробіток за попередньою роботою (ст. 33 КЗпП; лист Мінпраці від 23.01.2009 р. № 57/13/84-09).

Інакше кажучи, простій не з вини працівника є підставою для його тимчасового переведення

за його згодою на іншу роботу і за наявності вакантної посади. У цьому випадку простій не оформляється і порядок оплати згідно зі ст. 113 КЗпП не застосовується.

На період ремонту працівники можуть бути переведені до іншого відділення для заміни відсутнього працівника або виконання обов’язків за вакантною посадою. У цьому випадку надбавка встановлюється. При цьому згідно з

п. 8 Порядку № 1418, якщо працівник тимчасово заміщає відсутнього працівника, надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).

3.

На період ремонту надається щорічна відпустка. Надбавка в цьому випадку не нараховується.

 

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

У клінічній лікарні працює лікар-рентгенолог. Згідно із записами у трудовій книжці він працював:

— у військовому госпіталі на посаді лікаря-рентгенолога;

— у центральній транспортній клінічній лікарні «Укрзалізниці» на посаді лікаря-рентгенолога.

Чи включаються ці періоди роботи до стажу для нарахування надбавки за вислугу років?

(м. Львів)

 

Постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років і затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Згідно з

п. 1 Порядку № 1418 його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років виплачується (

п. 3 Порядку № 1418):

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Згідно з

абз. 2 п. 4 Порядку № 1418 до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається час роботи в будь-яких державних і комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у п. 3 Порядку № 1418, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Отже, до стажу для встановлення надбавки за вислугу років зараховується час роботи в будь-яких державних і комунальних установах, закладах та організаціях

незалежно від підпорядкування. При цьому час роботи в цих закладах зараховується до стажу для виплати надбавки за умови виконання таких умов:

1)

робота здійснювалася на посадах, зазначених у п. 3 Порядку № 1418. Це означає, що час роботи в будь-яких державних і комунальних установах зараховуватиметься до стажу, якщо медичні працівники в цих установах обіймали посади, зазначені в п. 3 Порядку № 1418;

2)

оплата праці здійснювалася згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я. Зазначимо, що умови оплати медичних працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту Збройних Сил України затверджено наказом Міноборони України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту Збройних Сил України» від 28.02.2006 р. № 125 на виконання постанов КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 і «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 22.08.2005 р. № 790, що відповідає умовам оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Виходячи із зазначеного період роботи у військовому госпіталі на посаді лікаря-рентгенолога (за умови, що він вільнонайманий) включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років.

Згідно з

п. 1.1 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, лікарня на залізничному транспорті (центральна, дорожня, відділкова, вузлова, лінійна, дитяча) належить до лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, які фінансуються з державного бюджету. Оплата праці медичних працівників таких установ здійснюється згідно з Умовами № 308/519. Виходячи з цього період роботи в центральній транспортній клінічній лікарні «Укрзалізниці» на посаді лікаря-рентгенолога включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років.

Зауважимо, що для додаткового підтвердження умов оплати праці за попередніми місцями роботи не буде зайве надіслати запит до відповідних закладів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі