Теми статей
Обрати теми

Нарахування додаткової «чорнобильської» стипендії під час академічної відпустки за медичними показаннями

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАРАХУВАННЯ ДОДАТКОВОЇ «ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ» СТИПЕНДІЇ ПІД ЧАС АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ЗА МЕДИЧНИМИ ПОКАЗАННЯМИ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

В якому порядку нараховується додаткова соціальна стипендія в розмірі 170 грн. студенту, який має статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, під час його перебування в академічній відпустці за медичними показаннями?

(м. Київ)

 

Питання призначення стипендій особам, які мають статус потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, регулюються:

Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882);

п. 2 постанови КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 (далі — постанова № 165), згідно з яким з 1 січня 2009 року в разі отримання такими особами за результатами семестрового контролю середнього бала успішності нижче 7-ми за 12-бальною шкалою або нижче 4-х за 5-бальною шкалою оцінювання в обов’язковому порядку призначається соціальна стипендія в розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії у вищих навчальних закладах відповідного рівня акредитації.

Згідно зі

ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії у 2010 році встановлюються в розмірах, що діяли у грудні 2009 року. Це означає, що їх розміри не змінилися і становлять:

— для студентів внз I — II рівнів акредитації — 400 грн.;

— для студентів внз III — IV рівнів акредитації — 530 грн.

Пунктом 35 Порядку № 882

встановлено, що студентам, які мають статус потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, виплачується додаткова соціальна стипендія в сумі:

— студентам внз I — II рівнів акредитації — 150 грн.;

— студентам внз III — IV рівнів акредитації — 170 грн.

Згідно з

Порядком № 882 студентам, які мають статус потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, стипендії призначаються в такому порядку:

 

Ситуація

Установлення стипендій студентам, які мають статус особи, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Розмір стипендії

За результатами семестрового контролю призначено академічну стипендію

Виплачується:

а) академічна стипендія згідно з результатами семестрового контролю (п. 6 Порядку № 882);

б) додаткова соціальна стипендія в розмірі, установленому п. 35 Порядку № 882, а саме:

— для студентів внз I — II рівнів акредитації — 150 грн.;

— для студентів внз III — IV рівнів акредитації — 170 грн.

1. Для студентів внз I — II рівнів акредитації — 550 грн. (400 грн. +  150 грн.).

2. Для студентів внз III — IV рівнів акредитації — 700 грн. (530 грн. + 170 грн.)

За результатами семестрового контролю не призначено академічну стипендію

Виплачується:

а) соціальна стипендія в розмірі 50 % мінімальної ординарної академічної стипендії у вищих навчальних закладах відповідного рівня акредитації (п. 2 постанови № 165);

б) додаткова соціальна стипендія в розмірі, установленому п. 35 Порядку № 882, а саме:

— для студентів внз I — II рівнів акредитації — 150 грн.;

— для студентів внз III — IV рівнів акредитації — 170 грн.

1. Для студентів внз I — II рівнів акредитації — 350 грн. (200 грн. + 150 грн.).

2. Для студентів внз III — IV рівнів акредитації — 435 грн. (265 грн. + 170 грн.)

 

Згідно з

п. 14 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, кошти на виплату підвищеної стипендії перераховуються закладам за місцем навчання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на підставі паспортних даних, що подаються навчальним закладом протягом 20 днів після початку семестру та щомісячних розрахунків, надісланих не пізніше ніж до 20-го числа місяця, що передує місяцю виплати.

 

Документи, які необхідно надати для призначення стипендії

Щоб скористатися пільгою на підвищену стипендію, студент має надати:

по-перше, документ, що підтверджує його статус. Таким документом є посвідчення встановленого зразка, видане згідно з Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20.01.97 р. № 51 (далі — Порядок № 51).

Особам, які досягли повноліття, видаються

дорослі посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідної категорії.

До досягнення повноліття дітям, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, видаються довідки встановленого зразка, наведені в додатках 3 — 7 до

Порядку № 51. Зазначені довідки засвідчують право дитини на отримання після досягнення повноліття посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідної категорії;

по-друге, заяву на надання підвищеної стипендії.

 

Стипендія в період академічної відпустки за медичними показаннями

Надання академічної відпустки оформляється відповідним наказом керівника вищого навчального закладу із зазначенням підстав для надання відпустки та її строків.

Згідно з

п. 24 Порядку № 882 студентам, які навчалися за державним замовленням і перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, відповідно до наказу керівника навчального закладу, у межах коштів, передбачених для виплати стипендій, щомісячно виплачується допомога в розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Після поновлення навчання академічна стипендія призначається в розмірі, що встановлювався особі за результатами останнього (до перерви в навчанні) семестрового контролю. Якщо дата поновлення навчання не збігається з початком місяця, стипендія виплачується з місяця, що настає після зарахування такої особи відповідно до наказу керівника навчального закладу.

При цьому

додаткова соціальна стипендія в розмірі, установленому п. 35 Порядку № 882, у період академічної відпустки за медичним висновком, виплачується на загальних підставах.

Наприклад, до академічної відпустки за медичними показаннями студенту вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації, який має статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, виплачувалася:

академічна стипендія згідно з результатами семестрового контролю (п. 6 Порядку № 882) у розмірі 530 грн.;

додаткова соціальна стипендія в розмірі, установленому п. 35 Порядку № 882, а саме в розмірі 170 грн.

Наказом керівника навчального закладу студенту надано академічну відпустку за медичними показаннями тривалістю два місяці. У період перебування студента в академічній відпустці йому виплачується:

академічна стипендія в розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу, тобто в розмірі 265 грн. (530 грн. х 50 %) — відповідно до наказу керівника навчального закладу;

додаткова соціальна стипендія в розмірі 170 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі