Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів

Редакція ББ
Лист від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ

Лист від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України розглянув <…> запит щодо індексації грошових доходів і повідомляє.

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Згідно з п. 63 зазначеної Інструкції оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення за рахунок його постійних складових, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

Отже, місяць підвищення доходу відповідно до п. 5 Порядку вважається базовим у разі зростання виплат, визначених у пункті 2 цього Порядку, які не мають разового характеру.

Враховуючи зазначене,

якщо при збільшенні педагогічного навантаження відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі, то місяць, у якому мало місце таке збільшення, можна вважати базовим для проведення індексації.

Також

можна вважати базовим місяць, у якому грошовий дохід працівника збільшено за рахунок встановлення доплати за класне керівництво та за завідування кабінетом на постійній основі.

Одночасно повідомляємо, у разі коли сума підвищення доходу менша від суми індексації, нарахованої відповідно до цього Порядку, подальша індексація проводиться за прикладом, наведеним у додатку 4, який передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумами індексації, які вже нараховувалися. При цьому для порівняння використовується заробітна плата в розрахунку за повний відпрацьований місяць.

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку базовим місяцем при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона обіймає.

 

Директор Департаменту стратегії соціального розвитку В. Латік

 

Коментар редакції

 

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ:
РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНПРАЦІ

Найбільше запитань, пов’язаних з проведенням індексації заробітної плати, пов’язано з правильним визначенням базового місяця. На сторінках нашої газети ми постійно приділяємо їм увагу, у тому числі й таким запитанням, які розглядає Мінпраці в

листі, що коментується.

Нагадаємо, що під час проведення індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця під час проведення індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і для проведення подальшої індексації з місяця, наступного за базовим, розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер.

Звернемося до

листа , що коментується, та розглянемо відповіді Мінпраці на поставлені йому запитання.

1.

Чи є базовим місяць збільшення педагогічного навантаження вчителя? (Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 36, с. 28; 2010, № 8, с. 26.)

Оплата праці педагогічних працівників загальноосвітніх середніх шкіл здійснюється згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 63 Інструкції № 102 оплата праці педагогічних працівників здійснюється виходячи з установленої ставки заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат і надбавок.

У

листі, що коментується, Мінпраці зауважило: якщо в разі збільшення педагогічного навантаження відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі, то місяць збільшення педагогічного навантаження можна прийняти за базовий для проведення індексації.

При цьому необхідно дотримуватися умови: місяць підвищення зарплати вважається базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. Інакше місяць підвищення не вважається базовим і доходи індексують у загальному порядку. При цьому індексується вже сума підвищеного доходу (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

2.

Чи вважається місяць виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років базовим? (Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 8, с. 26.)

Порядок визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Порядком № 1078 не встановлено.

Як роз’яснило Мінпраці в

листі, що коментується, у цьому випадку базовим місяцем при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку обіймає працівниця (див. також консультацію, наведену на с. 24 цього номера).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі