Теми статей
Обрати теми

Питання діяльності дитячого оздоровчого табору

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДИТЯЧОГО ОЗДОРОВЧОГО ТАБОРУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На балансі дитячо-юнацького комплексу на відстані 30 км від міста в іншому населеному пункті знаходиться позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку — дитячий табір, який працює в літній період.

1. Чи можна направляти працівника дитячого табору у відрядження до дитячо-юнацького комплексу?

2. Під час роботи та проживання в таборі працівники забезпечуються харчуванням. Якими документами треба керуватися при складанні розрахунку вартості харчування для працівників та чи пов’язано це з калькуляцією вартості путівки?

3. Чи можна за рахунок коштів, які надходять від продажу путівок, платити премію працівникам табору?

(Луганська обл.)

 

1.

Направляти працівника дитячого табору у відрядження до дитячо-юнацького комплексу можна. Пояснимо чому.

Основним документом, який регулює питання, пов’язані з направленням працівників у відрядження, є

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Згідно із загальними положеннями

Інструкції № 59 службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, об’єднання, установи, організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

У тих випадках, коли філії, дільниці та інші підрозділи підприємства знаходяться в іншій місцевості, місцем постійної роботи вважається той підрозділ, робота в якому обумовлена трудовим договором (контрактом).

При цьому поїздка до філії чи дільниці, яка знаходиться в іншому населеному пункті, ніж головна установа, та навпаки для виконання службового доручення за розпорядженням керівника також

вважається відрядженням.

Таким чином, якщо працівник дитячого табору направлений за розпорядженням керівника на певний строк для виконання службового доручення до дитячо-юнацького комплексу, який знаходиться в іншому населеному пункті, то це є

відрядженням.

Детальніше щодо питань, які стосуються направлень працівників у відрядження, читайте в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 14.

2.

На сьогодні існують дитячі заклади оздоровлення та відпочинку різного підпорядкування, а саме такі, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України, та такі, що підпорядковуються Міністерству України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Саме від цього і залежить, якими нормативними документами необхідно керуватися дитячому закладу оздоровлення та відпочинку у своїй діяльності, зокрема для надання платних послуг.

Так, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, які підпорядковуються Міносвіти, є закладами позашкільної освіти та у своїй діяльності керуються

Положенням про позашкільний навчальний заклад, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433 (далі — Положення № 433).

Відповідно до

п. 44 Положення № 433 додатковими джерелами формування коштів позашкільного навчального закладу є кошти, отримані за надання платних послуг. Платні послуги такими закладами надаються відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38 , та Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 27.10.97 р. № 383/239/131.

Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, які підпорядковані Мінсім’ямолодьспорту, у своїй діяльності керуються

Типовим положенням про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою КМУ від 28.04.2009 р. № 422. Це Положення було розроблено на виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 р. № 375-VI (далі — Закон № 375). Крім того, під час надання платних послуг заклади оздоровлення та відпочинку, які підпорядковані Мінсім’ямолодьспорту, повинні керуватися Переліком платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженим постановою КМУ від 28.04.2009 р. № 424 , та Порядком надання платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженим спільним наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України від 18.01.2010 р. № 29/9/5.

Відповідно до зазначених нормативних документів і проводять розрахунок калькуляції вартості харчування. З калькуляцією вартості дитячих путівок такий розрахунок не пов’язаний у зв’язку з тим, що до вартості путівки включається дитяче харчування, а не харчування працівників.

Згідно з

п. 5 ст. 32 Закону № 375 сезонні працівники дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, які безпосередньо працюють з дітьми, забезпечуються харчуванням. Розмір плати за харчування встановлюється засновником (власником) закладу.

Вартість харчування працівників

повинна відповідати нормам, установленим спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. Але слід зазначити, що на сьогодні такі норми, на жаль, ще не розроблені. Сподіваємося, що на виконання Закону № 375 норми будуть розроблені найближчим часом.

3.

Щодо напрямів використання коштів, які надійшли від платних послуг, то в цьому питанні слід керуватися Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимогами щодо їх утворення та напрямами використання, затвердженими постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659).

Так, відповідно до

п.п. 1 п. 2 Переліку № 659 плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх функціональними повноваженнями, відноситься до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Згідно з

п. 3 Переліку № 659 такі кошти мають використовуватися на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням зазначених у підгрупі послуг.

Ураховуючи зазначене, за рахунок коштів, які надходять від продажу путівок, платити премію працівникам табору можна в тому випадку,

якщо до калькуляції вартості путівок було закладено кошти на виплату премій працівникам.

Прибуток від надання платних послуг, який може бути закладено до калькуляції, спрямовується на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису та на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду, як того вимагає

п. 23 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Крім того, нагадаємо, що відповідно до

ст. 63 Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі