Теми статей
Обрати теми

Оплата праці керівнику гуртка, який працює за сумісництвом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ КЕРІВНИКУ ГУРТКА, ЯКИЙ ПРАЦЮЄ ЗА СУМІСНИЦТВОМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Як правильно нарахувати заробітну плату керівнику гуртка Центру учнівської молоді, який є сумісником?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з

п. 1.1 Положення про центр, палац, будинок, клуб художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, художньо-естетичної творчості учнівської молоді, дитячої та юнацької творчості, естетичного виховання, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 05.11.2009 р. № 1010, центр учнівської молоді належить до профільних позашкільних навчальних закладів.

Оплата праці педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів здійснюється згідно з:

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Педагогічні працівники мають право здійснювати регулярну оплачувану роботу, у тому числі й за аналогічною посадою, на умовах іншого трудового договору у вільний від основної роботи час у цьому самому чи іншому навчальному закладі.

Законодавчі підстави для укладення працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) або іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво).

Згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу. Те саме передбачено й Інструкцією № 102.

Так, згідно з

абз. 2 п. 90 Інструкції № 102 керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм гурткової роботи), для яких робота в освітніх закладах не є основною, заробітна плата визначається виходячи з фактичної кількості годин навчань з гуртківцями та годинної ставки, визначеної шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на 76,2 години (середньомісячна норма годин на ставку).

На підставі

додатка 8 до наказу № 557 керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм гурткової роботи) установлюється 8 — 10-й тарифний розряд. Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (середньої спеціальної освіти), установлюється 7-й тарифний розряд.

Також зазначимо, що згідно з приміткою до

додатка 8 до наказу № 557 тарифні розряди фахівцям установлюються за результатами атестації. За результатами атестації також визначається відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, може надаватися педагогічне звання.

На сьогодні під час проведення атестації керуються

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310).

Згідно з

п. 2.2 Положення № 310 педагогічні працівники, які закінчили вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації та інші навчальні заклади еквівалентного рівня або мають загальну середню освіту або незалежно від освіти (майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи , культорганізатори, акомпаніатори, екскурсоводи, інструктори з туризму, старші вожаті), атестуються на відповідність посаді з визначенням посадового окладу (ставки заробітної плати).

Приклад 1.

Керівник гуртка (сумісник) має педагогічне навантаження за тарифікацією 10 годин на тиждень. У квітні 2010 року він фактично провів занять з гуртківцями 42 години. Він має вищу спеціальну освіту. У зв’язку з тим, що стаж його роботи становить менше 3-х років, він не проходив атестацію, йому було встановлено 8-й тарифний розряд. Отже, на 01.04.2010 р. його посадовий оклад склав 930,00 грн.

Згідно з абз. 2 п. 90 Інструкції № 102 заробітна плата за ведення гурткової роботи складе

512,60 грн. (930,00 грн. : 76,2 год. х 42 год.).

Приклад 2

. Учитель інформатики загальноосвітньої середньої школи є керівником шкільного гуртка «Основи інформатики» у 5 — 6 класах (2 години на тиждень). За результатами атестації йому як керівнику гуртка було присвоєно 9-й тарифний розряд. Отже, на 01.04.2010 р. його посадовий оклад склав 981,00 грн.

У цьому випадку згідно з абз. 1 п. 90 Інструкції № 102 керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм роботи гуртка) у школах, вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, позашкільних та інших закладах освіти,

для яких ці заклади є місцем основної роботи, заробітна плата визначається в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Нагадаємо, що згідно з п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Отже, у цьому випадку заробітна плата за ведення гурткової роботи згідно з п. 68 Інструкції № 102 складе 109,00 грн. (981,00 : 18 год.

х 2 год.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі