Теми статей
Обрати теми

Установлення доплати за почесне звання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА ПОЧЕСНЕ ЗВАННЯ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Заступник директора Палацу дитячої та юнацької творчості має звання «Заслужений учитель». Управління освіти наполягає на тому, що особам, які мають звання «Заслужений учитель», ставки заробітної плати і посадові оклади підвищуються на підставі наказу Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, і відмовляється затверджувати штатний розпис установи через те, що ми відображаємо виплату не як підвищення посадового окладу, а як надбавку (на підставі наказу Міносвіти від 29.09.2005 р. № 557).

Як правильно здійснювати цю виплату і якими документами керуватися?

(м. Київ)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти здійснюється згідно з:

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказом Міносвіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

постановою КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

У першу чергу необхідно зазначити таке.

Відповідно до

абз. 10 п. 9 Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29.06.2001 р. № 476/2001 «Про почесні звання», почесне звання «Заслужений учитель України» присвоюється вчителям, викладачам та іншим педагогічним працівникам навчальних закладів системи загальної середньої освіти всіх типів за досягнення значних успіхів у навчанні та вихованні учнівської та студентської молоді.

Статтею 9 Закону України

«Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV визначено, що до закладів системи загальної середньої освіти належать, зокрема, і позашкільні навчально-виховні заклади — навчальні заклади для виховання дітей та задоволення їх потреб у додатковій освіті за інтересами (науковими, технічними, художньо-естетичними, спортивними тощо).

Згідно з

Положенням про центр, палац, будинок, клуб художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, художньо-естетичної творчості учнівської молоді, дитячої та юнацької творчості, естетичного виховання, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 05.11.2009 р. № 1010, Палац дитячої та юнацької творчості належить до профільних позашкільних навчальних закладів.

Ураховуючи зазначене, можна впевнено сказати, що звання «Заслужений учитель України» цілком могло бути присвоєно такому педагогічному працівнику, як заступник директора Палацу дитячої та юнацької творчості за умови,

що на теперішній час його діяльність за профілем відповідає його почесному званню. Тому наявність такого звання відповідно повинна оплачуватися.

Щодо оплати зазначимо таке.

Дійсно, раніше на підставі

п. 24 Інструкції № 102 за почесні звання працівникам підвищувався оклад (ставка заробітної плати), унаслідок чого згідно з п. 34 цієї Інструкції змінювався посадовий оклад (ставка заробітної плати) на суму підвищення.

Проте на сьогодні в цьому питанні слід виходити з положень

наказу № 557. Так, згідно з п. 7 наказу № 557 з 1 вересня 2005 року Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом. Згідно з п.п. «б» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 за почесні звання України, СРСР, союзних республік СРСР установлюється надбавка до посадового окладу (ставки заробітної плати) у таких розмірах:

— за почесне звання «Народний» — у розмірі 40 %;

— за почесне звання «Заслужений» — у розмірі 20 %.

Отже, за почесне звання «Заслужений» установлюється надбавка в розмірах, установлених

наказом № 557, яка не впливає на посадовий оклад (ставку заробітної плати), а при обчисленні заробітної плати додається до нього в абсолютних розмірах.

Згідно з

п. 26 Інструкції № 102 директорам, їх заступникам, методистам і іншим працівникам освіти, які виконують педагогічну роботу, за наявність у них почесного звання надбавка встановлюється до основного посадового окладу та ставки заробітної плати, що виплачується за педагогічну роботу.

Ще раз звертаємо увагу на те, що

наказом № 557 передбачено: надбавка за почесне звання встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням.

У цьому випадку, якщо йдеться про заступника директора позашкільного навчального закладу з навчальної, навчально-виховної, методичної, виховної або навчально-методичної роботи, на нашу думку, його профіль збігається з наявним почесним званням «Заслужений учитель України». Проте прийняття остаточного рішення щодо відповідності почесного звання профілю діяльності працівника на посаді залишається виключно за керівником навчального закладу.

Також у разі встановлення вищезазначеної надбавки іншим працівникам (некерівним) слід пам’ятати: чинними на сьогодні нормативно-правовими актами

не передбачено, що встановлення надбавки за почесне звання не може здійснюватися за умови роботи за сумісництвом. Тобто особи, які працюють за сумісництвом і мають почесне звання «Народний» або «Заслужений», за умови, що їх профіль діяльності збігається з наявним почесним званням, також мають право на встановлення надбавки за почесне звання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі