Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Норм коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядку їх використання

Редакція ББ
Наказ від 14.09.2010 р. № 1026

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ НОРМ КОШТІВ НА ПРЕДСТАВНИЦЬКІ ЦІЛІ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ ТА ПОРЯДКУ ЇХ ВИТРАЧАННЯ

Наказ від

14.09.2010 р. № 1026

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.10.2010 р. за № 956/18251

(витяг)

 

Відповідно до частини другої статті 32 та статті 111 Бюджетного кодексу України, підпунктів 2, 6 та 7 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 року № 1837,

наказую:

1. Затвердити Норми коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядок їх витрачання, що додаються.

<…>

3. Установити, що цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Рибака С. О.

 

 

Міністр Ф. Ярошенко

 

 

Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.09.2010 р. № 1026

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.10.2010 р. за № 956/18251

Норми коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядок їх витрачання

 

1. Ці Норми і порядок витрачання коштів на представницькі цілі застосовуються бюджетними установами.

2. Представницькі витрати — це витрати бюджетних установ на прийом і обслуговування іноземних представників і делегацій, які прибули на запрошення для проведення переговорів з метою здійснення міжнародних зв’язків, установлення та підтримання взаємовигідного співробітництва.

До представницьких витрат належать витрати, пов’язані з проведенням офіційного прийому (сніданку, обіду, вечері) представників, транспортним забезпеченням, заходами культурної програми, буфетним обслуговуванням під час переговорів, оплатою послуг перекладача, який не перебуває у штаті установи, оплатою номерів у готелях.

Витрати, пов’язані з бронюванням номерів у готелях, передбачаються в розмірі 50 відсотків вартості номера за добу.

3. Бюджетні установи витрати на прийом і обслуговування іноземних представників і делегацій проводять у межах коштів, передбачених кошторисом.

Кошторис на прийом і обслуговування іноземних представників і делегацій затверджується керівником установи з віднесенням витрат за рахунок загальної економії за кошторисом на утримання відповідних установ. Вказані витрати не можуть перевищувати 0,25 відсотка кошторису, затвердженого для відповідної установи на рік.

4. Міністерство закордонних справ України витрати на здійснення міжнародних зв’язків проводить за рахунок асигнувань, передбачених кошторисом на вказані цілі.

 

Директор Департаменту фінансів органів
 державного управління Міністерства фінансів України
 О. Вовченко

 

Коментар редакції

 

НОВІ НОРМИ КОШТІВ НА ПРЕДСТАВНИЦЬКІ ЦІЛІ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

Насамперед звернемо увагу на те, що

Норми коштів на представницькі цілі, рекламу та виплату компенсації за використання особистих легкових автомобілів для службових поїздок та порядок їх витрачання, затверджені спільним наказом Мінфіну та Мінекономіки від 12.11.93 р. № 88 (далі — Норми № 88), з 31.10.2010 р. втратили чинність відповідно до спільного наказу Мінфіну та Мінекономіки від 14.09.2010 р. № 1025/1163.

Замість них прийнято

наказ, що коментується. Але, на жаль, цим наказом , на відміну від його попередника, не передбачена можливість компенсації витрат за використання особистих легкових автомобілів для службових поїздок. Нагадаємо, що відповідно до п. 4 Норм № 88 керівні працівники сільських, селищних, міських і районних у містах рад народних депутатів мали право на отримання компенсації за використання особистих легкових автомобілів для службових поїздок.

У той же час для деяких категорій бюджетних установ та організацій законодавчо все ж таки передбачена можливість використання їх працівниками особистих автомобілів та отримання компенсації відповідних витрат.

Так,

ст. 20 Закону України «Про захист рослин» від 14.10.98 р. № 180-XIV передбачено, що спеціалісти із захисту рослин для виконання службових обов’язків забезпечуються службовими транспортними засобами. У разі використання ними власного автомобільного транспорту в службових цілях їм виплачується грошова компенсація в установлених розмірах.

Аналогічно згідно з

п. 9 ст. 102 Закону України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII спеціалісти державної служби ветеринарної медицини для виконання службових обов’язків забезпечуються спеціальними службовими транспортними засобами, але у разі використання ними власного автомобільного транспорту в службових цілях їм виплачується грошова компенсація в установлених розмірах.

Також згідно зі

ст. 22 Закону України «Про міліцію» від 20.12.90 р. № 565-XII працівникам міліції, які використовують у службових цілях власний транспорт, виплачується грошова компенсація в установлених розмірах.

Для всіх інших установ та організацій, які не мають на своєму балансі автомобілів, але мають потребу у використанні автомобіля, є інший вихід — вони можуть орендувати необхідне авто.

Питання оренди автомобіля бюджетною організацією детально розглянуто у консультаціях «Оренда автомобіля» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 36, с. 17) та «Використання автомобіля працівника» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 36, с. 19).

Крім того, установи та організації мають можливість безоплатно використовувати необхідний їм автомобіль за

договором позички. Як це зробити, можна дізнатися з консультації «Безоплатне користування автомобілем за договором позички» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 22, с. 23).

Відзначимо також:

наказом, що коментується, встановлено норми витрат на:

— бронювання номерів у готелях у розмірі

50 % вартості номера за добу;

— прийом і обслуговування іноземних представників та делегацій у розмірі

0,25 % кошторису, затвердженого для відповідної установи на рік.

Ці норми не відрізняються від аналогічних, які було встановлено

Нормами № 88.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі