Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ під час надання комунальних послуг при оренді нерухомого майна

Редакція ББ
Лист від 06.07.2010 р. № 17-06/1708-12316

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС НАДАННЯ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПРИ ОРЕНДІ НЕРУХОМОГО МАЙНА

Лист від 06.07.2010 р. № 17-06/1708-12316

 

Державне казначейство України розглянуло лист <…> та повідомляє таке.

Котельні та системи опалення приміщень обліковуються як основні засоби на балансі бюджетних установ відповідно до п. 2.5 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.07.2000 р. за № 459/4680.

Якщо на балансі розпорядника бюджетних коштів знаходиться будівля, приміщення якої орендують інші бюджетні установи, орендодавець укладе з орендарями договори: договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, та договір відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Форми типових договорів затверджені наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 р. № 1774, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.12.2000 р. за № 931/5152.

Орендодавець розподіляє між орендарями витрати на утримання приміщень, залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої організаціями площі.

Застосування кодів економічної класифікації видатків залежить від економічної сутності платежу та умов укладених договорів.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2009 р. за № 79/16095, за кодом економічної класифікації видатків 1161 «Оплата теплопостачання» здійснюється оплата послуг теплопостачання, за КЕКВ 1162 «Оплата водопостачання і водовідведення» — оплата послуг з водопостачання і водовідведення, за КЕКВ 1163 «Оплата електроенергії» — оплата за електроенергію, а за КЕКВ 1164 «Оплата природного газу» — оплата природного газу.

Застосування коду економічної класифікації видатків у даному випадку здійснюється залежно від предмета договору та видів робіт, за які здійснюється оплата.

Якщо орендодавець має право на надання комунальних послуг

, зокрема, послуг з теплопостачання, то зазначені кошти повинні зараховуватись як власні надходження — плата за послуги, що надаються бюджетною установою. При цьому надання таких послуг має бути передбачено законами та нормативно-правовими актами (п. 2 Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 659).

Крім того, оплата послуг з тепло-, водопостачання тощо має бути передбачена відповідною угодою, укладеною між орендарем та орендодавцем, а видатки на оплату цих послуг мають здійснюватися орендарем за кодами економічної класифікації видатків 1161 «Оплата теплопостачання», 1162 «Оплата водопостачання і водовідведення», відповідно.

У фінансовій звітності орендодавця заборгованість за надані послуги з тепло-, водопостачання відповідно до угоди має відображатись у рядку 010 Звіту про заборгованість за бюджетними коштами, форма № 7д, № 7м (далі — форма № 7д, № 7м), затверджена наказом Державного казначейства України від 25.05.2010 р. № 164, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.04.2010 р. за № 3851/17680.

Якщо орендодавець не має права

на надання послуг з теплопостачання, водопостачання тощо, то орендар може відшкодувати лише витрати, понесені орендодавцем, тобто за відповідним КЕКВ відшкодовується частина оплати за отриманий природний ресурс.

У разі відшкодування орендарем частини витрат, понесених орендодавцем (газ, вода, електроенергія, установка лічильників, повірка різноманітних приладів тощо), у формі звітності № 7д, № 7м дебіторська заборгованість відображається за відповідним кодом економічної класифікації видатків.

 

Перший заступник голови О. Даневич

 

Коментар редакції

 

НЮАНСИ НАДАННЯ ОРЕНДОДАВЦЕМ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ОРЕНДАРЮ:
РОЗ’ЯСНЮЄ ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВО

Надаючи приміщення в оренду, орендодавець, як правило, надає не «голі стіни», а цілком придатне для роботи приміщення з опаленням, освітленням, водою та іншими благами цивілізації. При цьому за ці блага він зазвичай сам сплачує постачальникам комунальних послуг (за спожиті як власне орендодавцем, так і орендарем), а від орендаря вимагає повернення власних коштів, що були ним сплачені за комунальні послуги, спожиті орендарем. Іноді орендодавці мають змогу самостійно надавати комунальні послуги, наприклад з опалення, якщо в них є власна котельня. У зв’язку з цим у багатьох орендодавців виникає запитання: як класифікувати платежі орендарів за спожиті ними комунальні послуги, які вони перераховують на рахунок орендодавця, — як відшкодування видатків орендодавця чи як плату за надання орендодавцем орендарю комунальних послуг?

Відповідь на це запитання залежить від того, чи має право орендодавець надавати комунальні послуги як платні.

Нагадаємо, що бюджетні установи та організації мають право надавати тільки ті види платних послуг, які їм дозволені законодавством. У зв’язку з цим розглянемо, які саме бюджетні установи мають право надавати платні комунальні послуги та на підставі яких документів (див. таблицю на с. 11).

Звернемо увагу на те, що в

листі, який коментується, йдеться про випадки, коли і орендодавцем, і орендарем є бюджетні установи.

Якщо бюджетна установа — орендодавець

має право надавати платні комунальні послуги, то вартість таких послуг повинна розраховуватися згідно з калькуляцією.

При цьому кошти від надання платних комунальних послуг зараховуються на спеціальний рахунок орендодавця як власні надходження. Відповідно до

Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, такі надходження належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень.

 

1

2

3

4

№ з/п

Вид бюджетної установи

Вид послуги

Підстава

1

Органи та установи виконання покарань, слідчі ізолятори та інші установи Державної кримінально-виконавчої служби

Теплопостачання, водопостачання та водовідведення, очищення каналізаційних стоків

П. 4 Переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та установами виконання покарань, слідчими ізоляторами (їх виробничими майстернями і підсобними господарствами) та іншими установами Державної кримінально-виконавчої служби, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1017

2

Наукові установи

Комунальні послуги

П. 30 Переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2003 р. № 1180

3

Установи та організації, що належать до сфери управління Державного комітету по водному господарству

Послуги, пов’язані з подачею води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел на полив зрошуваних або зволоження осушених земель, промислові і комунальні потреби, для поливу городів, садів і богарних земель та для наповнення наливних водойм

П. 13 Переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами та організаціями, що належать до сфери управління Державного комітету по водному господарству, на замовлення юридичних і фізичних осіб, затвердженого постановою КМУ від 29.07.99 р. № 1379

4

Навчальні заклади, установи та заклади системи освіти

Надання громадянам, які користуються послугами, зазначеними у п.п. 1 — 3 п. 7 Переліку № 796, комунальних послуг, послуг з експлуатації та господарського обслуговування будинків і приміщень;надання комунальних послуг користувачам приміщень та будівель, що не перебувають на балансі навчальних закладів

П.п. 4 та 6 п. 7 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796

 

Надання орендодавцем платних комунальних послуг орендарю має бути передбачено

окремим договором про надання платних послуг.

У фінансовій звітності орендодавця заборгованість орендаря за надані йому комунальні послуги відповідно до договору про надання платних послуг має відображатись як

заборгованість за доходами бюджетної установи у рядку 010 Звіту про заборгованість за бюджетними коштами (форма № 7д, № 7м) (далі — Звіт про заборгованість), форма якого затверджена наказом Держказначейства «Про затвердження Порядку складання фінансової звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів» від 25.05.2010 р. № 164.

У разі якщо орендодавець

не має права надавати платні комунальні послуги, то орендар відшкодовує орендодавцю витрати на комунальні послуги, понесені ним залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, водовідведення, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої площі.

У такому випадку між орендодавцем та орендарем укладається

договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, примірна форма якого затверджена наказом Фонду держмайна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774.

Питання відшкодування орендарями комунальних послуг детально було розглянуто в консультації «Оплата комунальних послуг при оренді приміщень» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 11, с. 8).

У фінансовій звітності орендодавця у цьому випадку заборгованість відображається у Звіті про заборгованість за відповідними КЕКВ.

Застосування кодів економічної класифікації видатків в обох випадках залежить від економічної сутності платежу. Ураховуючи те, що і орендодавець, і орендар є бюджетними установами, вони обоє мають застосовувати економічну класифікацію видатків.

Держказначейство у

листі нагадало, що згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, видатки здійснюються за спожиті:

— теплопостачання — за КЕКВ 1161 «Оплата теплопостачання»;

— водопостачання та водовідведення — за КЕКВ 1162 «Оплата водопостачання і водовідведення»;

— електроенергію — за КЕКВ 1163 «Оплата електроенергії»;

— природний газ — за КЕКВ 1164 «Оплата природного газу».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі