Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування бюджетними установами Порядку відчуження об’єктів державної власності від 06.06.2007 р. № 803

Редакція ББ
Лист від 15.09.2010 р. № 10-24-12331

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ БЮДЖЕТНИМИ УСТАНОВАМИ ПОРЯДКУ ВІДЧУЖЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ ВІД 06.06.2007 р. № 803

Лист від 15.09.2010 р. № 10-24-12331

 

Розглянувши лист Державного казначейства України <…> щодо надання роз’яснень стосовно застосування бюджетними установами Порядку відчуження об’єктів державної власності, Фонд державного майна інформує.

На виконання норм статті 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Кабінет Міністрів України постановою від 6 червня 2007 р. № 803 затвердив Порядок відчуження об’єктів державної власності, який визначає механізм та способи відчуження об’єктів державної власності.

Відповідно до пункту 3 цього Порядку його дія поширюється на відчуження майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям; майна, переданого Національній та галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування.

Разом з тим згідно з абзацом сьомим пункту 6 зазначеного Порядку відчуження майна, що перебуває на балансі суб’єкта управління, здійснюється за рішенням такого суб’єкта, крім нерухомого майна, а також повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, відчуження якого здійснюється лише за погодженням з Фондом державного майна.

Зважаючи на вищевикладене, вважаємо, що

дія Порядку відчуження об’єктів державної власності поширюється на відчуження майна бюджетних установ, які відповідно до законодавства виконують функції з управління об’єктами державної власності.

 

Заступник Голови Фонду Є. Григоренко

 

 

Коментар редакції

 

ВІДЧУЖЕННЯ МАЙНА БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ
ВІДПОВІДНО ДО Порядку № 803

У

листі, що коментується, Фонд держмайна звертає увагу на те, що бюджетні установи при відчуженні майна повинні керуватися Порядком відчуження об’єктів державної власності, затвердженим постановою КМУ від 06.06.2007 р. № 803 (далі — Порядок № 803). Нагадаємо, що Порядок № 803 поширюється на операції, пов’язані з відчуженням (продажем) майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям; майна, переданого Національній та галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування. При цьому під об’єктами державної власності розуміються матеріальні активи, які відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами). Відчуження такого майна здійснюється на конкурентній основі — через біржі, на аукціоні.

Згідно з

п. 6 Порядку № 803 відчуження майна здійснюється безпосередньо суб’єктом господарювання, на балансі якого перебуває таке майно, лише після надання на це згоди або дозволу відповідного суб’єкта управління майном, який є представником власника та виконує його функції в межах, визначених законодавчими актами.

Як зазначається в

листі, що коментується, відчуження майна, що перебуває на балансі суб’єкта управління, здійснюється за рішенням такого суб’єкта, крім нерухомого майна, а також повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, відчуження якого здійснюється тільки за погодженням з Фондом держмайна.

Щодо інших необоротних активів та запасів, то рішення про їх продаж не

потребує погодження з Фондом держмайна. Крім того, для реалізації запасів не потрібно проведення аукціону, що значно полегшує відносини між бюджетною установою та покупцем.

Нагадаємо: докладно питання щодо відчуження майна бюджетними установами висвітлювалися у статті «Що робити з непотрібним майном?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 37).

Також повідомляємо, що найближчим часом до

Порядку № 803 планується внести деякі зміни. Проектом відповідного регуляторного акта передбачається вдосконалити процедуру відчуження та списання суб’єктами господарювання об’єктів державної власності, розширити сферу застосування Порядку № 803, а також привести його у відповідність до норм та вимог чинного законодавства. Зокрема, планується запровадити механізм щодо:

— установлення чіткої процедури та єдиних підходів до усунення недоліків та суперечностей у документах, які подаються згідно з

Порядком № 803, а також визначення строку застосування звіту про оцінку майна для узгодження висновку про його вартість;

— списання повністю амортизованих основних фондів (засобів) бюджетної установи (організації), первісна (переоцінена) вартість яких менше 10 тис. грн., за рішенням керівника установи (організації);

— визначення шляхів подальшого використання балансоутримувачем майна, що утворилося в процесі списання об’єктів державної власності.

Проект цих змін оприлюднено на офіційному сайті Фонду держмайна (www.spfu.gov.ua). Як тільки ці зміни набудуть юридичної сили, ми про це обов’язково повідомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі