Теми статей
Обрати теми

Облік асфальтового покриття

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК АСФАЛЬТОВОГО ПОКРИТТЯ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника управління — головний бухгалтер Державного казначейства в Харківській області

 

На території біля будівлі установи проведено роботи з облаштування асфальтового покриття. Чи має бюджетна установа обліковувати таке покриття?

(Київська обл.)

 

Відповідь на запитання залежить від того, чи є територія, що асфальтується, частиною архітектурного об’єкта. Тому перш за все слід звернутися до технічної документації та з’ясувати це.

Якщо асфальтується територія, що

є частиною архітектурного об’єкта (будівлі) згідно з відповідною технічною документацією, то облаштування такого асфальтового покриття належить до капітального чи поточного ремонту* будівлі , витрати на здійснення якого списуються на фактичні видатки. У цьому випадку нове асфальтове покриття укладають замість старого, тому його не обліковують як окремий об’єкт та його вартість не впливає на вартість архітектурного об’єкта (будівлі).

* За правильність віднесення видатків до поточного чи капітального ремонту відповідають розпорядники бюджетних коштів, які під час вирішення цього питання можуть користуватися переліком робіт та послуг, які належать до поточного чи капітального ремонту, затвердженим наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд» від 10.08.2004 р. № 150.

Якщо територія, що асфальтується, згідно з технічною документацією

є частиною архітектурного об’єкта (будівлі), але при цьому раніше на цій території асфальту не було, то при укладенні асфальтового покриття слід збільшити в обліку вартість будівлі на вартість асфальтового покриття. У цьому випадку фактично має місце добудова єдиного об’єкта — будівлі разом із територією. Нагадаємо, що відповідно до п. 1.6 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, модернізації, яка призвела до додаткового укомплектування необоротних активів, проводиться зміна (збільшення) первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів.

Якщо ж територія, що асфальтується,

не є частиною архітектурного об’єкта, то асфальтове покриття може бути оприбутковано й обліковуватися як окремий об’єкт основних засобів. На це також звертало увагу Держказначейство в листі від 15.09.2008 р. № 15-04/2054-15637.

Нагадаємо, що згідно з

Інструкцією № 64 об’єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно; інший актив, який відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється установою.

Підставою для оприбуткування об’єкта на відповідних субрахунках обліку основних засобів є відповідність критеріям, визначеним для об’єктів основних засобів.

Вважаємо, що асфальтове покриття може бути оприбутковано на

субрахунок 103 «Будинки та споруди» (підгрупа 3) та обліковуватися у квадратних метрах.

Крім того, Держказначейство у вказаному вище

листі звертало увагу на те, що видатки на ремонт асфальтового покриття прибудинкових територій здійснюються залежно від економічної сутності платежу. Так, відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, видатки на поточний ремонт будівель, приміщень тощо проводяться за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)», а на капітальний ремонт — за КЕКВ 2133 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

У разі якщо здійснюється нове будівництво, видатки мають здійснюватися за КЕКВ 2123 «Інше будівництво (придбання)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі