Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при встановленні надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЕВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У зв’язку зі збільшенням розміру надбавки за вислугу років сума підвищення заробітної плати становить 78,65 грн., а сума індексації заробітної плати, яку могло бути нараховано в цьому місяці, — 78,27 грн. Отже, різниця склала всього 38 коп. Чи є це підставою для визнання місяця встановлення надбавки базовим?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

При встановленні надбавки за вислугу років відбувається підвищення грошового доходу

на постійній основі. У зв’язку з цим місяць установлення надбавки за вислугу років слід прийняти за базовий, якщо сума підвищення перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

У вашому випадку

сума підвищення заробітної плати перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано, що є підставою визнати місяць установлення надбавки за вислугу років базовим. Невизнання місяця базовим унаслідок незначного перевищення сумою підвищення заробітної плати суми можливої індексації суперечать п. 5 Порядку № 1078.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі