Теми статей
Обрати теми

Продовження та перенесення відпустки в разі хвороби працівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРОДОВЖЕННЯ ТА ПЕРЕНЕСЕННЯ ВІДПУСТКИ В РАЗІ ХВОРОБИ ПРАЦІВНИКА

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник, перебуваючи у відпустці, захворів, про що свідчить наданий ним листок непрацездатності. Згідно із Законом про відпустки його відпустку має бути продовжено або перенесено на інший період. Хто визначає, продовжувати чи переносити відпустку? Чи повинен працівник подати заяву в разі продовження відпустки? Як правильно перенести відпустку на інший період?

(м. Донецьк)

 

Згідно зі

ст. 80 КЗпП та ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

Якщо працівник хворів під час додаткової соціальної відпустки на дітей (

ст. 19 Закону про відпустки), то така відпустка також продовжується або переноситься в порядку, установленому ст. 11 Закону про відпустки. Це передбачено п. 7 ст. 20 Закону про відпустки.

Таким чином,

перенесення та продовження відпустки можливі тільки у випадку:

1)

хвороби працівника в щорічній відпустці або додатковій соціальній відпустці на дітей. Якщо тимчасова непрацездатність настала в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням (ст. 13, 14 і 15 Закону про відпустки) або відпустки без збереження заробітної плати (ст. 25 і 26 Закону про відпустки), то така відпустка не продовжується і не переноситься на інший період;

2)

хвороби самого працівника. Якщо працівник, який перебував у відпустці, доглядав хвору дитину, така відпустка не продовжується і не переноситься на інший період.

Нагадаємо, що до

щорічних відпусток належать (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки):

— основна відпустка;

— додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (

ст. 7 Закону про відпустки);

— додаткова відпустка за особливий характер праці (

ст. 8 Закону про відпустки);

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. До них, зокрема, належать додаткові щорічні відпустки, що надаються державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування, працівникам дипломатичної служби, суддям на підставі

ст. 21 Закону про держслужбу, ст. 36 Закону № 2493, ст. 36 Закону № 2728* відповідно.

*

Закон про держслужбу — Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII, Закон № 2493 — Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III, Закон № 2728 — Закон України «Про дипломатичну службу» від 20.09.2001 р. № 2728-III.

Зауважимо, що додаткова відпустка для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до I і II категорій, передбачена

Законом № 796**, не належить до щорічних. У зв’язку з цим у разі хвороби працівника в такій відпустці вона не продовжується і не переноситься на інший період.

** Закон № 796 — Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

 

підстави для продовження або перенесення відпустки

Якщо працівник під час відпустки захворів, то на підтвердження він повинен надати

листок непрацездатності. Порядок видачі листка непрацездатності регламентовано Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, зазначених у

п. 2.17 Інструкції № 455. Цим пунктом передбачено, що особам, які проходять обстеження з приводу встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці, видається довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу. Зазначена довідка є документом, що засвідчує тимчасову непрацездатність громадян, та прирівнюється до листка непрацездатності (див. лист МОЗ від 26.05.2007 р. № 3.51-4/4272-Д/3-6759).

Отже, щорічна відпустка (частина відпустки) працівника може бути перенесена на інший період або продовжена на підставі листка непрацездатності або довідки про проходження обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі.

Аналогічні роз’яснення наведені у

листі Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10.

 

Продовження та перенесення відпустки

При настанні тимчасової непрацездатності відпустку працівника має бути або продовжено, або перенесено на інший період.

У разі

продовження відпустки дні хвороби не враховуються як дні відпустки, відповідно відпустка подовжується на кількість календарних днів хвороби.

Перенесення відпустки передбачає перенесення днів відпустки, які працівник не використав унаслідок хвороби, на інший період, тобто ці дні надаватимуться як інша відпустка.

Закон про відпустки

чітко не регламентує, в яких випадках відпустка продовжується, а в яких переноситься на інший період.

Водночас згідно з

ч. 4 ст. 11 Закону про відпустки в разі перенесення відпустки новий строк її надання встановлюється за згодою між працівником та роботодавцем .

Якщо причини, які зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки

надається після закінчення дії причин, що її перервали або за згодою сторін переноситься на інший період з дотриманням вимог ст. 12 Закону про відпустки.

Тобто настання обставин, зазначених у

пп. 1 — 4 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки, не означає, що працівник може на свій розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на період, безпосередньо наступний за днем припинення дії цих обставин. Навіть при продовженні відпустки у зв’язку з перебуванням на лікарняному невикористана частина щорічної відпустки після закінчення зазначених обставин не використовується працівником самостійно, вона має бути надана. Ця частина відпустки надається шляхом видання роботодавцем наказу на підставі листка тимчасової непрацездатності працівника та його заяви.

Якщо ж працівник не бажає продовжувати відпустку на дні хвороби, в цьому випадку він повинен приступити до роботи та подати заяву про перенесення відпустки, в якій вказати новий період надання відпустки та її тривалість. Оскільки згідно з

ч. 4 ст. 11 Закону про відпустки в разі перенесення відпустки новий строк її надання встановлюється за згодою між працівником та роботодавцем, про перенесення відпустки на інший період роботодавець видає відповідний наказ. При цьому роботодавець може відмовити в перенесенні відпустки на інший період, наприклад, якщо порушуються вимоги ст. 12 Закону про відпустки.

Нагадаємо: згідно зі

ст. 12 Закону про відпустки щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

При розгляді питання про перенесення відпустки на інший період або її продовження на кількість календарних днів хвороби слід пам’ятати: якщо на період хвороби припадає святковий або неробочий день (

ст. 73 КЗпП), то відпустка на такий день не подовжується.

Приклад 1.

Працівнику надавалася щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів з 16.08.2010 р. по 30.08.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 23.08.2010 р. по 27.08.2010 р., тобто 5 календарних днів, на які припадає один святковий день (24 серпня).

Відпустка продовжується на 5 календарних днів хвороби, тобто по 03.09.2010 р. включно (на святковий день відпустка не продовжується). Якщо працівник бажає перенести відпустку на інший період, то за згодою з роботодавцем 5 календарних днів переносяться на інший період з дотриманням

ст. 12 Закону про відпустки.

Приклад 2.

Працівнику надавалася щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів з 09.08.2010 р. по 22.08.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 16.08.2010 р. по 20.08.2010 р., тобто 5 календарних днів.

Отже, відпустка продовжується на 5 календарних днів. При цьому оскільки на ці дні припадає один святковий день (24 серпня), то відпустка подовжується на такий день. Приступити до роботи працівник повинен 31.08.2010 р.

Приклад 3.

Працівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів з 01.11.2010 р. по 14.11.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 05.11.2010 р. по 10.11.2010 р., тобто 6 календарних днів.

Продовження відпустки.

Оскільки тимчасова непрацездатність працівника настала в період перебування в щорічній відпустці, то відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби, тобто 6 календарних днів. Працівник повинен приступити до роботи 22.11.2010 р. Тривалість його відпустки становитиме 14 календарних днів.

Перенесення відпустки.

Якщо працівник не має наміру продовжувати відпустку на дні хвороби, то в цьому випадку він повинен приступити до роботи 15.11.2010 р. та подати заяву про перенесення відпустки на інший період. При цьому просто перенести 6 календарних днів відпустки на інший період не можна. Для дотримання вимог ст. 12 Закону про відпустки при перенесенні відпустки на інший період працівник повинен узяти не менше 14 календарних днів відпустки.

Приклад 4.

Працівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарні дні з 01.11.2010 р. по 24.11.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 13.11.2010 р. по 25.11.2010 р., тобто 12 календарних днів. Працівник має право тільки на щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні.

Як уже зазначалося, при перенесенні відпустки на інший період слід пам’ятати, що основна безперервна її частина має становити не менше

14 календарних днів. У зв’язку з цим у такій ситуації працівник не може скористатися правом на перенесення відпустки тривалістю 12 календарних днів на інший строк.

Отже, якщо працівник подасть заяву з проханням перенести відпустку тривалістю 12 календарних днів на інший період, роботодавець має право відмовити в такому перенесенні на підставі

ст. 12 Закону про відпустки.

У цьому випадку відпустку може бути продовжено на:

— 12 календарних днів. Працівник у цьому випадку використовує відпустку повної тривалості;

— 2 календарні дні. Тим самим вимоги

ст. 12 Закону про відпустки будуть виконані. Решту 10 календарних днів відпустки працівник може перенести на інший період, попередньо погодивши його з роботодавцем.

Приклад 5

. Працівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарні дні з 01.11.2010 р. по 24.11.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 13.11.2010 р. по 25.11.2010 р., тобто 12 календарних днів. Працівник має право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні та на щорічну додаткову відпустку за особливі умови праці тривалістю 7 календарних днів.

У цьому випадку працівник має право перенести 12 календарних днів відпустки, не використаних унаслідок хвороби, на інший період. Однак для дотримання

ст. 12 Закону про відпустки такі дні повинні надаватися разом з відпусткою за особливий характер праці (або з її частиною).

Працівником подається заява такого змісту «

Прошу перенести частину щорічної основної відпустки, що залишилася, тривалістю 12 календарних днів, не використаних унаслідок хвороби, на період з … по …, надавши її одночасно з відпусткою за особливий характер праці».

На підставі заяви працівника керівник видає відповідний наказ.

Приклад 6.

Працівник уже використав 10 календарних днів щорічної основної відпустки. Він бере другу частину відпустки тривалістю 14 календарних днів з 01.11.2010 р. по 14.11.2010 р. включно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 11.11.2010 р. по 17.11.2010 р., тобто 6 календарних днів. Працівник має право тільки на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні.

Як уже зазначалося, при перенесенні відпустки на інший період основна безперервна її частина має становити не менше

14 календарних днів. У зв’язку з цим у такій ситуації працівник не може скористатися правом на перенесення відпустки, оскільки не буде дотримано вимоги ст. 12 Закону про відпустки.

Приклад 7.

Працівник написав заяву на відпустку з 01.11.2010 р. по 25.11.2010 р. з подальшим звільненням. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 19.11.2010 р. по 28.11.2010 р., тобто 10 календарних днів.

Перенести відпустку на інший період у цьому випадку не можна у зв’язку зі звільненням працівника після закінчення відпустки. Тому відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби, тобто 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі