Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при закінченні строку випробування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ЗАКІНЧЕННІ СТРОКУ ВИПРОБУВАННЯ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У травні 2009 року на державну службу прийнято нового працівника з установленням строку випробування на три місяці. Місяць прийняття на роботу було прийнято базовим. Протягом строку випробування розмір зарплати складався тільки з посадового окладу. Надбавку за ранг держслужбовця в розмірі 45 грн. було встановлено в серпні 2009 року. Який місяць вважати базовим у цьому випадку?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок. Доплата за ранг є постійною складовою заробітної плати держслужбовців.

Пунктом 3 Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 19.06.96 р. № 658

, визначено, що особам, призначеним на посаду зі строком випробування, ранги присвоюються після його закінчення за результатами роботи.

Якщо в період строку випробування (травень — липень 2009 року, причому травень прийнято як базовий для цього працівника) не настало право на індексацію, то місяць зростання грошових доходів працівника у зв’язку з присвоєнням рангу (серпень 2009 року) вважається базовим при проведенні індексації (див. додаток 4 до Порядку № 1078).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі