Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премій при обчисленні середньої зарплати виходячи з виплат за два місяці, якщо ці місяці не повністю відпрацьовані

Редакція ББ
Лист від 13.09.2010 р. № 804/13/84-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВРАХУВАННЯ ПРЕМІЙ ПРИ ОБЧИСЛЕННІ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ ВИХОДЯЧИ З ВИПЛАТ ЗА ДВА МІСЯЦІ, ЯКЩО ЦІ МІСЯЦІ НЕ ПОВНІСТЮ ВІДПРАЦЬОВАНІ

Лист від 13.09.2010 р. № 804/13/84-10

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув ваш лист та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги на оздоровлення та розрахунок середньоденної заробітної плати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, провадиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана виплата.

Пунктом 3 Порядку передбачено, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. При цьому слід враховувати норму пункту 3 щодо врахування премій у разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю. А саме: у випадку, коли число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці (у тому числі й для нарахування матеріальної допомоги, допомоги на оздоровлення, відрядження тощо) враховуються пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді.

Тобто

Порядком визначена пропорційність врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати виходячи з виплат за два місяці у випадку, коли не повністю відпрацьовані ці місяці розрахункового періоду.

Слід враховувати, що конкретні показники та умови нарахування премій, їх розмір, терміни (місячна, квартальна, піврічна) встановлюються в Положенні про преміювання, яке підприємствами, установами, організаціями розробляється самостійно.

Положенням про преміювання, як правило, передбачається, що премія нараховується пропорційно до відпрацьованого часу (за час відпустки, тимчасової непрацездатності тощо премія не нараховується).

У випадку,

якщо щомісячні премії співпадають з місяцями, за які вони нараховані (місяці розрахункового періоду), і вони вже обчислені пропорційно до відпрацьованого часу, то премії у даному випадку включаються в заробіток у фактично нарахованому розмірі.

Якщо Положенням про преміювання передбачається, що

премія надається у фіксованому розмірі, а число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці враховуються пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді.

Одночасно повідомляємо, що з метою удосконалення порядку обчислення середньої заробітної плати, зокрема, врегулювання питання щодо врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці, Міністерством опрацьовується питання щодо внесення відповідних змін до Порядку.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

УКЛЮЧЕННЯ ПРЕМІЙ ДО РОЗРАХУНКУ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ
ЗГІДНО З ПОРЯДКОМ № 100: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНПРАЦІ

Нарахування матеріальної допомоги держслужбовцям, виплата вихідної допомоги та оплата часу відряджень — у цих випадках розраховують середню заробітну плату згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). При цьому розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата (п. 2 Порядку № 100).

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює порядок уключення премій до розрахунку середньої заробітної плати, яка обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці, у разі, коли кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівник відпрацював не повністю.

Підкреслимо, що роз’яснення Мінпраці, наведені в

листі, що коментується, не новина для наших читачів. Адже не так давно фахівцем Мінпраці було надано докладні роз’яснення з цього питання (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 27, с. 16). Тому зараз зупинимося на найважливішому.

Отже, згідно з

п. 3 Порядку № 100 премії включаються до заробітку місяця, на який вони припадають відповідно до розрахункової відомості із заробітної плати.

Якщо розрахункові місяці відпрацьовано

повністю, то щомісячні премії враховуються в повній сумі в місяці, в якому їх нараховано. Інші види премій (квартальна, піврічна) уключаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Отже,

Порядком № 100 чітко визначено, що премії враховуються в місяці, в якому вони нараховані згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату незалежно від того, за який місяць нарахована премія. Тому якщо відповідно до наказу керівника працівнику в розрахунковому періоді було виплачено щомісячну премію, то вона враховується в повній сумі в місяці, коли її нараховано, незалежно від того, за який місяць її нараховано (за умови, що працівником у розрахунковому періоді робочі дні відпрацьовані повністю).

Якщо ж

кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівник відпрацював не повністю, то премії при розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (це стосується випадків, коли працівник хворів, перебував у відрядженні, відпустці тощо). На сьогодні іншого Порядком № 100 не передбачено.

Згідно з Положенням про преміювання, затвердженим в установі, щомісячна премія може виплачуватися одним з таких способів.

Перший спосіб.

Премія нараховується в поточному місяці за попередній (наприклад, у листопаді за жовтень):

— за фактично відпрацьований час;

— у фіксованому розмірі.

Другий спосіб.

Премія нараховується в поточному місяці за цей же місяць (наприклад, у листопаді за листопад). Така премія нараховується:

— за фактично відпрацьований час;

— у фіксованому розмірі.

Залежно від способу виплати премії, порядок її включення до розрахунку середньої зарплати буде різним. Покажемо це в таблиці:

 

Порядок виплати премії (згідно з Положенням про преміювання)

Порядок уключення премії, що нарахована у розрахунковому періоді, до розрахунку середньої заробітної плати

кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано НЕ ПОВНІСТЮ

кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано ПОВНІСТЮ

Премія виплачується в поточному місяці за попередній:

— за фактично відпрацьований час

Ураховується пропорційно відпрацьованому часу

Ураховується повністю

— у фіксованому розмірі

Ураховується пропорційно відпрацьованому часу

Ураховується повністю

Виплата премії збігається з місяцем її нарахування. Така премія нараховується:

— за фактично відпрацьований час

Ураховується повністю

Ураховується повністю

— у фіксованому розмірі

Ураховується пропорційно відпрацьованому часу

Ураховується повністю

 

У

листі, що коментується, Мінпраці підкреслило: наразі готуються зміни до Порядку № 100 щодо включення премій до розрахунку середньої заробітної плати, де порядок уключення премій буде докладно викладено. Як тільки такі зміни з’являться, ми обов’язково вас повідомимо про них.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі