Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до стажу державної служби періоду роботи на посаді головного бухгалтера сільської ради

Редакція ББ
Лист від 29.09.2010 р. № 7859/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ПЕРІОДУ РОБОТИ НА ПОСАДІ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Лист від 29.09.2010 р. № 7859/12-10

 

Головним управлінням державної служби України в межах повноважень розглянуто звернення <…> щодо надання роз’яснення стосовно зарахування до стажу державної служби періоду роботи особи з 02.02.98 р. по 02.01.2002 р. на посаді головного бухгалтера сільської ради.

Оскільки Вами не було надано повної копії трудової книжки особи, про яку йдеться у зверненні, надаємо загальні роз’яснення.

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283, та додатку до нього.

Обчислений відповідно до цього Порядку стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Відповідно до пункту 2 зазначеного Порядку до стажу державної служби зараховується робота (служба) на посадах керівних працівників і спеціалістів державних органів колишніх УРСР та інших республік колишнього СРСР згідно з додатком, зокрема, у виконавчих комітетах місцевих Рад депутатів трудящих, Рад народних депутатів, їх управліннях, самостійних відділах, інших структурних підрозділах, а також на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених у статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», та на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Можливості зарахування до стажу державної служби (служби в органах місцевого самоврядування), у тому числі необхідного для встановлення надбавки за вислугу років, періоду роботи особи з 02.02.98 р. по 02.01.2002 р. на посаді головного бухгалтера сільської ради вказаним Порядком та згаданими законами не передбачено, оскільки, як вбачається, особа Присягу державного службовця прийняла лише 02.01.2002 р. Крім того, повідом­ляємо, що посада головного бухгалтера, зокрема виконавчого органу сільської ради, була віднесена лише 04.06.2008 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України № 794-р «Про віднесення посад органів місцевого самоврядування до відповідних категорій посад».

Стосовно зарахування до стажу державної служби окремих періодів роботи на посадах бухгалтерів, зокрема сільських рад за часів СРСР та незалежності України до 01.01.94 р.

Повідомляємо, що зарахування до стажу державної служби (служби в органах місцевого самоврядування) окремих періодів роботи осіб на посадах бухгалтерів сільських рад можливе лише за умови, що ці посади перебували у структурі сільських рад та заробітна плата особам виплачувалася, як і іншим працівникам сільських рад, за рахунок державних коштів. Зазначене підтверджується відповідними архівними документами (структура, штатний розпис сільської ради, документи про оплату праці тощо — за відповідний період роботи особи).

 

Заступник начальника Головдержслужби А. Вишневський

 

Коментар редакції

 

ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ ПЕРІОДУ РОБОТИ
НА ПОСАДІ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

У

листі, що коментується, Головдержслужба дає відповідь на таке запитання наших читачів: «З 02.02.98 р. працюю на посаді головного бухгалтера сільської ради. 02.01.2002 р. прийняла присягу державного службовця. Як правильно обчислити стаж для виплати надбавки за вислугу років?».

Відповідно до

ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах та в органах, час роботи на яких зараховується до стажу державної служби.

Загальний стаж державної служби обчислюється згідно з

Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), та додатком до нього. Зазначений Порядок застосовується для встановлення держслужбовцям (посадовим особам місцевого самоврядування) надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Згідно з

абз. 4 п. 2 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховується робота (служба) на посадах:

керівних працівників та спеціалістів державних органів колишньої УРСР та інших республік колишнього СРСР згідно з додатком до Порядку № 283, зокрема: у виконавчих комітетах місцевих Рад депутатів трудящих, Рад народних депутатів, їх управлінь, самостійних відділів, інших структурних підрозділів;

в органах місцевого самоврядування, передбачених ст. 14 Закону № 2493, та на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених КМУ до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Ґрунтуючись на цьому, Головдержслужба зробила висновок: період роботи з 02.02.98 р. по 02.01.2002 р. на посаді головного бухгалтера сільської ради

не може бути зараховано до стажу для встановлення надбавки за вислугу років, оскільки Порядком № 283 це не передбачено.

Працівниця прийняла присягу держслужбовця (посадової особи органу місцевого самоврядування) 02.01.2002 р. Нагадаємо: згідно зі

ст. 2 Закону № 2493 посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

У зв’язку з цим

час роботи на посаді головного бухгалтера сільської ради зараховується до стажу для встановлення надбавки за вислугу років (за умови, що перехід відбувся за конкурсом) тільки починаючи з 02.01.2002 р..

Крім того, Головдержслужба в

листі, що коментується, відповіла на запитання про включення до стажу держслужби (служби в органах місцевого самоврядування) періодів роботи на посадах бухгалтерів сільських (селищних) рад часів СРСР та незалежності України до 01.01.94 р.

Так, періоди роботи на посадах бухгалтерів сільських (селищних) рад може бути зараховано до стажу для встановлення надбавки за вислугу років

за умови, що ці посади знаходилися у структурі сільських (селищних) рад і заробітна плата особам, які обіймали ці посади, виплачувалася за рахунок бюджетних коштів. Це має підтверджуватися архівними документами (структура, штатний розпис сільської та селищної рад, документи про оплату праці за відповідний період роботи тощо).

Приклад

. Працівницю прийнято на посаду бухгалтера селищної Ради народних депутатів з 17.10.86 р. Присягу посадової особи органу місцевого самоврядування вона прийняла 28.01.2002 р.

У цьому випадку період роботи на посаді бухгалтера з 17.10.86 р. по 01.01.94 р. може бути зараховано до стажу держслужби за умови, що посада бухгалтера входила до структури селищної ради і заробітна плата виплачувалася за рахунок бюджетних коштів, чому є документальне підтвердження. Якщо ж бухгалтер працював у централізованій бухгалтерії, то зазначений період не може бути зараховано до стажу держслужби, оскільки це не передбачено Порядком № 283. Про це йшлося в листі Головдержслужби від 17.09.2010 р. № 7611/12-10 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 40, с. 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі