Теми статей
Обрати теми

Чи правомірне зупинення операцій за КЕКВ 1111 та 1120

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ ПРАВОМІРНЕ ЗУПИНЕННЯ ОПЕРАЦІЙ ЗА КЕКВ 1111 ТА 1120

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

 

Державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції відповідно до постанови про арешт коштів боржника накладено арешт на кошти, що знаходяться на реєстраційному рахунку, відкритому в обласному ГУДКУ військовому комісаріату, з метою забезпечення стягнення з військового комісаріату судового і виконавчого зборів та витрат на проведення виконавчих дій.

Згідно з повідомленням обласного ГУДКУ було зупинено операції на цьому рахунку за всіма кодами економічної класифікації видатків, у тому числі за КЕКВ 1111 та 1120, що поставило під загрозу своєчасність виплати заробітної плати працівникам військового комісаріату.

Чи правомірні дії обласного ГУДКУ щодо зупинення операцій за КЕКВ 1111 та 1120?

(Львівська обл.)

 

Механізм виконання рішень про стягнення коштів з рахунків, на яких обліковуються кошти державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ, шляхом безспірного списання, у тому числі з реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах Державного казначейства, що прийняті судовими та іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення, визначено

Порядком виконання рішень про стягнення коштів з рахунків, на яких обліковуються кошти державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ, затвердженим постановою КМУ від 09.07.2008 р. № 609 (далі — Порядок № 609).

Примусове виконання рішень державних органів про стягнення коштів з рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах Державного казначейства, здійснює державний виконавець у порядку, встановленому

Законом України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV (далі — Закон № 606).

Платіжну вимогу та супровідні документи (оригінали виконавчих документів, визначених

Законом № 606 , та за наявності копії рішення державного органу) стягувач надає органу Державного казначейства, який обслуговує боржника.

Органи Державного казначейства здійснюють безспірне списання коштів з рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах Державного казначейства, за кодами економічної класифікації видатків бюджету, які визначаються виходячи з економічної сутності заборгованості.

Безспірне списання коштів загального фонду

відповідного бюджету здійснюється органом Державного казначейства, який обслуговує боржника, в межах бюджетних асигнувань на поточний рік, передбачених у затвердженому кошторисі розпорядника бюджетних коштів, плані використання бюджетних коштів одержувачів та в разі наявності на рахунках боржника відкритих асигнувань за відповідними кодами класифікації видатків бюджету.

Безспірне списання коштів, які обліковуються на рахунках розпорядників та одержувачів бюджетних коштів

у частині їх власних надходжень , здійснюється безпосередньо із загальної суми залишку коштів з визначенням кодів економічної класифікації видатків бюджету відповідно до економічної сутності заборгованості.

Зазначимо, що роз’яснення про застосування

Порядку № 609 наведені в листі Державного казначейства від 04.09.2008 р. № 18-04/9580-14929.

Так, у цьому

листі міститься посилання на п. 20 Порядку № 609, де сказано таке: у разі, коли у виконавчому документі та/або платіжній вимозі код економічної класифікації видатків бюджету не зазначено, орган Державного казначейства надсилає письмовий запит довільної форми до боржника щодо визначення коду, за яким здійснюватиметься безспірне списання коштів.

У запиті орган Державного казначейства зазначає про надходження платіжних вимог державної виконавчої служби,

пропонує боржнику протягом трьох робочих днів визначити коди економічної класифікації видатків бюджету, за якими потрібно здійснити безспірне списання, повідомляє про зупинення виконання платіжних доручень боржника до з’ясування коду економічної класифікації видатків бюджету (посилаючись на абз. 2 п. 24 Порядку № 609) та попереджає боржника про самостійне визначення такого коду, за яким буде здійснено безспірне списання, у разі його неповідомлення.

Якщо боржник не повідомив або повідомив код економічної класифікації видатків бюджету, який виходячи зі змісту супровідних документів не відповідає економічній сутності заборгованості, зупинення виконання платіжних доручень боржника

продовжується згідно з абз. 2 п. 24 Порядку № 609 до остаточного з’ясування коду економічної класифікації видатків бюджету.

У таких випадках код економічної класифікації видатків бюджету, за яким потрібно здійснити безспірне списання, з’ясовує орган Державного казначейства шляхом направлення повторних запитів (якщо повідомлено неправильний код) або на підставі судового рішення і повідомляє державного виконавця.

Якщо вжиті вищезазначені заходи не привели до встановлення відповідного коду бюджетної класифікації, орган Державного казначейства повідомляє державного виконавця для відповідного реагування (накладення арешту, звернення до суду за роз’ясненням або зміною порядку і способу виконання судового рішення) та вирішення ним питання щодо подальшого виконання платіжних вимог.

У разі коли у виконавчому документі зазначено код економічної класифікації видатків бюджету, який виходячи зі змісту супровідних документів не відповідає економічній сутності заборгованості, орган Державного казначейства повідомляє державного виконавця про неможливість виконання платіжної вимоги та судового рішення в установлений судом спосіб і порядок (тобто за зазначеним у виконавчому документі кодом).

Виходячи з цього дії органу ГУДКУ щодо зупинення операцій за КЕКВ 1111 та 1120 цілком

правомірні.

У цій ситуації головне, що хотілося б порадити, — якомога швидше повідомити орган Держказначейства про коди економічної класифікації видатків бюджету, за якими потрібно здійснити безспірне списання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі